Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Identificați cu exactitate taxele aferente unei tranzacții când propuneți unei persoane fizice un contract de drepturi de autor

Societatea Librarul iscusit SRL este o persoană juridică română înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, ce are ca obiect de activitate editarea de cărți și reviste. Aceasta achiziționează drepturi de autor de la o persoană fizică constând în scrieri publicistice asupra cărora persoana fizică își exprimă dreptul de proprietate intelectuală, conform Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor. 

Potrivit contractului dintre părți, persoana fizică predă lunar un număr de 100 pagini scrise și primește un venit net (în mână) de 5.000 lei. Din punct de vedere fiscal, părțile au agreat ca editura să rețină impozitul final de 16%. Acest contract a fost semnat în anul 2014 iar între editură și autor nu s-a putut stabili o reactualizare a clauzelor contractuale ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod fiscal.

Persoana fizică este salariată la un alt angajator iar pentru drepturile de proprietate intelectuală cedate se identifică elementele de independență enumerată de art. 7 din Codul fiscal. Ce procedură urmează societatea pentru a respecta noile reglementări fiscale în anul 2017? Ce taxe și impozite trebuie luate în considerare pentru recalcularea venitului brut impozabil?

În opinia noastră, în anul 2017 veniturile realizate de persoanele fizice rezidente din drepturi de proprietate intelectuală sunt supuse următoarelor contribuții:

a) Impozit pe venit în procent de 16% conform art. 67 alin. (3) din Codul fiscal;

b) Contribuție individuală la pensii în procent de 10,5% conform art. 149 din Codul fiscal;

c) Contribuția la sănătate în procent de 5,5% conform art. 171 din Codul fiscal. Baza de calcul se determină ca diferență între venitul brut contractual și o cotă de cheltuieli legal stabilite de 40%, cotă ce nu trebuie justificată prin documente, reglementată de art. 40 din Codul fiscal.

Notă: baza de calcul a contribuției sociale la pensii și sănătate pentru luna la care se achită aceste drepturi de proprietate intelectuală nu poate să fie mai mare de 5 x salariu mediu pe economie.

În anul 2017 salariul mediu pe economie este de 3.131 lei respectiv baza de calcul pentru contribuția la pensii într-o lună nu poate să depășească 15.655 lei.

În concluzie, pentru această persoană fizică ce realizează concomitent venituri din salarii și venituri din drepturi de proprietate intelectuală se datorează impozit pe venit 16%, contribuția la asigurările sociale individuale 10,5%, respectiv cota de sănătate de 5,5% aplicată la o bază de calcul de 60% din venitul brut. 

Pentru pensii există o plafonare superioară a bazei de calcul la nivelul de 5 x salariul mediu brut pe economie. 

Aceste sume se achită până pe data de 25 a lunii următoare celei în care se efectuează plata drepturilor de proprietate intelectuală și se declară prin declarația 112, declarație privind impozitul pe venitul din salarii și asigurările sociale. Până pe data de 28 februarie din anul următor se va depune declarația 205, declarație informativă ce cumulează veniturile persoanelor fizice rezidente din anul anterior.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult