Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ia de la Dragnea

Liviu Dragnea la pescuit

Mă uit la audierile de miniștri. Totul se face pe repede-nainte, întrebările sunt de complezență. Unde există risc de emoții, presa e scoasă afară din sală. O doamnă de la Teleorman, pusă de dl. Dragnea să conducă „cu sufletul” Internele, e protejată de întrebările ziariștilor de câțiva parlamentari PSD, care și-au luat în serios rolul de bodyguarzi. Partidul face o demonstrație de forță, anticipând anii care vor urma: putere supradimensionată, opoziție firavă, presă ținută pe la uși.

O stare de urgență plutește în aer. S-a pierdut timpul, țara a fost deturnată de la cursul ei firesc. Un an de tehnocrație a distrus ceea ce s-a construit cu migală în decenii. Unii au scăpătat, au pierdut cifră de afaceri, contracte cu statul, alții au intrat în pușcărie, în fine, unul a dispărut pur și simplu. Dar cu cât revin mai repede lucrurile la normal, cu atât se va întoarce dl. Ghiță mai repede la orfelinii pe care i-a părăsit intempestiv. 

Repunerea în funcțiune a mecanismului stat-partid, care a născut marile averi ale României, este prioritatea maximă a dlui Dragnea. Securizarea averilor dobândite în anii capitalismului sălbatic, liniștea cheltuirii banilor acumulați din rapt organizat, alungarea spectrului închisorii și al anchetelor DNA - toate astea fac parte din programul alternativ de guvernare, pe care îl înțeleg foarte bine inițiații contractelor cu statul. Pentru restul lumii, povestea bunăstării care ne va cădea din cer începând cu luna februarie funcționează ca un drog.

Guvernul Dragnea, cu acest premier-breloc, cu acești miniștri nearticulați, care n-ar prinde un interviu la companiile private care funcționează după reguli corporatiste, nu este altceva decât expresia votului din 11 decembrie.

Dacă n-ar fi partidul, mulți dintre acești miniștri pur și simplu nu și-ar găsi un job pe piața liberă. Înclinații spre activități literare?! Folosirea la nivel ridicat a calculatorului?! Citiți-le CV-urile, vă veți lămuri ce-i recomandă de fapt pentru funcția de ministru. Vocea și talentul... Un văr din Teleorman...

Există o mare speranță pusă în regimul Dragnea, și nu doar din partea clientelei de partid și de stat, ci și din partea acelei părți de Românie căreia liderul PSD îi înțelege cel mai bine „sufletul”. Guvernul Grindeanu este elita României care dorește ajutor și care-și pune speranțele în politicieni. Exigențele ei față de conducători sunt minime câtă vreme promisiunea „mai mulți bani în buzunare” se va materializa.

Dacă citim programul de guvernare, dl. Dragnea va milui România cu miliarde de euro. Practic nu va fi român căruia dl. Dragnea să nu-i vâre un fișic de bani în buzunar. Și ce-i rău aici? Pentru că mulți chiar vor primi mai mulți bani. Prima măsură de urgență a PSD este să crească pensiile și salariul minim. Medicii și profesorii vor primi salarii cu 15 la sută mai mari. Actorii cu 50 la sută. La fel toți salariații plătiți din fonduri publice. Studenții vor avea burse cu 250 la sută mai mari. Tinerii, transport gratuit cu trenul. Oamenii de afaceri vor fi omeniți și ei cu impozit zero la dividende. Aș mai putea continua pe pagini întregi. Revin la întrebare: ce-i rău aici?

Dincolo de amănuntele că dl. Dragnea nu dă bani din averea sa, că miliardele de euro nu vin de la bunul Dumnezeu, ci din taxele și impozitele noastre, că pentru a da bani trebuie mai întâi să-i ai, că bugetul nu e un sac fără fund, dincolo de toate aceste detalii, e rău să-i vinzi poporului iluzia că există o masă gratuită pe lumea asta. E rău să-l ții captiv în ulucile gardului și să-i arunci din când în când câte un os de la masa boierilor. E rău să-l ții dependent de un sistem de gândire în care așteaptă permanent „să i se dea” ceva, „să i se facă” ceva, „să i se mărească” ceva. Așa cum Ceaușescu „băga” carne la Gostat când lumea cârâia de foame, tot așa dl. Dragnea „bagă” prosperitate la supermarketul de iluzii al Partidului. Oamenii recunoscători că au „prins” ceva îl vor iubi pe dl. Dragnea și îl vor trimite pe autorul acestui text la dracu. În Grădina Maicii Domnului, vor intra doar cei care cred cu adevărat în Program.

De ce a lansat dl. Dragnea acest Program de mită generalizată? Ce urmărește? „PSD bagă o șpagă în buzunarele românilor pentru ca aceștia să închidă ochii când o să sară gardul”, crede Vlad Petreanu, într-o analiză pe care vă recomand să o citiți. Ideea e că dl. Dragnea și partidul său cumpără cu bani publici complicitatea românilor ca să mutileze legile din justiție, din cauza cărora mulți riscă să ajungă la pușcărie și să-și piardă averile.

Va avea succes Programul „Ia de la Dragnea”? Dacă ne uităm la rezultatul alegerilor, am fi tentați să credem că da. Ar fi greșit. Există în această țară o masă critică de cetățeni care și-au asumat luxul libertății de a nu aștepta nimic de la nimeni. Ei nu pot fi cumpărați cu pomeni guvernamentale. Au și știința, și priceperea să-și facă viața cum vor ei. Nu așteaptă nimic de la politicieni, poate doar să nu-i încurce: să nu măsluiască licitațiile, să nu fure, să nu schimbe legile de pe o zi pe alta. Unii învață și își iau diplomele pe bune, sperând că în țara asta se va promova odată și odată pe merit, pe ce știi, nu pe pila cui ești. Unii au mai multe joburi pentru a câștiga decent. Alții fac afaceri, creează locuri de muncă, plătesc taxe împovărătoare la stat. Sunt imuni la propaganda de partid și de stat, astfel încât promisiunile dlui Dragnea nu-i ating. Au mijloace alternative de informare. Pentru că majoritatea câștigă peste medie, au înțeles că prosperitatea nu înseamnă să aibă ei mai mulți bani în cont, un etaj în plus la vilă sau o mașină mai puternică, ci să trăiască într-un mediu civilizat și prietenos cu oamenii: parcuri, șosele, transport public, infrastructură, școli, spitale etc. Adică exact acele lucruri care vor fi sacrificate în Programul dlui Dragnea: investițiile, adică prosperitatea tuturor. La cincinal, vom constata că oamenii vor avea poate 100 de lei în plus în buzunar, dar vor trăi într-o țară mult mai săracă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si pro si contra!...Bogatii Romaniei nu sunt pesedisti,liberali sau alt neam de politicieni.Ei sunt pur si simplu bogati care se folosesc de orice regim la putere.Ei sunt cei ce iubesc puterea cu o singura conditie-sa le mearga lor bine!Deci cui merita sa-i fie securizata averea?Si daca nu dam o amnistie fiscala cu cine raminem?
    Apoi,dupa cum se vede,o droaie de legi,prost facute, lasa locul la dictatura "organelor"...Si m-as minuna sa aiba posibili penali curaj sa le schimbe,desi trebuie facut asta!Ca sunt santajabili.A se vedea trecutul Parlament...
    Pe mine personal ma sperie mai rau banii aruncati la consum.Nu vad cum o sa-i asigure.S-ar putea sa ajungem la vorba lui Bula-"Fereasca Dumnezeu de si mai bine"!
    Fara o societate civila,responsabila,suntem morti!Iar daca mai luam in considerare ca numarul "analfabetilor" politici creste vertiginos cu fiecare an nu stiu ce sperante mai putem avea.

    • Like 0
  • Gy check icon
    Ce ne-a aratat Dragnea ? Ne-a aratat de la nivel de minister, cum se vor face numirile in toata tara, adica dupa bunul plac. Adica P.C.R., pile, cunostinte si relatii.
    Intrebare: e adevarat ca Ciorbea are datorii foarte mari? Daca da,cum poate fi avocatul poporului pentru ca e santajabil?
    • Like 0
  • Îmi îngădui să cred ca în comentariul dumneavoastră s-a strecurat, fără intenție, desigur, o mică-uriașă greșeală. "Masa" aceea de care vorbiți nu e deloc "critică". În sensul că nu e deloc critică pentru Dragnea. Și în sensul că o bună parte din ea (din masă) postează pe Facebook fotografii cu pisici și mai postează urări care încep cu "Fie ca Sfintele Sărbători ...". Și asta nu se întîmplă doar din an în Paște.
    • Like 0
  • Florin a vrut sa zică ia müie de la Dragnea l
    • Like 0
  • marinatf check icon
    Va multumesc, domnule Florin Negrutiu pentru acest eseu pe care mi-as dori sa il citeasca toti tinerii din tara asta incepand cu titlul atat de bine ales, "Ia de la Dragnea". Traiesc de cateva zile intr-o totala revolta dar si cu o spaima de nedescris ca nu se mai poate face nimic. Ma tem ca se va repeta istoria. Acum mai bine de 70 de ani niste derbedei l-au alungat pe rege din tara si regele avea aceleasi radacini ca si domnul Iohanis. Fereasca Dumnezeu ca derbedeii noi sa reuseasca ce si-au propus. Dar poate ca ne meritam soarta atata timp cat stam deoparte si ii lasam sa faca ce vor, chipurile in numele celor care i-au ales. Mintea mea nu poate sa cuprinda cata nerusinare, cat tupeu pot sa aiba acesti paduchi ai societatii care au iesit de ieri in fruntea tarii?! Mai e ceva de facut sa ne salvam?! Ce lasam copiilor nostri?!
    • Like 1
  • Nu stiu,traiesc o mare dezamagire,sa vezi cum totul se duce pe apa sambatei,deja se lucreaza la amnestiere stergerea dosarelor,cum toata lumea devine cinstita asa peste noapte,si noi ne multumim cu un simplu strans din umeri si cu intrebarea ,oare acum ce mai urmeaza:((
    • Like 0
  • Realitatea incompetentei in promovarea in structurile administratiei este o boala mostenita si perpetuata de la vechiul regim si este scheletul pe care este construita , politic vorbind, Romania, si urmatorii 100 de ani sunt prea putini pentru atenuarea efectelor generate de miza : politica-bani publici-spaga
    • Like 1
  • Foarte buna analiza, scurta dar cuprinzatoare si pe intelesul tuturor celor care pot sa o inteleaga! Din pacate insa majoritatea populatiei cu ceva creier a intrat "in adormire" Oare exista cineva, un fat frumos in tara asta care poate sa-i trezeasca?
    • Like 0
  • Minunile din China

    Pe vremea când era ministru al Dezvoltării, în martie 2014, Liviu Dragnea a făcut un lung turneu în China comunistă, însoțit de o numeroasă delegație de ziariști – fapt neobișnuit pentru un demnitar de acest rang –, de unde s-a întors plin de promisiuni mărețe. Printre acestea: un tren de mare viteză între București și Constanța, modernizarea inelului feroviar al Bucureştiului pentru circulaţia trenurilor cu viteză sporită sau deschiderea unei linii aeriene directe între București și Beijing.

    În plus, companiile chinezești Huawei și ZTE urmau să realizeze un parc tehnologic, cu ajutorul primăriei din Shenzhen. Nici un proiect nu a fost finalizat. În septembrie 2014, Guvernul Ponta a mutat, din senin, trenul de mare viteză pe linia București-Iași, dar nici din această variantă nu a rămas nimic.

    Hotelul, în faliment, dar produce bani

    Vila din Alexandria, construită de Dragnea în 2011, a făcut istorie: ocupă circa 7.000 mp într-o zonă centrală a orașului și are piscină. Suprafața efectivă a clădirii a rămas un mister, întrucât anterior, în declaraţiile de avere, figura ca fiind în construcție, iar în 2016, după divorțul de Bombonica Dragnea, i-a revenit acesteia. Acum câteva zile, „România liberă“ a arătat că, după divorț, liderul PSD s-a ales, la schimb, cu „un convenabil cec în alb de câteva sute de mii de euro prin care poate justifica sume mari fără proveniență certă. Banii sunt de la un hotel din Turnu Măgurele care e aproape falimentar, obținut de șeful PSD în urma partajului din 2015”. În declarația de avere, acest hotel figurează drept „spațiu comercial/de producție”. În urma divorțului, Dragnea a mai rămas și cu un teren intravilan, în suprafață de 2.913 mp.

    • Like 1
  • Pana una-alta, guvernul asta imi aminteste de anii aia cretini in care se nogoiau de-a-mboulea ministere care cui sa ajunga si se infiintau structuri fara nici o noima. As fi de acord sa se mareasca toate veniturile, daca asta s-ar face prin limitarea numarului de capuse la 300 si a veniturilor lor. In ceea ce se arata momntan privirilor noastre profane, se ghiceste o filosofie gen 'Hai sa dam si dupa noi potptpul'. Nu mi-e rusine nici cu aia care au stat departe de urnele de vot si au lasat sa se intample inrosirea Romaniei. Pentru ca sa castigi cu 49% dintr-o treime de alegatori, inseamna defapt in jur de 15%.... Cam asa sta politica romaneasca, facuta de rusine de 26 de ani incoace. Veche putere PSD se intalneste acum cu noul an 2017 ...si n-am nici o speranta ca lucrurile vor merge mai bine decat in anii de trista amintire a celorlalte guvernari PSD. Si ca sa nu fiu partinitor, spun ca singurul care a fost diferit de toti e Dacian Ciolos. Da' se pare ca daca nu se politizeaza inclusiv portarul celei mai amarate gradinite din tara, noi nu ne simtitm "acasa". Ma rog, unii dintre noi.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult