Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Rețeta de Paște a unui vegan care nu crede în Paște. „Sacrificarea mieilor este o barbarie. Lăsați animalele să trăiască!”

„Sacrificarea mieilor de Paște este o barbarie. Lăsați animalele să trăiască. Vă urăm sărbători vegane!” Este mesajul protestului organizat în 2016 în Piața Universității de către un grup de activiști din care a făcut parte deputatul Remus Cernea și prietena sa, Ioana Stăniloiu, protagonista unui flash mob inedit. Tânăra a fost învelită în folii de plastic și stropită cu suc de roșii.

Împreună cu mai mulți activiști vegani au vrut să transmită un mesaj de compasiune și de empatie față de „animalele chinuite și ucise pentru ca bucăți din corpurile lor să ajungă în farfuriile oamenilor”.

Peste două milioane de miei urmează să fie sacrificați pentru Paște. „Un adevărat măcel”, consideră Remus Cernea, care spunea în 2016 că este vegan de doi ani. O masă mult mai sănătoasă, crede el, nu trebuie să conțină carne și produse de proveniență animală, ci doar legume, fructe și cereale. S-a declarat liber cugetător. „Nu serbez Paștele în sens religios. Mă voi întâlni cu familia, cu prietenii, dar pentru mine sau Ioana, care e lângă mine, fiecare zi este o sărbătoare”.

„În măsura în care ne asumăm valori morale în care includem și compasiunea și empatia față de animale, a le ucide pentru hrana noastră devine inacceptabil. Veganismul nu este o simplă dietă, ci reflectă o atitudine morală față de animale”, este credința sa.

Vede și altă latură a consumului de carne. Atunci când consumăm astfel de produse alimentare provenite de la animale contribuim la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, întrucât fermele de animale și industria cărnii generează uriașe emisii de gaze cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice.

În plus, 70% din suprafețele cultivate pe plan mondial sunt cultivate pentru a hrăni animalele pe care le consumăm, așadar mai există un impact al consumului de carne: defrișările masive necesare pentru a face loc acestor terenuri agricole, spune el.

Filme horror cu „oameni crescuți și tranșați pentru carne”

„Este un apel la conștiință. De aceea Ioana a făcut acel happening. A fost înfășurată într-o folie de plastic, stropită cu ketchup, pentru a sugera un om care este ambalat și vândut pentru a fi consumat”, explică el.

Pe eticheta cărnii „umane” scrie „varietate ECO, crescut în libertate”.

Industria cărnii este considerată de deputatul declarat vegan una care depășește în monstruozitate filmele horror.

„Ne putem imagina chiar ipostaze terifiante, horror, în care oamenii, într-o realitate ipotetică, ar deveni ei înșiși victimele unei astfel de industrii monstruoase, în care oamenii ar fi cumva crescuți pentru carne, tranșați pentru carne și consumați de o specie de pe o altă planetă. Sau o specie cumva ar domina specia umană și ar folosi-o doar pentru a o consuma la prânz și la cină”

• „ Sper că devenim conștienți că industria alimentară bazată pe carne este una monstruoasă, depășește în monstruozitate orice fel de film horror pe care l-am putea face”

• „Acesta este apelul nostru, să realizăm că acea bucată de carne de miel din farfurie de fapt provine de la un animal care suferă, simte ca și noi durerea, plăcerea , este o ființă care ar putea să ne fie prietenă”.

„Am devenit vegan în urmă cu aproximativ doi ani. Am avut o fază de tranziție”

În urmă cu aproximativ doi ani a trecut la regimul vegan, după ce a parcurs o fază de tranziție.

„Eu am trecut prin niște faze de tranziție. Am renunțat la carnea mamiferelor – de porc, vacă - în anul 2009. În 2010 am renunțat și la carnea de pui. Am mai consumat pește ocazional, cam până prin 2013-2014. De aproximativ doi ani sunt vegan”, spune Remus Cernea.

Ce mănâncă un vegan de Paște? „Un meniu vegan. Și asta le urăm tuturor: Sărbători vegane! Diversitatea este foarte mare. Încă nu ne-am hotărât, eu cu Ioana, ce o să gătim. Noi gătim împreună. O să gătim ceva, legume, paste, o să mergem printr-un magazin și o să vedem ce vom lua să gătim. Vom face salate, cartofi, amestec de legume, sunt tot felul de opțiuni. E suficientă o vizită într-un magazin mai mare sau într-o piață de legume, se poate mânca orice ca vegan, mai puțin carne sau produse provenite de la animale”

Alternative există. Se bucură că în magazine apar tot mai multe alimente vegane, indicate astfel pe etichete. Asta arată că numărul oamenilor care trec la o astfel de dietă crește. „Nu e doar dietă, este un stil de viață sănătos, bazat pe o conștiință sănătoasă, empatică față de animale”.

La nivel european statisticile arată că sunt 8% vegani, iar numărul lor este în creștere.

Spune că nu este scump să fii vegan. „Alimentele bazate pe fructe, legume, cereale sunt ieftine, sau oricum nu sunt mai scumpe decât carnea. Iar gustul mâncărurilor vegane este delicios”, ne asigură.

Un nou proiect de lege pentru protecția delfinilor

Protecția animalelor rămâne în centrul atenției sale. După ce inițiativa sa parlamentară pentru ca delfinii să fie recunoscuți drept persoane non-umane, iar deținerea lor să fie interzisă a fost respinsă de Parlament, s-a consultat cu mai mulți juriști, colegi de la partidele parlamentare, și a reformulat textul, astfel încât să aibă șanse să fie aprobat de Parlament. 

Deputatul a strâns 77 de semnături de la alti colegi în calitate de coinițiatori ai unui nou proiect pentru protecția delfinilor. 

„Noul proiect îl voi redepune în cursul lunii mai. Va fi o lege specială pentru protecția delfinilor. Nu va mai fi acel articol cu declararea lor drept persoane non-umane. Am renunțat la acest concept, rămân însă o serie de măsuri pentru întărirea protecției delfinilor. România a semnat o convenție acum 20 de ani care prevede că statele semnatare vor lua măsuri de întărire a protecției delfinilor”.

Proiectul prevede că nu va mai fi permisă deschiderea vreunui delfinariu de acum încolo și nu se va permite tranzacționarea delfinilor. Va exista și un compromis.  

„Cei doi delfini care deja la delfinariul de la Constanța vor continua să fie deținuți acolo însă, ca element de noutate, spectacolele de la delfinariul de la Constanța vor fi precedate de informarea publicului cu privire la prezervarea delfinilor în libertate”, arată deputatul.

În faza de adoptare în Parlament are un proiect care prevede ca animalele sălbatice să nu fie utilizate în spectacole de circ. Proiectul urmează să fie dezbătut la comisia juridică. Dacă raportul comisiei va fi favorabil, va exista o șansă ca plenul să adopte propunerea legislativă.

Remus Cernea este coinițiator al unei legi - care este la Senat – pentru a dubla pedepsa față de acte de cruzime față de animale. Pedeapsa maximă pentru acte de cruzime față de animale este în prezent de un an.

Interzicerea vânătorii sportive – „oamenii care se dedau la vânătoarea de plăcere manifestă o atitudine care alunecă spre psihopatie, nu poți să ai o plăcere luând viața unui animal” – și un proiect de lege pentru gestionarea problemei câinilor comunitari - „într-un mod uman, fără uciderea lor în masă” - sunt alte două proiecte ale deputatului Remus Cernea. 

