La scrisoarea domnilor Dragnea, Tăriceanu și Constantin, dl. Iohannis a emis un decret: așa s-a jucat desemnarea premierului Sorin Grideanu. „Consultările” despre care se vorbește în Constituție au luat forma unui dialog prin semne ale surzilor cu mutul. Lezat în orgoliu după ce președintele nu i-a acceptat prima propunere, domnul Dragnea a montat la televiziunile de partid o telenovelă cu lamentări, strigături și amenințări: „Eu nu cred că după Anul Nou mai pot să ţin oamenii să nu iasă în stradă”.
Nu știu la ce piesă s-a uitat dl. președinte aseară, dar azi i-a luat până și pe liderii PSD prin surprindere: l-a acceptat subit pe dl. Grindeanu, stricându-le concediul parlamentarilor, chemați acum să valideze în regim de urgență noul Guvern. E drept că ieri avusese o discuție lămuritoare cu acesta. Dacă în cazul doamnei Sevil Shhaideh avusese nevoie de câteva zile pentru verificări, de data asta lucrurile au mers pe repede înainte. În fond, ca toți copiii teribili ai sistemului, dl. Grindeanu, fost ministru al Comunicațiilor în guvernul Ponta, fost membru în comisia SRI și cu un curs scurt la Academia serviciilor, trebuie să fi fost „validat” în repetate rânduri.
Prin decretul semnat azi de președinte, prin care dl. Sorin Grindeanu este desemnat, potrivit art. 103 din Constituție, candidat la funcția de premier, dl. Klaus Iohannis iese din scenă. Și-a jucat rolul cât de bine a putut în condițiile date:
- A încercat, la fel ca Traian Băsescu, soluția imorală, atunci când i-a propus dlui Tăriceanu să trădeze PSD-ul și să intre într-o coaliție „de dreapta”.
- A înregistrat un mic succes politic respingând-o pe doamna Shhaideh, moment marcat cu ovații din partea publicului antipesedist care i-a dat Like-urile înapoi.
Una peste alta, dl. Klaus Iohannis a ieșit cu o imagine de președinte-jucător, chiar dacă are o viteză mai puțin decât predecesorul său. Dacă dl. Băsescu era atacant, dl. Iohannis e portar. A apărat poarta, atent la regulament. Președintele Iohannis a jucat în limitele Constituției și a legilor în vigoare. Mai mult nu putea, fără să declanșeze o criză politică. Mai mult nici nu cred că și-a dorit: dl. Iohannis nu a dorit altceva decât să comunice publicului că este viu și că în următoarea perioadă va fi principala forță de opoziție la regimul Dragnea. Aceasta este platforma-program cu care dl. Iohannis va încerca să obțină un al doilea mandat.
De azi, după ce bariera de la Cotroceni s-a ridicat, intrăm oficial în epoca Liviu Dragnea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Odata validata si anuntata oficial victoria PSD, Dl. Johannis ar fi trebuit, in spiritul unei minime conduite morale in politica, sa iasa in fatza natiunii si sa-i felicite pe invingatori, sa le ureze succes si sa-i asigure de cooperarea Presedentiei in plan institutional. Ar fi fost gestul unui presedinte puternic si echilibrat.
Insa pentru Dl. Johannis, aceste standarde minime ale civilizatiei politice nu par sa fie accesibile.
Prin refuzul validarii D-nei Shhaideh fara a binevoi sa furnizeze nicio explicatie oficiala, Dl. Johannis a crezut ca astfel va arata tuturor cine este "jupanul", neglijand faptul ca prin atitudinea sa ii va ofensa nu doar pe membrii noii aliante parlamentare victorioase, ci si pe alegatorii care i-au votat.
Nu este deloc "un mic succes politic", cum crede Dl. Florin Negruțiu, ci dimpotriva, de inca o gafa politica majora a D-lui Johannis, care considera ca ii poate trata pe membrii coalitiei castigatoare si pe cetatenii simpatizanti ai PSD si ALDE, cu dispret si ostilitate.
Insa domnul Johannis ar fi trebuit sa stie ca privilegiile sale de presedinte ( exorbitante dar legitime ) sunt finantate si din taxele si impozitele platite de alegatorii PSD si ai ALDE.
Prin modul in care Presedintele l-a validat pe Dl. Grindeanu, a comis inca un gest ofensator, lipsit de politete, atat la adresa coalitiei majoritatre cat si a votantilor lor: domnia sa a binevoit sa-si dea "binecuvantarea" printr-un banal SMS, fara a face eforul elementar de a iesi in fatza natiunii pentru a ne comunica decizia domniei sale.
Validarea premierului si a guvernului este una dintre cele mai importante atributii pe care le are Presedintele Romaniei, atributie pe care Dl. Johannis a decis sa si-o exercite intr-un mod meschin si lamentabil, lasandu-se dominat de propriile sale umori, frustrari si complexe.
Dl. Johannis nu va "iesi din scena", cum crede in mod eronat Dl. Florin Negruțiu; dimpotriva, Presedintele Romaniei va continua sa boicoteze activitatea noului guvern, indiferent de activitatea acestuia pentru ca a ales, dupa cum i-a marturisit D-lui Tariceanu, sa lupte "pana la capat" contra PSD. Iar aceasta afirmatie nu a fost dezmintita de Administratia prezidentiala.
Parafrazandu-l pe Dl. Negrutiu, eu cred ca Dl. Johannis nu este nici "jucator" si nici "portar" in acest "meci" politic, nici vorba. Pentru asta iti trebuie talent nativ, pe care nu ti-l pot da nici "antrenamentele" si nici "antrenorul".
Dar nu va fi nici "arbitru", asa cum ii cere de fapt Constitutia Romaniei. Ca sa fii "arbitru" trebuie sa respecti "regulamentul de joc" si sa fii competent, onest si impartial.
Ca atare nici postul de "arbitru" nu este pe masura D-lui Johannis, pentru ca necesita un set de capacitati si abilitati politice si intelectuale de care domnia sa nu dispune.
Dl. Johannis ramane ca si pana acum in "vestiarul" politicii mari si va asculta cu obedienta indicatiile "antrenorului", continuand sa "lucreze" activ doar in domeniul in care se simte domnia sa cel mai bine - meschinele si maruntele sale intrigi politice de tip balcano-fanariot.
Dl. Johannis pare sa nu fie capabil sa "joace", cel putin pana acum, ca "titular" pe "terenul" politicii de anvergura. Nici macar nu e pe banca de "rezerve".
Deocamdata, domnia sa pare ca se simte bine doar in "vestiarul" politicii.
pun sub semnul intrebarii sau a minciunii politicianiste afirmatiile :
- "A încercat, la fel ca Traian Băsescu, soluția imorală, atunci când i-a propus dlui Tăriceanu să trădeze PSD-ul și să intre într-o coaliție „de dreapta”.
+ are cineva curajul sa-l creda pe tariceanu ?
- "A înregistrat un mic succes politic respingând-o pe doamna Shhaideh, moment marcat cu ovații din partea publicului antipesedist care i-a dat Like-urile înapoi."
+ adica activitatea normala cere efort ?
- "Una peste alta, dl. Klaus Iohannis a ieșit cu o imagine de președinte-jucător, chiar dacă are o viteză mai puțin decât predecesorul său."
+ normalitatea nu exista ?
- "De azi, după ce bariera de la Cotroceni s-a ridicat, intrăm oficial în epoca Liviu Dragnea."
+ cine este Liviu Dragnea ?