Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ilie Bolojan, primarul din Oradea, rupe pisica: cere Guvernului să renunțe să mai aloce bani discreționar prin PNDL și să folosească banii pentru cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene

Ilie Bolojan - FB

Foto Facebook/Ilie Bolojan 

PNDL, celebrul program prin care Guvernul alocă bani din pix pentru administrația locală, s-ar putea schimba. Ilie Bolojan, unul dintre cei mai importanți primari ai partidului care în acest moment a ajuns la guvernare, cere Guvernului său schimbarea acestui sistem netransparent și alocarea banilor pentru cofinanțarea proiectelor derulate cu fonduri europene. Ani de zile, PNDL a fost instrumentul prin care PSD-ul lui Liviu Dragnea și-a asigurat fidelitatea primarilor, pe care i-a ținut „legați de glie” prin stimulente financiare oferite discreționar.

Asociația Municipiilor din România propune mutarea unor fonduri de la PNDL către confințarea proiectelor cu fonduri UE.

„Există proiecte în fază inițială pe PNDL care nu generează nici creșteri economice în viitor, nici nu au o logică a rentabilității. Exemplul unei comune din Bihor, unde s-au reconstruit prin PNDL grădinițe care acum sunt goale, pentru că nu există copii, iar una va fi transformată în capelă. Cred că e mai fezabil ca acești bani, în urma unei analize de prioritizare, să se aloce pentru cofinanțarea proiectelor europene, care să aducă plusvaloare pentru comunități”, a declarat pentru G4Media.ro Ilie Bolojan președintele executiv al Asociației Municipiilor și primar al Municipiului Oradea.

Bolojan consideră că PNDL e un program care trebuie derulat, dar trebuie să existe un set clar de criterii pentru alocarea banilor. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dl.Bolojan convingeti l pe Orban,nu pe noi,ca la PNDL ul acesta parca ii un liberal cu o casa =castel,care abia scoate doua vorbe si acelea de rasul curcilor,de a facut o pe dna viceprministru Turcan sa se tina de cap NU de durere CI de rusine pe cine a pus partidul ministru la Dezvoltare cica.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Nimic nou sub soare. Este corect ce spune acest primar. Esenta este de fapt "PNDL e un program care trebuie derulat, dar trebuie să existe un set clar de criterii pentru alocarea banilor". Recent am fost in vizita la parinti, intr-o comuna, nu are importanta zona/judetul. Am vazut ca efectiv se lucreaza la canalizare si introducerea apei curente !!! Daca imi spune cineva acum trei ani nu credeam ca voi vedea asa ceva curand. Apoi, tomberoane in fiecare curte !!! M-am frecat la ochi ! Am vazut din loc in loc tomberoane mai mari in strada !!! Au turnat in acest an cca 5-6 km de asfalt nou ! Deci , SE POATE .
    • Like 1
    • @ Ionel
      Ei, cum nu are importanta judetul?
      • Like 0
  • check icon
    Evident, de bun simț, nici nu cred că ar trebui luată ca o provocare.
    • Like 1
  • guvernul trebuie sa inceteze de urgenta practicile psd.
    Alocarile sa se faca transparent si dupa criterii clare.
    • Like 2
  • Corect! Precum si analizarea cu seriozitate in evaluare a impactului viitor al finantarilor propuse din fonduri europene, in special acolo unde au fost probleme in trecut - POSDRU - POCU! Banii astia europeni trebuie priviti ca resursa pentru dezvoltare ulterioara si nicidecum ca o cheltuiala care odata efectuata, alimenteaza direct sau indirect bugetul de stat, pacea sociala sau parteneriatee politice!
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult