Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mergi și economisești bani, generezi factura la cerere, platești în rate, transferi soldul de la un loc de consum la altul, ceri restituirea sumelor achitate în avans via un cont IBAN. Am testat această aplicație și iată de ce mi-a plăcut

Green Steps

Sunt un client avizat al pieței de energie. Și asta nu neapărat datorită faptului că citesc aproape tot ce apare în acest domeniu, ci pentru că de-a lungul ultimilor ani, din motive unele independente de mine, am beneficiat de serviciile multora dintre jucătorii de pe piață și am avut ocazia să le compar tarifele, ușurința cu care reușești să îi contactezi, dar mai ales deschiderea către tehnologie.

Așteptările mele sunt să pot să folosesc un serviciu oricând, în orice situație, de la distanță, în general să nu fiu obligat să merg fizic la un ghișeu pentru a rezolva probleme simple. Evit, pe cât posibil și apelurile la o linie de call-center. Îmi doresc să am acces la toate informațiile în mod transparent și la un click sau tap distanță, de pe desktop sau de pe telefonul mobil inteligent.

Am acceptat provocarea E.ON de a testa E.ON Myline după ultimele upgrade-uri consistente și trebuie să recunosc faptul că am fost impresionat de performanțele și noile funcționalități ale aplicației. Câteva precizări de făcut: mai întâi că am utilizat cu ușurință aplicația în anul 2022, ba chiar am instalat-o rudelor mai în vârstă ca mine din Sibiu (după câteva săptămâni, părinții soției își comunicau indexul autocitit al contorului din telefon, își monitorizau și comparau consumul de gaz și curent lună de lună și își plăteau facturile fără să mai meargă la ghișeu).

Ce mi-a plăcut acum, în mod deosebit, când am folosit-o din nou, este funcționalitatea Green Steps, pentru că aici mi s-a părut și cel mai important upgrade realizat în E.ON Myline (Green Steps este integrată numai în variantele pentru telefonul mobil ce se poate descărca din App Store, Google Play, App Gallery).

6 lei economisiți pentru fiecare kilometru parcurs- beneficiu care se vede direct în factura de la E.ON

Ce legătură ar putea exista între soluțiile pentru eficiența energetică, Via Transilvanica și reducerile aplicate facturilor?

Green Steps este o funcționalitate ingenioasă și sustenabilă, creată special pentru cei care au ales soluții eficiente energetic de la E.ON, cum ar fi E.ON Green Home (pentru electricitate verde din surse regenerabile), E.ON Solar Home cu panouri fotovoltaice, E.ON Life (care include o centrală termică și servicii tehnice), sau E.ON Cool (pentru aer condiționat cu montaj și asistență tehnică).

Ei bine, acești utilizatori primesc reduceri la facturile lor de energie pentru fiecare din soluțiile enumerate în paragraful anterior, dacă parcurg traseul Via Transilvanica - drumul care unește. Cât? 6 lei pentru fiecare kilometru parcurs!

Această funcționalitate este disponibilă exclusiv în aplicația mobilă E.ON Myline. Pentru a profita de reduceri, utilizatorii trebuie să deschidă contul E.ON Myline din aplicație, să acceseze Green Steps, să dea start la începutul drumeției pe Via Transilvanica și la final să apese finish.

De ce mi s-a părut ingenios? Pentru că te poți bucura de un peisaj superb (celor care nu ați fost pe Via Transilvanica- vă recomand să ajungeți vara sau toamna aceasta), poți să faci mișcare în natură (ceea ce este foarte important pentru o stare de sănătate bună) și poți să reduci valoarea facturilor, dacă utilizezi soluțiile pentru eficiență energetică de la E.ON.

Merită precizat că parteneriatul dintre E.ON și Via Transilvanica a început în 2020. E.ON a susținut timp de doi ani marcarea a 200 de km al acestui traseu. Dintre aceștia, 100 de kilometri au fost realizați datorită unei campanii de conștientizare în rândul abonaților, printr-un mecanism simplu- clienții și-au activat factura electronică, iar în acest fel, pe lângă contribuția la marcarea Via Transilvanica, au descurajat tăierea copacilor pentru hârtie. Rezultatele sună spectaculos- în urma acestui demers, 100.000 de clienți au ales să nu mai primească factura în plic, în căsuța poștală, ci în format electronic.

„Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite, stâlpi indicatori, iar la fiecare km se găsește o bornă din andezit sculptată individual, borne care formează probabil cea mai lungă galerie de artă din lume și care însoțesc călătorii pe tot parcursul drumeției.

O aplicație simplă, concepută parcă de mine pentru mine

Așa cum spuneam în deschiderea acestui text, E.ON Myline este probabil una dintre cele mai performante aplicații ale unui furnizor de servicii din România, nu numai din domeniul energiei. Nu am pretenția că le-am testat pe toate, însă mi-au trecut majoritatea prin mâini, la un moment dat.

Partea bună este că E.ON Myline poate fi utilizat atât de clienții rezidențiali, cât și de cei de business cu contracte active de electricitate, gaze naturale, soluții energetice în rate și servicii de asistență tehnică. Accesul se poate face prin web și în aplicațiile mobile, ce se descarcă din App Store, Google Play și App Gallery.

Soluția digitală de self-service a fost lansată inițial în 2010 pentru desktop și în 2016 ca aplicație mobilă, iar în 2021 a fost retehnologizată complet. Contul E.ON Myline permite gestionarea contractelor E.ON, locurilor de consum, consumului realizat, facturării și plății, oferind acces la informații actualizate și oferte exclusive.

Pentru crearea unui cont sunt necesare codul client și codul de încasare de pe factura de consum, o adresă de e-mail și un dispozitiv cu conexiune la Internet. Alternativ, contul se creează automat la încheierea unui contract de furnizare a energiei cu E.ON, fiind necesară doar activarea acestuia printr-un link transmis prin e-mail. Autentificarea se poate face cu e-mail și parolă sau prin conturi Facebook și Apple ID.

Vrei să fii prietenos cu natura? Poți renunța din aplicație la facturile pe format hârtie, aduse prin poștă

Funcționalitățile sunt intuitive, așa cum spuneam, părinții soției o folosesc permanent de când i-am ajutat să o descarce și am făcut împreună primele setări. În primul rând, poți renunța la factura print solicitând asta din E.ON Myline. Iată și alte funcționalități utile:

  • poți administra ușor locurile de consum- E.ON Myline permite adăugarea multiplelor locuri de consum, fiecăruia fiind necesare codurile de client și încasare. Un cont poate gestiona mai multe locuri de consum și contracte.
  • poți vizualiza informațiile contractuale- utilizatorii au acces la contractele lor pe fiecare loc de consum, pot descărca PDF-ul contractului și vizualiza sumarul acestuia, inclusiv prețul facturat și durata contractului.
  • poți avea o imagine foarte fidelă a consumului- când se efectuează citirea contorului, poți transmite autocitirea, poți seta cantități de energie estimate pentru consum și poți studia consumul facturat pe lunile și anii de contract.
  • poți gestiona facturile- aplicația permite vizualizarea, descărcarea și plata facturilor, urmărirea istoricului facturilor emise și achitate, precum și gestionarea facturilor neachitate sau emise de userii prosumatori, chiar și din ultimii 5 ani.

Quick use. Să insistăm puțin asupra secțiunii „Facturile mele”. Ce mi-a plăcut cel mai mult: factura la cerere și factura în rate

Contul E.ON Myline este astfel o soluție digitală completă, eficientă și prietenoasă, care facilitează gestionarea energiei atât pentru acasă, cât și pentru afaceri.

E.ON Myline permite efectuarea plăților facturilor de energie simplu și eficient, utilizând un card bancar. Poți achita multiple facturi, chiar și de pe mai multe locuri de consum, printr-o singură tranzacție. De asemenea, poți vizualiza istoricul plăților efectuate, indiferent de canalul de plată folosit.

Dacă dorești să plătești factura în rate/ eșalonat, poți solicita asta în una, două sau trei rate și vizualiza planul de eșalonare, care include valoarea ratei și data scadenței. În plus, poți solicita restituirea sau transferul sumelor achitate în avans sau a garanțiilor, fie pe un alt loc de consum din cont, fie într-un cont bancar. Aceste funcționalități pe care de obicei le găsești la marii retaileri online sau la bănci sunt disponibile în E.ON Myline de anul acesta.

Procesul de plată poate fi inițiat din ecranul principal (dashboard) sau din secțiunea „Facturile mele". Ecranul principal oferă un sumar al informațiilor importante pentru locul de consum selectat, actualizând instant datele pentru locul de consum ales. Clienții cu locuri de consum de gaze naturale pot vizualiza datele privind reviziile și verificările instalației de utilizare gaze naturale și, în funcție de oferta contractată, pot programa aceste servicii direct din cont.

Factură la cerere este un alt feature care mi-a atras atenția – imediat după transmiterea indexului autocitit, userul poate solicita din cont, simularea, vizualizarea și emiterea facturii aferente consumului înregistrat. Astfel, obține facturi care reprezintă consumul real și elimină riscul diferențelor de plată ulterioare.

E.ON Myline a încheiat anul 2023 cu nivel de satisfacție de +76 puncte, ceea ce înseamnă că aproape 8 din 10 utilizatori sunt promotori ai contului, un indicator aflat în continuă creștere din decembrie 2022, spun reprezentanții companiei.

Aplicația oferă acces la oferte speciale și campanii promoționale. Clienții business au acces la aceleași informații și funcționalități ca și clienții casnici prin secțiunea "Afacerea mea".

Câți oameni folosesc E.ON Myline?

I-am întrebat pe reprezentanții E.ON câți oameni și companii folosesc E.ON Myline. Cifrele arată pe deoparte deschiderea românilor pentru tehnologie, pe de altă parte că soluția este una care place și e considerată utilă. La finalul lunii iunie 2024, erau peste 2,14 milioane de locuri de consum rezidențiale în conturi, din care peste 1,71 milioane au activată opțiunea de factură electronică. E.ON Myline înregistrează peste 118.000 de locuri de consum pentru companii mici, dintre care 68% au factura electronică activă. În ceea ce privește consumatorii mai mari, în evidențe erau 39.000 de locuri de consum pentru companii și municipalități mari, cu peste 95% adopție a facturilor electronice. Aproximativ 700.000 de utilizatori activi au folosit în fiecare lună aplicația în anul 2023.

Ce se pregătește nou în E.ON Myline

Pentru clienții cu factura electronică activă, se testează Factura digitală - un nou format interactiv al facturii de consum, care oferă o experiență mai dinamică decât PDF-ul clasic. Utilizatorii vor putea renunța la factura tipărită și activa acest format.

Pentru toți utilizatorii se vor integra noi metode de plată - Google Pay și Apple Pay, plus opțiunea de salvare a datelor cardului bancar în cont. Se are în vedere, de asemenea, un redesign al contului, adică simplificarea și restructurarea contului, cu accent pe ușurința proceselor de creare a contului și configurare inițială (register – login - onboarding).

Aștept părerile voastre, dacă ați avut ocazia să vă descărcați E.ON MyLine și ce anume v-a plăcut cel mai mult când ați utilizat-o. În cazul meu, așa cum spuneam mai sus, faptul că o aplicație a unui furnizor de soluții pentru energie are funcționalități care seamănă cu cele ale unei aplicații din banking sau retail îmi arată că lucrurile merg înainte în direcția bună, mai ales pentru clienți și așteptările lor.

Acest text are o componentă comercială și a fost realizat cu sprijinul E.ON.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult