Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Hoți pentru unul, unul pentru hoți

Deputatul PSD Rădulescu Mitralieră a propus, și comisia juridică a Camerei Deputaților a votat, o lege prin care evazioniștii fiscal să nu mai facă pușcărie. Dacă unul dintr-un grup infracțional plătește tot ce-au furat plus 20% dobândă, adică principiul muschetarilor aplicat la hoți, toți pentru unul, unul pentru toți, întreg grupul se duce liniștit la culcare.

Practic, infractorii beneficiază de un credit sălbatic de la stat pe care îl pot folosi ca să producă mult mai mulți bani. Acționează cu calm, asigurați că nu vor intra în pușcărie. Dacă se întâmplă să fie prinși, plătesc și, una peste alta, afacerea e foarte bună.

Munca procurorilor care instrumentează dosarul, a judecătorilor care ar trebui să judece, devine inutilă. Totul se rezolvă între hoți și Partid, cel ce face legea: furați, furați și ne votați!

Fostul deputat PSD S. Ghiță, actualmente multiplu infractor fugit peste hotare și pus sub urmărire internațională, de pe șezlongul de lângă piscină pe care își face veacul la Belgrad, aruncă denunțuri televizate în țară, cum ar da cu pietricele în apă. A mai zis despre Kovesi acum un an că i-ar fi cerut să plătească el, Ghiță, aducerea în țară a lui N. Popa, fugarul FNI. Denunț cercetat și clasat: nu Kovesi, nici măcar DNA nu a avut vreo treabă cu transportul lui Popa, operațiunea fiind în totalitate gestionată de Poliție.

Acum, o zice din nou. Și, ca și cum Ghiță ar da ordin, magistratul Kovesi este cercetată încă o dată, de Secția Specială.

Vi se pare normal ca un Cod Penal, ăsta măcelărit în Parlament, să ia în considerare vorbele unui infractor care fuge de Justiție, fiind urmărit de Interpol? Nu ar fi logic și corect ca individul să se predea mai întâi organelor în drept din țară și apoi să verse câte denunțuri dorește?

Amnistia și grațierea, pe care direct interesatul Dragnea se sforțează să le vâre pe gâtlejul acestei nații, ce altceva înseamnă decât discreditarea întregului aparat de justiție care a lucrat la depistarea, prinderea, anchetarea, judecarea și condamnarea corupților, tâlharilor, violatorilor, criminalilor? Amnistiații le pot râde în nas tuturor, în vreme ce se vor îndrepta cu pas vioi spre recidive.

Dna Carmen Iohannis nu se prezintă la Parchet, chemată ca martor, motivând că trebuia să participe la o cină, la Londra, împreună cu soțul. Acum refuză încă o dată, pretinzând că este răcită.

Întrebat fiind de jurnaliști ce părere are despre comportamentul primei doamne, președintele Iohannis le-o taie scurt, ca și cum și-ar arunca pardesiul pe o capotă: „Aceasta nu e o temă de discuție”. 

Prin urmare, mesajul pe care îl transmite șeful statului, în vreme ce apără, declarativ, prestigiul Justiției, este următorul: „Nevastă-mea, pentru că e nevastă de președinte, n-o să se prezinte, ca orice mocofan, în fața unui pârlit de procuror”. De ce face asta? Dl Iohannis a învățat răspunsul de la PSD: pentru că poate.

Ce înseamnă toate acestea?

Nimic altceva, stimați Republicani, decât disoluția autorității judiciare, desființarea Justiției ca putere în stat de către politicieni, uneori cu concursul unor magistrați. Pasul spre subjugarea ei.

Dacă dânsa nu vrea să se culce cu tine, te apuci să spui peste tot că e frigidă –este vechea metodă de manipulare pe care politicienii o folosesc cu Justiția. Denigrează ce încă nu stăpânești. Magistrații să ajungă în conștiința publică fie ca slugi politice și corupți, fie ca aflători în treabă, băgători de seamă, papagali.

Se spune că garantul democrației este votul. Nu este întru totul adevărat. Votul e condiția necesară, nu și suficientă. Ba chiar, votul poate duce la moartea democrației.

Când Justiția din această țară va înceta să mai fie independentă, ne ducem degeaba la vot.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult