Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Hoți pentru unul, unul pentru hoți

Deputatul PSD Rădulescu Mitralieră a propus, și comisia juridică a Camerei Deputaților a votat, o lege prin care evazioniștii fiscal să nu mai facă pușcărie. Dacă unul dintr-un grup infracțional plătește tot ce-au furat plus 20% dobândă, adică principiul muschetarilor aplicat la hoți, toți pentru unul, unul pentru toți, întreg grupul se duce liniștit la culcare.

Practic, infractorii beneficiază de un credit sălbatic de la stat pe care îl pot folosi ca să producă mult mai mulți bani. Acționează cu calm, asigurați că nu vor intra în pușcărie. Dacă se întâmplă să fie prinși, plătesc și, una peste alta, afacerea e foarte bună.

Munca procurorilor care instrumentează dosarul, a judecătorilor care ar trebui să judece, devine inutilă. Totul se rezolvă între hoți și Partid, cel ce face legea: furați, furați și ne votați!

Fostul deputat PSD S. Ghiță, actualmente multiplu infractor fugit peste hotare și pus sub urmărire internațională, de pe șezlongul de lângă piscină pe care își face veacul la Belgrad, aruncă denunțuri televizate în țară, cum ar da cu pietricele în apă. A mai zis despre Kovesi acum un an că i-ar fi cerut să plătească el, Ghiță, aducerea în țară a lui N. Popa, fugarul FNI. Denunț cercetat și clasat: nu Kovesi, nici măcar DNA nu a avut vreo treabă cu transportul lui Popa, operațiunea fiind în totalitate gestionată de Poliție.

Acum, o zice din nou. Și, ca și cum Ghiță ar da ordin, magistratul Kovesi este cercetată încă o dată, de Secția Specială.

Vi se pare normal ca un Cod Penal, ăsta măcelărit în Parlament, să ia în considerare vorbele unui infractor care fuge de Justiție, fiind urmărit de Interpol? Nu ar fi logic și corect ca individul să se predea mai întâi organelor în drept din țară și apoi să verse câte denunțuri dorește?

Amnistia și grațierea, pe care direct interesatul Dragnea se sforțează să le vâre pe gâtlejul acestei nații, ce altceva înseamnă decât discreditarea întregului aparat de justiție care a lucrat la depistarea, prinderea, anchetarea, judecarea și condamnarea corupților, tâlharilor, violatorilor, criminalilor? Amnistiații le pot râde în nas tuturor, în vreme ce se vor îndrepta cu pas vioi spre recidive.

Dna Carmen Iohannis nu se prezintă la Parchet, chemată ca martor, motivând că trebuia să participe la o cină, la Londra, împreună cu soțul. Acum refuză încă o dată, pretinzând că este răcită.

Întrebat fiind de jurnaliști ce părere are despre comportamentul primei doamne, președintele Iohannis le-o taie scurt, ca și cum și-ar arunca pardesiul pe o capotă: „Aceasta nu e o temă de discuție”. 

Prin urmare, mesajul pe care îl transmite șeful statului, în vreme ce apără, declarativ, prestigiul Justiției, este următorul: „Nevastă-mea, pentru că e nevastă de președinte, n-o să se prezinte, ca orice mocofan, în fața unui pârlit de procuror”. De ce face asta? Dl Iohannis a învățat răspunsul de la PSD: pentru că poate.

Ce înseamnă toate acestea?

Nimic altceva, stimați Republicani, decât disoluția autorității judiciare, desființarea Justiției ca putere în stat de către politicieni, uneori cu concursul unor magistrați. Pasul spre subjugarea ei.

Dacă dânsa nu vrea să se culce cu tine, te apuci să spui peste tot că e frigidă –este vechea metodă de manipulare pe care politicienii o folosesc cu Justiția. Denigrează ce încă nu stăpânești. Magistrații să ajungă în conștiința publică fie ca slugi politice și corupți, fie ca aflători în treabă, băgători de seamă, papagali.

Se spune că garantul democrației este votul. Nu este întru totul adevărat. Votul e condiția necesară, nu și suficientă. Ba chiar, votul poate duce la moartea democrației.

Când Justiția din această țară va înceta să mai fie independentă, ne ducem degeaba la vot.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult