Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Imaginea românilor de Paște. Și apoi uitați-vă pe aceste cifre

Sărbătorile Pascale reprezintă o bună ocazie pentru comercianți de a-și îngroșa profiturile. Comparativ cu o perioadă obișnuită, de Paște încasările lanțurilor de supermarketuri urcă în general cu 10-15%, potrivit reprezentanților marilor comercianți. 

 Aproximativ 70 de milioane de euro cheltuie românii pe cozonaci, miei, pască, ouă, drob, mici, vin și alte produse pentru masa pascală.

Pentru Sărbătorile Pascale în România se cumpără în fiecare an în jur de 7 milioane de cozonaci, reiese din datele patronatului din domeniul panificației - Rompan și cu 50% mai multe ouă decât într-o lună obișnuită, după cum spun reprezentanții Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări din România.

De pe masa de Paște nu poate lipsi o bucată de carne de miel. Și anul acesta s-au sacrificat și vândut în jur de 2,5 milioane de miei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    daca acesti cozonaci, oua si miei sunt produse in romania, atunci as fi de acord sa mai se decreteze inca un paste-doua, ca sa tina agricultura si industria alimentara in priza.
    • Like 0
  • O idee neterminată asezonată cu câteva procente in miez de Paști. Da' parca tot mai bine ne acățăm de Paști decat de Ramadan unde abundă retetele in limba franceza cu organe de miel si alte asemenea...
    • Like 0
  • "Sărbătorile Pascale reprezintă o bună ocazie pentru comercianți de a-și îngroșa profiturile."

    Afirmatia e falsa, puteti incerca sa verificati la orice "comerciant" dispus sa va ofere date.
    Vanzarile crescute din perioada premergatoare unei sarbatori se compenseaza cu scaderea lor importanta de dupa sarbatori.

    In final se ajunge, privind global, la un fel de tanda pe manda, in cel mai bun caz, cu destul batai de cap privind aprovizionarea, programul de lucru si multe altele.
    • Like 0
  • Nu inteleg articolul,e un fel de consumism ca si Thanksgiving, father&mother days, Christmas,Black Friday,etc. Daca nu mai aveti subiecte,contactati-ma si va dau eu idei,promit sa fiu decent si la obiect.
    • Like 1
  • check icon
    70 de milioane de euro la o populație(majoritar ortodoxă) de aprox.16-18 mil. de oameni e o nimica toată dacă analizezi atent,în jur de 4 euro și ceva,dar nu intră în calcul și hrana celor de la țară din propria ogradă,greu cuantificabilă.
    • Like 1
  • Nu inteleg mesajul,poate ca trebuia facuta o comparatie cu ce cheltuiesc cei cu un nivel de trai mult peste romani si am fi avut ce comenta.In situatia data si cel mai amarat om care un an nu a pus in gura o bucata de carne acum procura ceva de miel cateva oua rosii si un cozonac simplu si ieftin.Poate ca avem ce discuta fata de sacrificarea mieilor si conotatiile istorice legate de credinta care nu sunt pro acest sacrificiu,in rest ca sarbatoare in sine nu vad nimic rau.
    • Like 1
  • Pacat ca nu esti in imagine si nu ai contribuit la cifre. In fond, de ce sa nu sarbatoreasca romanii ? Sau poate tu spui tocmai contrariul . . .
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult