Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Imaginea românilor de Paște. Și apoi uitați-vă pe aceste cifre

Sărbătorile Pascale reprezintă o bună ocazie pentru comercianți de a-și îngroșa profiturile. Comparativ cu o perioadă obișnuită, de Paște încasările lanțurilor de supermarketuri urcă în general cu 10-15%, potrivit reprezentanților marilor comercianți. 

 Aproximativ 70 de milioane de euro cheltuie românii pe cozonaci, miei, pască, ouă, drob, mici, vin și alte produse pentru masa pascală.

Pentru Sărbătorile Pascale în România se cumpără în fiecare an în jur de 7 milioane de cozonaci, reiese din datele patronatului din domeniul panificației - Rompan și cu 50% mai multe ouă decât într-o lună obișnuită, după cum spun reprezentanții Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări din România.

De pe masa de Paște nu poate lipsi o bucată de carne de miel. Și anul acesta s-au sacrificat și vândut în jur de 2,5 milioane de miei. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  daca acesti cozonaci, oua si miei sunt produse in romania, atunci as fi de acord sa mai se decreteze inca un paste-doua, ca sa tina agricultura si industria alimentara in priza.
  • Like 0
 • O idee neterminată asezonată cu câteva procente in miez de Paști. Da' parca tot mai bine ne acățăm de Paști decat de Ramadan unde abundă retetele in limba franceza cu organe de miel si alte asemenea...
  • Like 0
 • "Sărbătorile Pascale reprezintă o bună ocazie pentru comercianți de a-și îngroșa profiturile."

  Afirmatia e falsa, puteti incerca sa verificati la orice "comerciant" dispus sa va ofere date.
  Vanzarile crescute din perioada premergatoare unei sarbatori se compenseaza cu scaderea lor importanta de dupa sarbatori.

  In final se ajunge, privind global, la un fel de tanda pe manda, in cel mai bun caz, cu destul batai de cap privind aprovizionarea, programul de lucru si multe altele.
  • Like 0
 • Nu inteleg articolul,e un fel de consumism ca si Thanksgiving, father&mother days, Christmas,Black Friday,etc. Daca nu mai aveti subiecte,contactati-ma si va dau eu idei,promit sa fiu decent si la obiect.
  • Like 1
 • check icon
  70 de milioane de euro la o populație(majoritar ortodoxă) de aprox.16-18 mil. de oameni e o nimica toată dacă analizezi atent,în jur de 4 euro și ceva,dar nu intră în calcul și hrana celor de la țară din propria ogradă,greu cuantificabilă.
  • Like 1
 • Nu inteleg mesajul,poate ca trebuia facuta o comparatie cu ce cheltuiesc cei cu un nivel de trai mult peste romani si am fi avut ce comenta.In situatia data si cel mai amarat om care un an nu a pus in gura o bucata de carne acum procura ceva de miel cateva oua rosii si un cozonac simplu si ieftin.Poate ca avem ce discuta fata de sacrificarea mieilor si conotatiile istorice legate de credinta care nu sunt pro acest sacrificiu,in rest ca sarbatoare in sine nu vad nimic rau.
  • Like 1
 • Pacat ca nu esti in imagine si nu ai contribuit la cifre. In fond, de ce sa nu sarbatoreasca romanii ? Sau poate tu spui tocmai contrariul . . .
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult