
foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia
Sunt sigur ca cei care l-au votat duminică pe Simion au apreciat mesajele incluse în acea înregistrare. Poporul a fost inclus la fiecare două fraze. Pentru popor, cu poporul. A vorbit de dreptate pentru muncitori. De un viitor gândit în jurul nevoilor tinerilor. A vorbit pentru „oamenii care muncesc pământul - fermierii”! A vorbit de trădarea și vânzarea de țară. A avut mesaje pentru mame pe care le-a numit „icoane vii”, spunând că pentru ele luptă!
Acum, doamnele și domnii care se află la conducerea PNL, PSD și USR ar trebui să își caute ultimele discursuri politice. Să facă o analiză: când eu particip la o emisiune, la un miting electoral, la un eveniment de partid, pentru câte categorii profesionale am vorbit? Pentru câte categorii sociale? Care sunt nemulțumirile lor și probleme lor?
Cum și când i-am consultat ultima dată? Cu excepția campaniei electorale când mimăm consultarea în stradă, cum îi ascultăm pe acești oameni timp de patru ani, după vot?
Nu, nu acuz pe nimeni. Scriu aici de mulți ani despre lipsa de interes și a consultării cu societatea, dar și de lipsa de dezbatere publică pe teme importante. Pentru că România nu e doar București și încă 3-4 orașe mari! România nu are doar corporatiști care își programează în aprilie concediile de vară și de toamnă. România nu are doar persoane implicate în acțiuni civice pe care le întâlnești la evenimentele de partid unde îi întrebi cum o duc, pentru a creiona un program electoral.
România are fermieri, mame minore, femei agresate, muncitori cinstiți, antreprenori mici, nu doar mari, tineri care vor o casă, tot mai mulți români care se mută în zone rurale, care își deschid mici afaceri, tineri care nu își permit să meargă la facultate, familii mutate la oraș pentru o școală mai bună, mulți plecați din țară pentru a câștiga bani și tot așa. Ei sunt principalul bazin electoral. Da, ei sunt! Pe date democratice, nu pe povești.
USR și-a propus din campania 2020 să se contreze pe urbanul mare și atât. Au câștigat pe termen scurt și au pierdut pe termen lung. Și nu au consumat resurse pentru alegerile locale, nici la sat și nici in urbanul mic și mediu.
PSD a crezut că, având cea mai mare rețea de primari și șefi de instituții, va fi suficient. Era suficient. Acum acei oameni nu mai depind nici de primar și nici de ajutoare sociale. Cei mai mulți și-au construit un trai, cu greu, dar tocmai aceste greutăți îi sufocă.
PNL a crezut că e suficient să spună că e de dreapta pentru a-și conserva bazinul, copiind strategia PSD. Aici a fost moartea căprioarei!
Restul partidelor mai mici apărute prin plecările de la PNL sau de la USR au crezut că România are milioane și milioane de studenți, de laureați Nobel și afaceriști de succes, cultivând elitismul falimentar.
Partea nasoală e că mulți parlamentari și lideri din cele trei partide vorbesc doar de concepte democratice și europene și cam atât. De parcă cetățenii ar da un examen pentru un stagiu la Bruxelles, nu ar merge la vot pentru o viață mai bună. Și când o dau în bară, fac apel la societate să protesteze. Sau să înțeleagă și să voteze cum li se spune.
Candidații acestor trei partide au luat un scor cumulat de 23%! Atât! Și sunt mari șanse ca la următoarele alegeri parlamentare să caute măcar un 5% de partid!
Tot spuneți că ați înțeles mesajul, dar rămâneți în zona de confort și nu faceți mare lucru în a relaționa cu alegătorii. Și nu, nu mă refer la sindrofiile alea organizate de partid, în care aducem membrii la o dezbatere și chemăm doi trei jurnaliști și nici când mergeți să vizitați fabrica unui alt membru. Vorbesc de a merge și la Vânțu de Sus și la Valea de Jos!
Culmea e că acum depindeți toate trei de un candidat pe care unii l-au exclus din partid, alții l-au marginalizat și alții l-au denigrat. Noroc că sistemul ne dă și a doua șansă!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.