Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Grad sever de poluare în anumite zone din București: depășiri de aproape 700% pentru PM 2,5 și 500% pentru PM10. Reprezentanții Gărzii de Mediu, alungați de la Sintești după ce Poliția a plecat

Fum din Sintești

Foto: Fum din Sintești care ajunge în București/ Facebook Octavian Berceanu

Un grad ridicat de poluare a fost înregistrat joi seară în mai multe zone din București, unde senzorii din rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului Airly au înregistrat depășiri de șapte ori ale nivelului maxim admis pentru PM 2,5 și de cinci ori ale nivelului maxim admis pentru PM10, relatează Hotnews.

Potrivit sursei citate, cele mai mari niveluri ale particulelor cu impact nociv asupra sănătății au fost înregistrate în cartierele de la marginea Bucureștiului:  Chitila, Ghencea, Pipera și Șoseaua Giurgiului. Senzorul Airly de pe Șoseaua Chitila a înregistrat, la ora 21.00, depășiri de aproape 700% pentru PM 2,5 și depășiri de 500% pentru PM10, dar stația de la Lacul Morii, ce aparține Ministerului Mediului și ar fi putut înregistra valorile periculoase nu transmite date, scrie Hotnews. 

Depășiri mari ale valorilor acceptate de particule poluante s-au înregistrat și pe Șoseaua Giurgiului, aflată în apropiere de Sintești, unde se ard constant deșeuri.

Chiar joi o echipă a Știrilor ProTV a sesizat Garda de Mediu că la Sintești se topește cupru în mod ilegal. Zeci de tone de cabluri, dar și resturi de autoturisme sunt arse zilnic în satul aflat la doar 10 kilometri de centrul Capitalei.

Garda de Mediu Ilfov a transmis, într-o postare pe Facebook, că, în urma sesizării jurnaliștilor, a descoperit împreună cu Poliția Popești Leordeni două locuri în care se incinerau ilegal deșeuri, dar că persoanele aflate în apropierea focurilor au refuzat să se legitimeze în fața polițiștilor. 

Mai mult decât atât, aceștia au devenit agresivi și au adresat injurii jurnaliștilor, iar poliția a plecat la alte misiuni. „În acest timp reprezentanţii Poliţiei Popeşti Leordeni au fost solicitaţi pentru alte misiuni. În aceste condiţii comisarii GNM -CJ ILFOV au părăsit zona (ora 17:45), urmând a se efectua controale conform normelor de control legale”, a scris Garda de Mediu Ilfov.

Octavian Berceanu: „Fumurile se ridică voioase de lângă București, se văd de pe Parlament”

Octavian Berceanu, fost comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, a semnalat în urmă cu două zile, într-o postare pe Facebook, că în apropierea Capitalei au loc incendieri ilegale, care poluează masiv aerul Capitalei.

„Furnalele metropolei lucrează în draci, ca să recupereze zilele «dă sărbători trăcute». Pe de altă parte, plămânii noștri sunt obosiți de poluare, gata pregătiți pentru comorbiditate.

Fumurile se ridică voioase de lângă București, se văd de pe Parlament și totuși, nimeni, dar absolut nimeni nu-și miscă fundul puturos de politician până acolo”, scrie Berceanu, care a postat și imagini cu fumul dens.

Acesta a mai scris că atâta timp cât au fost făcute la Sintești controale cu Jandarmeria și Poliția bucureștenii au respirat aer normal.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult