Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Autoritățile pun restricții, dar nu verifică aplicarea lor. MAI a dat în ultimele zile de 4 ori mai puține amenzi pe zi, față de noiembrie 2020, când vârful era de 10.000 noi infectări

Politisti - Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

O simplă punere în oglindă a două grafice arată că, deși România se confruntă cu un record al numărului de cazuri noi de covid, numărul de amenzi aplicate de autorități pentru nerespectarea restricțiilor în pandemie este mult mai mic decât în 2020, când aveam un vârf de 10.000 de noi infectări în 24 de ore, mai mic decât în prezent. 

Astfel, pentru încălcarea restricțiilor, forțele MAI au aplicat, în ultima săptămână - când România a depășit zile în șir 15.000 de cazuri, ba chiar și cu aproape 17.000 de noi cazuri în 24 de ore -, de circa patru ori mai puține amenzi, comparativ cu noiembrie 2020, când erau raportate peste 10.000 de cazuri noi de covid în 24 de ore (cu un maxim de 10.269 raportat pe 18 noiembrie 2020). În acea perioadă din 2020 autoritățile dădeau zilnic peste 8.000 de amenzi, cu un vârf de 9.930 de amenzi pe 16 noiembrie. 

În schimb, în octombrie 2021, când s-au înregistrat zile cu peste 15.000 de cazuri, cu un vârf de 16.743 cazuri noi în 24 de ore, numărul de persoane amendate într-o zi nu a depășit 2.450. Adică de circa patru ori mai puțin ca în noiembrie anul trecut.

Cele două grafice sugestive, realizate de graphs.ro, sunt cel care arată evolutia cazurilor noi covid în România, de la începutul pandemiei și până in prezent (cu linie roșie e prezentată media la 7 zile): și graficul care arată evoluția numărului de amenzi pentru nerespectarea restricțiilor în pandemie, de la inceputul pandemiei si până în prezent.

Amenzile pentru nepurtarea măştii, de exemplu, potrivit legislaţiei, sunt între 500 la 2.500 de lei. Purtatul măştii în zonele aglomerate este obligatoriu. Excepţii în care persoanele nu trebuie să poarte mască în spaţiile deschise: cele care desfăşoară activităţi sportive, cele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, cel care fac activităţi fizice intense sau copiii cu nevoi speciale.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a respins vineri seara propunerea INSP de carantinare a Bucureștiului. CNSU anunță că vor fi intensificate acțiunile de control pentru respectarea măsurilor anti-Covid și se va analiza situația epidemiologică din Capitală și Ilfov pentru propunerea de noi măsuri de limitare a răspândirii virusului. Rata de infectare în Capitală a ajuns vineri la 15,83 la mia de locuitori. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E prea tarziu pentru vaccin. Nu mai e timp. Oricum cei care au vrut s-au vaccinat. Singura soluție e infectarea în masa a populației. Pare ca și autoritățile vor tot asta, oricare ar fi costurile. Dar neoficial.
    Deci e liber la infectare.
    • Like 2
  • Filbert check icon
    Sigur ca-n MAI toti sint vaccinati si constienti de tragedia si pericolele epidemiei ca doar acolo-s numa' intelectuali unu'-s-unu' dupa chipu' s-asemanarea lu' bode, n-asculta nimeni de sosoaca sau becali...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult