
România are in listele electorale aproape 18 milioane de votanți. Și de aici vin două întrebări:
1. Mai suntem 18 milioane de votanți, în țară sau în afara? Nu știm.
2. Câți suntem în țară și câți în afara? Nici asta nu știm exact. Unii spun ca 5 milioane ar fi în afara țării, alții spun că între 3.5 și 4 milioane.
Prin urmare, e complicat să faci un calcul corect, fără cele două răspunsuri. Dar acum am fost prezenți la vot 9.5 milioane de votanți, din care 8.6 în țară și puțin peste aproape un milion în afară (cifre rotunjite).
Dacă ar fi 5 milioane de români cu drept de vot în diaspora, ar rămâne în țară 13 milioane de votanți, din care doar 8.6 au fost la vot. Asta înseamnă ca 66% dintre românii din țară au fost la vot și doar 20% din cei care sunt în afara țării.
Se mai poate crește prezența? Sigur că da, însă nu foarte mult. Dacă acum am avut o prezență Ro-Diaspora de 53.2%, nu prea putem spera la o prezență mai mare de 65%, pentru că, repet, mulți sunt plecați din țară. Asta ar însemna că 85% din cei din RO să vină la vot, un plus de aproape 2.4 milioane, iar în diaspora în plus mai pot veni maxim 150.000-200.000, dar ei pot decide viitorul președinte.
Acum, din ce a fost în alegerile de ieri, 59% dintre voturi au fost pentru alți candidați, nu pentru Simion. Nicușor Dan a avut 21% și pentru a câștiga la o prezență apropiată de cea din primul tur ar avea nevoie de minim 75% din voturile celorlalți candidați inclusiv Crin și Ponta, pentru a câștiga. Adică din cele 3.7 milioane să ia minim 2.8 milioane. Greu de crezut asta, mai ales ca Ponta tocmai a declarat că îl susține pe Simion.
Dacă ND ar lua integral voturile lui Crin abia ar ajunge la scorul lui Simion. Greu de crezut și asta.
Pe un scenariu cu o prezență de maxim 55%, cât am avut în alte alegeri la turul doi, ND ar putea câștiga luând 65% din voturile lui Crin, 30% din voturile lui Ponta, integral voturile pentru Lasconi și minim 50% din voturile celorlalți candidați. Ar fi până acum o variantă mai realizabilă.
Variantă mai realistă însă e următoarea: Nicușor Dan are nevoie de minim 4.7 milioane de voturi pentru a câștiga turul doi și de o prezență de 58%-62%. Ar însemna 2.75 milioane de noi voturi, plus un procent mai mic preluat de la Crin și Ponta. Pentru ca în diaspora procentul este majoritar către Simion- aici fiind și problema acestor alegeri față de cele de până acum, anume ca diaspora e acum în procent mare pro-Simion.
Asta înseamnă o prezență la vot cuprinsă între 11.2 și 12 milioane de votanți, din care ND să aibă din noii votanți un procent de minim 65%.
Scenariul ideal pentru ca ND să câștige ar fi o prezență de peste 62% în care procentul dinspre Ponta poate merge mult către Simion, dar tot rămâne condiția de a lua voturi masiv de la Crin.
Ce vreau să spun la final e ca nu va fi ușor! Și sunt două mari obiective: prezența egală sau peste 60% și votanții lui Crin să voteze în procent de peste 50% cu ND. Altfel, mai ales ca Ponta deja a mutat spre Simion, va fi……greu!
Campania trebuie să se centreze pe cele două puncte: prezența și bazinul lui CA!
O prezență de peste 65% e aproape imposibil de realizat! Dacă sunt 5 milioane plecați din țară!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
După alegerile astea repetate, toată lumea-i supărată, în afară de cei 40% dintre votanții care au pus ștampila pe fruntea lui Simion. În sfârșit vine „cavalerul dreptății” călare pe un cal alb ca să salveze încă o dată România!
De trei zile-ncoace aud tot felul de „analize” făcute de „specialiști” în arta vorbelor goale. Cel mai nou „curent” propagandistic apărut pe piața media este că diaspora e proastă. A fost bună și salvatoare când l-a „uns” președinte de două ori pe Băsescu și tot de-atâtea ori pe Iohannis, acum cică e răzbunătoare...
Toate alegerile din trecut ne-au scos în cale o răscruce. Cum-necum, am ajuns să „trăim bine” (în comparație cu nivelul de trai din 1989, după care încă mai plâng tovărășește prea mulți!) și tot nu ne convine. Acum vrem și „suveranitate”, uitând că am ratat ocazia să devenim un popor educat.
După al doilea război mondial am devenit (fără voia bunicilor noștri!) o gubernie rusească, după „revoluția anticomunistă” din 1989 - o „colonie” a Europei. A durat 16 ani postrevoluționari intrarea României în UE. În curând se împlinesc două decenii de când ridicăm statui mincinoșilor și dedicăm ode șarlatanismului. Pungașii de meserie se pricep să ne buzunărească...
Ce cale vrem să urmăm? Pe mine mă îngrozește ideea unui „lider” salvator, un „tătuc” care să ne poarte de grijă în orice situație. Aritmetic socotind, Nicușor Dan nu are nicio șansă în fața valului suveranist. Eu încă sper că „mintea de pe urmă” a românului „pălmaș” va avea câștig de cauză.
Fatalismul mioritic ne îndeamnă să acceptăm cu resemnare sfîrșitul. Ca să ridicăm o construcție trainică, ar fi necesar să punem la temelie adevărul că minciuna are întotdeauna picioare scurte, dar câștigă întrecerea. Poate că așa ne vom da seama de supremația imposturii...
Un raționament corect conduce la rezultatul scontat, indiferent de parametri.
Și am un exemplu. Suntem zilnic tocați la cap cu conflictul dintre curentul suveranist și cel globalist (al lui moș Soros, adicătelea..)
Păi și-atunci cum se face că singurul suveranist prezent la dezbateri, dl.Terheș, care-a și avut o prestație consistentă și aparent convingătoare, nu s-a lipit de nicio culoare de georgești ? Doar a vorbit pe limba lor.
Pe partea cealaltă, dl.Funeriu a stăpânit cel mai bine răspunsurile la provocări, din tabăra globalistă. Dar la fel, a luat sub un procent..
Mă gândesc că e vorba doar de emoție, de sentimente și (mai ales..) resentimente.. S-a văzut ce-a pățit Crin..
Simion e călare pe emoția aia cu trezitul în conștiință..
Dar mă-ntreb (nu dau cu paru'..), Nicușor are carisma necesară pentru a trezi emoție în rândul celor pe care-i vizează ?
Pentru că dacă nu scoate (în mod miraculos) vreun iepuraș din joben, 'geaba calcule savante, vorbim discuții..
Discutăm ca să vorbim sau facem comentarii paralele?
Apropo, ați rămas în șah la ultimele poezii pe care le-ați postat acum câteva zile. Găsiți acolo și mulțumirile mele.
Trecem prea usor peste chestii d-astea, maestre. Au fost facute doua recesamanturi in ultimii ani si tot nu se stie ("pa sistem!!!!") cati suntem. Cum naiba? Pai, cand numarul de parlamentari/europarlamentari se calculeaza, printre alte criterii, in functie de populatie, bagam "fara numar!!!".
Mai terminati-o cu scenariile astea apocaliptice. Toti v-ati transformat in profeti depasind-ul pana si pe cg.