Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Guvernul vrea să introducă un nou tip de contract de muncă pentru cei care lucrează de acasă

Guvernul vrea să introducă, până în octombrie 2017, un nou tip de contract de muncă pentru cei care lucrează de acasă prin intermediul telefonului mobil sau al internetului.

Foto: Guliver Getty Images

Potrivit Ministerului Muncii, persoanele care vor lucrează în regim de teleworking beneficiază de aceleaşi drepturi, garantate prin legislaţia şi prin contractele colective aplicabile, ca şi persoanele similare care prestează activităţi în sediul angajatorului, iar angajatorul va fi răspunzător pentru luarea măsurilor necesare, în special în ceea ce priveşte software-ul, pentru a asigura protecţia datelor utilizate şi prelucrate de persoana care lucrează în regim de teleworking în scop profesional, scrie Mediafax

În acest moment, proiectul este în lucru la Ministerul Muncii.

Adrian Bența: Noul tip de contract nu presupune taxe mai mari

În opinia consultantului fiscal Adrian Bența, noul tip de contract nu va presupune taxe mai mari. „Faptul că eu îl încadrez cu contract de muncă la mine la birou sau faptul că îl încadrez cu contract la distanță, adică el lucrează de acasă prin internet, nu îmi generează taxe mai mari.” Foarte mulți dintre cei care lucrează la distanță sunt din domeniul IT și preferă să facă acest lucru prin PFA.

În cazul în care ar trece de la desfășurarea activității pe PFA la desfășurarea activității printr-un contract de muncă de acest fel, taxele ar crește, firește. „Ar fi vorba însă de o altă încadrare. Noul contract de muncă la distanță nu va putea presupune interzicerea desfășurării activității prin PFA, pentru că acest lucru ar însemna interzicerea dreptului de a desfășura o activitate economică”, consideră Adrian Bența.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Ar fi poate primul lucru corect făcut de guvernul grindeanu.
    • Like 0
  • Ceva guvernul de supt nu vrea? Un faringosept, o vitamina C. La cate TAXE SI IMPOZITE EXISTA pentru ca nu ati facut altceva decat anuland unele, in interesul vostru, sa le adaugati in alta parte acum vreti taxe pe munca de acasa. Dar voi dilimanilor cand veti justifica nemunca si doar jatmaneala? Cand veti intelege ca ati ajuns acolo cu izmenele in kur iar acum aveti averi fabuloase doar din salarii si munca "la stat". De ce nu sunt verificate declaratiile de avere scriptic si faptic a celor care de 27 de ani, depasind EPOCA LUI CEAUSESCU, fara sa faca decat delapidari au averi COLOSALE. Calici din cele mai jalnice zone ale romaniei precum Teleormanul au ajuns cu cele mai mari averi! UN-TE DUCI TU ROMANICA!
    • Like 1
  • Vad ca se face o mare confuzie intre lucrul de acasa si angajarea ca PFA. Sigur, uneori cele doua multimi se intersecteaza, dar nu-s acelasi lucru.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult