Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Gunoiul va fi colectat selectiv în 43 de școli și licee, după ce elevii au cerut acest lucru printr-o petiție. Programul urmează să fie extins în toate unitățile de învățământ din Capitală

Conferință de presă ASAP

De 10 ani, România are obligația de a colecta selectiv deșeurile în toate unitățile de învățământ de pe teritoriul țării. Cu toate acestea, în realitate, școlile din țara noastră nu beneficiază de o infrastructură funcțională de colectare a deșeurilor. Lucrurile încep însă să se schimbe, după ce elevii din România au cerut autorităților acest lucru, printr-o petiție online semnată de 18.000 de persoane.

ASAP România, Primăria Sectorului 6 al Capitalei și Inspectoratul Școlar al Municipiului București au semnat în această săptămână un acord de parteneriat privind implementarea unui program pilot în cele 43 de școli gimnaziale și licee din Sectorul 6 al capitalei pentru a crea un model funcțional și eficient de infrastructură logistică și umană pentru colectarea selectivă a deșeurilor în vederea reciclării. 

Inițiativa vine ca răspuns la petiția națională (care a reunit deja peste 18.000 de semnatari) lansată de ASAP în luna noiembrie 2020 prin care elevii din România solicită autorităților să transforme școlile în unități funcționale de colectare selectivă a deșeurilor. ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială, inițiat de The Institute și susținut de Lidl România, care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectarea selectivă și reciclare.

România se află pe locul 26 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește rata colectării și reciclării deșeurilor municipale. Dintre materialele reciclabile cele mai mari procente le au plasticul (9,9%) și hârtia și cartonul (9,9%), amândouă reprezentând deșeuri generate în cantități mari în instituțiile de învățământ.

Aceasta este realitatea care a dus la organizarea Armatei Selectării Atente a Plasticului.

Lansată în iunie, platforma ASAP reprezintăun program de responsabilitate socială care își propune să genereze o mișcare națională împotriva poluării cu plastic, în rândul adolescenților din România. În primele luni de la lansare programul s-a axat pe promovarea importanței implicării individuale pentru a opri poluarea cu plastic și pe generarea de materiale educative în acord cu universul tinerilor - animații, numere de stand-up, piese semnate de artiști cunoscuți, dar și interpretări ale problematicii plasticului expuse de creatorii de conținut pe care adolescenții îi urmăresc. În prezent ASAP a devenit o mișcare națională care numără peste 5.000 de ambasadori în rândul adolescenților. 

Noua generație vrea un mediu curat

Acum, ambasadorii ASAP doresc să poată aplica ce au învățat și să contribuie activ la un mediu fără plastic chiar în școlile lor.

„Programul pilot pe care îl anunțăm astăzi vine ca un răspuns la dorința reală de implicare a tinerei generații pentru un mediu curat și o conduită civică adaptată realităților europene și globale. Platforma ASAP este locul de întâlnire al tuturor adolescenților din România care înțeleg, poate mai bine decât mulți dintre adulți, importanța și, mai ales, urgența atunci când vine vorba de a ne implica pentru rezolvarea problemelor legate de mediu. Astfel, cei 5000 de ambasadori care au venit alături de noi din iunie până acum ne cer un lucru foarte simplu – să poată să aplice tot ce au învățat despre deșeuri în școlile lor. În numele lor, am lansat în luna noiembrie o petiție prin care solicităm autorităților să pună legea în aplicare și să transforme toate școlile din România în locuri funcționale pentru colectarea selectivă a deșeurilor în vederea reciclării. Astăzi, după peste 18.000 de semnături strânse și discuții instituționale extrem de fructuoase, ne bucurăm să putem anunța primul pas – un proiect pilot pe care îl demarăm alături de partenerii de la Primăria Sectorului 6 și ISMB prin care ne propunem să punem la punct un model de succes pe care apoi să îl putem replica la nivel național, în parteneriat cu autoritățile locale și centrale relevante.”, a declarat Andrei Borțun, CEO The Institute, fondatorul programului ASAP.