(Sursa Foto: Facebook/Remus Cernea)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Printre exemplele de mari vegetarieni trebuie enumerat si Hitler! Vad ca nimeni nu-l pomeneste si e pacat. Omul era manierat si mare iubitor de animale. Oamenii, ii iubea mai putin, Tin sa precizez ca desi nu mananc carne de 24 de ani cu exceptia pestelui si a fructelor de mare (ce sa-i faci nimeni nu e perfect) mi se pare o tampenie sinistra obiectia privind drepturile animalelor. In lumea animala, aia reala nu proiectii Disney sau alte goange, este o lupta foarte dura pentru supravietuire. Scopul este supravietuirea prin urmasi! De aia masculii de carnivore mari omoara, daca pot, puii femelelor cu care nu s-au reprodus pentru ca acestea sa intre iarasi in rut si sa se imperecheze cu ei. Unde e cavalerismul? In desene animate! Acolo cavalerismul la animale este bine reprezentat. In rest este total absent. Nasol!
  Sunt de acord cu vanatoarea, am prieteni vanatori si in multe privinte sunt mai intregi la cap decat unii ecologisti fanatici, care au o mare problema. Seamana cu Hitler, iubesc animalele dar urasc oamenii. SI trebuie spus ca e trista perspectiva.
  Vanatorii ucid o mica parte din ce mananca. Si asta ii face sa-si puna niste intrebari, daca sunt cat de cat mobilati. De ce credeti ca taranul roman nu manca carne decat din cand in cand? Ca oricat de sarac ar fi fost cateva zeci de gaini si 2-3 porci oricine cu un pic de pamant putea creste. Pentru ca constientiza pacatul crimei ritualice pentru hranire. Spune asta tembelilor care, mari iubitori de animale, nu ar ucide un gandac, dar baga la foc automat friptane, burgeri si ce-o mai fi. Majoritatea nu are timp de astfel de introspectii.
  O sa apara pana la urma carnea sintetica, crescuta pe suporti, Va rezolva unele dileme morale. Dar va produce altele.
  Nu mai mancati miel? Nici o problema. Nici un cioban nu va opri monta oilor ca doar nu e prost. Plus ca animalele alea au si ele dreptul la reproducere nu? Ce sa-i faci, nimeni nu creste oi ca sa le vada murind de batranete. Vor fi mai multe oi disponibile pentru transportul in vapoare supra-aglomerate pentru lumea araba. Aia n-au prea multe neclaritati. Coranul e destul de precis si le guverneaza intreaga viata.
  • Like 0
 • otheh check icon
  Nici macar in karnea de om nu mai poti sa ai incredere... am cercetat eticheta si scria ,, eco - crescut in libertate” . Hai, s-o lasam moarta, om crescut in libertate?! Cred ca nici extraterestrii n-ar pune botul la marketingul asta prost.
  • Like 0
 • otheh check icon
  Nici macar in karnea de om nu mai poti sa ai incredere... am cercetat eticheta si scria ,, eco - crescut in libertate” . Hai, s-o lasam moarta, om crescut in libertate?! Cred ca nici extraterestrii n-ar pune botul la marketingul asta prost.
  • Like 0
 • Doresc să-i urez acestui vegan, din tot sufletul: Paste Fericit!
  • Like 0
 • Vinatul animalelor trebue interzis tot asa si ucideria meilor .
  • Like 3
 • Nu ati inteles nimic. Nu taiem mieii pentru a-i manca, oricum carnea de oaie e in mare neplacuta. Ii taiem ca sa ne dam usile cu sange, ca sa stie Dumnezeu unde traiesc evreii.
  • Like 0
 • Deputat vegan... Ce-i mai lipsea? Câți profesori, dascăli sau medici își permit acest lux? Nu v-ati saturat de behaitul acestor pseudo intelectuali care încarcă degeaba spațiul politic?
  • Like 1
 • De ce trebuie ca unii, de exemplu vegetarieni sau musulmani, crestini sau carnivori (sic!), sa impuna altora opinia lor personala intr-o problema sau alta? Pâna la urma este vorba de optiunea personala a fiecaruia dintre noi: unii vor sa manânce carne, altii nu. Este ceva ilegal in asta? Este ceva imoral? Este ceva antidemocratic? Este pusa in pericol sanatatea publica? Mie personal mi se pare bizara atitudinea de tip "cine nu face ca mine este..." (aici puteti adauga orice fel de epitet, comparatie sau caracterizare). Este cineva in posesia adevarului absolut pe baza caruia isi fundamenteaza punctul de vedere personal? Ce este adevarul absolut? Exista el?
  • Like 1
  • @ Ionescu Victor Daniel
   pai cine a impus ce cui? Omu zicea doar parerea lui.
   • Like 2
 • Sa inteleg ca la americani sacrificarea curcanilor e tot o barbarie de Thanksgiving? E vorba de o alegere personala,pe mine ma mira cum R.Cernea vorbeste despre asta ca si cum toti romanii mananca carne de miel de Paste. Daca vrea sa fie vegan, e alegerea lui personala,daca vrea parteneriat civil cu respectiva,e alegerea lui personala,sa nu facem din asta un model de urmat.Natiunile au evoluat si s-au pastrat prin traditii, bune sau rele. Acum astept replicile globalistilor progresisti .
  • Like 0
  • @ Adrian Macovei
   Globalistii progresisti sunt dusmani ?
   • Like 0
  • @ Cezar Jipa
   daca ma uit la mitingurile impotriva lui D.Trump din SUA, as zice ca da, acum depinde de fiecare cum gandeste, cum vede lucrurile, ce grad de intelect are, etc. nu pot vorbi decat in numele meu. Uite aici un articol interesant care pune punctul pe i http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/may/02/isvegetarianism-and-veganism-about-not-harming-animals-or-feeling-morally-superior
   • Like 0
 • Mereu apar fenomene sociale, miscari, mode, "trenduri" -pentru imbecilii carora le este scarba de limba romana- si toti acesti indivizi carora li se pare ca au descoperit originea universului incepe sa le puta felul cum se imbraca, mananca, se reguleaza si voteaza cei ne-asemenea lor. Dupa mintea lor bolnava daca nu ma inbrac ca Adam in frunze de ce-o fi, daca mananc produse animale ( ca pe acesti indivizi mamele lor i-au facut in eprubeta si i-au hranit la san cu lapte de soia), nu mi-o trag in dos cu Mitica si votez cu altii decat penalii lor, sunt eu anormal, nu ei! Intr-u principiile democratiei le declar acestor defecti ca majoritatea omenirii este altfel decat vor ei, ca vom trai cum am trait si pana acum, ca ne vom ajuta semenii aflati la nevoie tot cu conserve de carne si paturi de lana, ca ii vom intelege si le vom face locul pe care si-l merita orice individ inr-o societate, ca ne vom respecta cultura si traditiile ca si pana acum. Dar fara sa le cerem lor voie. Si fara sa le permitem sa ne critice stilul, modul de viata, optiunile si.... metabolismul. Si o sugestie: folositi cuvantul "vegetarian" . Asta pentru radicali. Ca altfel exista lacto-vegetarianismul. Asta pentru Irina, a carei minte plapanda bazata pe o dieta stricta cu tulpini fragede si suculente de papadie nu face diferenta dintre un omnivor si un carnivor si explica cuvantul vegan de parca ar fi descoperit originea (vegetala) a universului.
  • Like 0
  • @ Adrian Ciutacu
   Ce treaba are vegetarianismul cu homosexualitatea ?
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
sound-bars icon