La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?
De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!
Imaginea românilor de Paște. Și apoi uitați-vă pe aceste cifre
Sărbătorile Pascale reprezintă o bună ocazie pentru comercianți de a-și îngroșa profiturile. Comparativ cu o perioadă obișnuită, de Paște încasările lanțurilor de supermarketuri urcă în general cu 10-15%, potrivit reprezentanților marilor comercianți.
Aproximativ 70 de milioane de euro cheltuie românii pe cozonaci, miei, pască, ouă, drob, mici, vin și alte produse pentru masa pascală.
Pentru Sărbătorile Pascale în România se cumpără în fiecare an în jur de 7 milioane de cozonaci, reiese din datele patronatului din domeniul panificației - Rompan și cu 50% mai multe ouă decât într-o lună obișnuită, după cum spun reprezentanții Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări din România.
De pe masa de Paște nu poate lipsi o bucată de carne de miel. Și anul acesta s-au sacrificat și vândut în jur de 2,5 milioane de miei.
daca acesti cozonaci, oua si miei sunt produse in romania, atunci as fi de acord sa mai se decreteze inca un paste-doua, ca sa tina agricultura si industria alimentara in priza.
Like 0
O idee neterminată asezonată cu câteva procente in miez de Paști. Da' parca tot mai bine ne acățăm de Paști decat de Ramadan unde abundă retetele in limba franceza cu organe de miel si alte asemenea...
Like 0
"Sărbătorile Pascale reprezintă o bună ocazie pentru comercianți de a-și îngroșa profiturile."
Afirmatia e falsa, puteti incerca sa verificati la orice "comerciant" dispus sa va ofere date.
Vanzarile crescute din perioada premergatoare unei sarbatori se compenseaza cu scaderea lor importanta de dupa sarbatori.
In final se ajunge, privind global, la un fel de tanda pe manda, in cel mai bun caz, cu destul batai de cap privind aprovizionarea, programul de lucru si multe altele.
Like 0
Nu inteleg articolul,e un fel de consumism ca si Thanksgiving, father&mother days, Christmas,Black Friday,etc. Daca nu mai aveti subiecte,contactati-ma si va dau eu idei,promit sa fiu decent si la obiect.
Like 1
70 de milioane de euro la o populație(majoritar ortodoxă) de aprox.16-18 mil. de oameni e o nimica toată dacă analizezi atent,în jur de 4 euro și ceva,dar nu intră în calcul și hrana celor de la țară din propria ogradă,greu cuantificabilă.
Like 1
Nu inteleg mesajul,poate ca trebuia facuta o comparatie cu ce cheltuiesc cei cu un nivel de trai mult peste romani si am fi avut ce comenta.In situatia data si cel mai amarat om care un an nu a pus in gura o bucata de carne acum procura ceva de miel cateva oua rosii si un cozonac simplu si ieftin.Poate ca avem ce discuta fata de sacrificarea mieilor si conotatiile istorice legate de credinta care nu sunt pro acest sacrificiu,in rest ca sarbatoare in sine nu vad nimic rau.
Like 1
Pacat ca nu esti in imagine si nu ai contribuit la cifre. In fond, de ce sa nu sarbatoreasca romanii ? Sau poate tu spui tocmai contrariul . . .
Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Afirmatia e falsa, puteti incerca sa verificati la orice "comerciant" dispus sa va ofere date.
Vanzarile crescute din perioada premergatoare unei sarbatori se compenseaza cu scaderea lor importanta de dupa sarbatori.
In final se ajunge, privind global, la un fel de tanda pe manda, in cel mai bun caz, cu destul batai de cap privind aprovizionarea, programul de lucru si multe altele.