Primăria Sectorului 6 are în desfășurare, alături de Administrația Școlilor, începând din luna noiembrie, un audit la nivelul școlilor din sector, care testează eficiența infrastructurii de colectare selectivă amplasată deja în toate cele 43 de școli de gimnaziu și liceu din sectorul 6. Lipsa unui sistem de control care să facă dovada colectării selective confirmată de aproximativ 90% dintre școlile respondente și inexistența unui sistem de motivare a personalului auxiliar responsabil pentru colectarea și depozitarea corespunzătoare a deșeurilor colectate selectiv (97,2%), informații colectate în cadrul auditului, sunt printre principalele puncte care vor fi analizate în cadrul proiectului pilot și care vor face subiectul unor îmbunătățiri viitoare. De asemenea, în contextul pandemiei generate de COVID-19, cât unitățile de învățământ vor rămâne închise, dată fiind și proximitatea acestora față de locuințe, se va lua în considerare oportunitatea de a folosi curtea școlilor pentru amplasarea unor unități de colectare selectivă de dimensiuni mai mari în care adolescenții și tinerii să poată depozita deșeurile în mod corespunzător.

„Acest proiect este despre a crea comportamente responsabile”

“Mi-aduc aminte foarte bine din școală diferite ore la care participam și care nu erau, neapărat, legate de obiective curriculare precum științe, matematică, competențe lingvistice ci, pur și simplu, erau un fel de educație pentru sănătate sau educație civică. Și mi-aduc aminte că, datorită acelor ore la care participam, mi-am format comportamente pe care le am și astăzi, ca adult. Comportamentele care se dezvoltă în copilărie și în adolescență ne însoțesc pe tot parcursul vieții. Și cred că, de altfel, despre asta este acest proiect, într-o primă fază, de a crea comportamente responsabile în rândul tinerilor care sunt deja cetățeni și vor și fi pe parcursul vieții de adult. Școala trebuie să formeze și cetățeni. Iar astfel de inițiative nu pot decât să mă bucure și vor găsi, întotdeauna, un partener în Primăria Sectorului 6, în Administrația Școlilor Sector 6 și în școlile și în directorii din Sectorul 6. Acest proiect nu vine decât în logica care deja există. De aceea, chimia a fost foarte bună între noi de la început și, de aceea, mă bucur că există, iar ASAP România are tot sprjinul nostru pentru că trebuie să formăm și comportamente pentru viitor. Cu timpul, să devenim și noi un oraș civilizat. Și îmi doresc asta enorm.”, a declarat Ciprian Ciucu, Primarul Sectorului 6 al Capitalei.

Un model care va fi extins

Alături de ASAP și Primăria Sectorului 6, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și-a anunțat disponibilitatea de a facilita extinderea infrastructurii de colectare selectivă la nivelul întregii capitale. Primii pași vor consta în auditarea unităților de învățământ, stabilirea nevoilor logistice ale școlilor și susținerea activă a educației pentru mediu în unitățile de învățământ din capitală, astfel încât în toamna anului viitor Bucureștiul să fie un model de bună practică pe care, alături de partenerii instituționali, platforma ASAP să îl poată implementa la nivel național.

Unde poate fi semnată petiția ASAP

Cea mai recentă campanie de conștientizare demarată de platforma ASAP pentru susținerea petiției naționale care militează pentru implementarea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor în vederea reciclării în toate școlile din România îi are ca protagoniști pe membrii trupei Subcarpați a căror contribuție poate fi vizualizată pe website-ul oficial al campaniei – https://bit.ly/3aekrov.

Petiția ASAP poate fi semnată aici - https://campaniamea.declic.ro/petitions/vrem-colectare-selectiva-in-scoli.

Mai jos, puteți urmări înregistrarea integrală a conferinței de presă:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu mai pot cu recuclarea asta. Revenitiva
    • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult