Guvernul vrea să introducă, până în octombrie 2017, un nou tip de contract de muncă pentru cei care lucrează de acasă prin intermediul telefonului mobil sau al internetului.

Foto: Guliver Getty Images
Potrivit Ministerului Muncii, persoanele care vor lucrează în regim de teleworking beneficiază de aceleaşi drepturi, garantate prin legislaţia şi prin contractele colective aplicabile, ca şi persoanele similare care prestează activităţi în sediul angajatorului, iar angajatorul va fi răspunzător pentru luarea măsurilor necesare, în special în ceea ce priveşte software-ul, pentru a asigura protecţia datelor utilizate şi prelucrate de persoana care lucrează în regim de teleworking în scop profesional, scrie Mediafax.
În acest moment, proiectul este în lucru la Ministerul Muncii.
Adrian Bența: Noul tip de contract nu presupune taxe mai mari
În opinia consultantului fiscal Adrian Bența, noul tip de contract nu va presupune taxe mai mari. „Faptul că eu îl încadrez cu contract de muncă la mine la birou sau faptul că îl încadrez cu contract la distanță, adică el lucrează de acasă prin internet, nu îmi generează taxe mai mari.” Foarte mulți dintre cei care lucrează la distanță sunt din domeniul IT și preferă să facă acest lucru prin PFA.
În cazul în care ar trece de la desfășurarea activității pe PFA la desfășurarea activității printr-un contract de muncă de acest fel, taxele ar crește, firește. „Ar fi vorba însă de o altă încadrare. Noul contract de muncă la distanță nu va putea presupune interzicerea desfășurării activității prin PFA, pentru că acest lucru ar însemna interzicerea dreptului de a desfășura o activitate economică”, consideră Adrian Bența.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.