„Sacrificarea mieilor de Paște este o barbarie. Lăsați animalele să trăiască. Vă urăm sărbători vegane!” Este mesajul protestului organizat în 2016 în Piața Universității de către un grup de activiști din care a făcut parte deputatul Remus Cernea și prietena sa, Ioana Stăniloiu, protagonista unui flash mob inedit. Tânăra a fost învelită în folii de plastic și stropită cu suc de roșii.
Împreună cu mai mulți activiști vegani au vrut să transmită un mesaj de compasiune și de empatie față de „animalele chinuite și ucise pentru ca bucăți din corpurile lor să ajungă în farfuriile oamenilor”.
Peste două milioane de miei urmează să fie sacrificați pentru Paște. „Un adevărat măcel”, consideră Remus Cernea, care spunea în 2016 că este vegan de doi ani. O masă mult mai sănătoasă, crede el, nu trebuie să conțină carne și produse de proveniență animală, ci doar legume, fructe și cereale. S-a declarat liber cugetător. „Nu serbez Paștele în sens religios. Mă voi întâlni cu familia, cu prietenii, dar pentru mine sau Ioana, care e lângă mine, fiecare zi este o sărbătoare”.
„În măsura în care ne asumăm valori morale în care includem și compasiunea și empatia față de animale, a le ucide pentru hrana noastră devine inacceptabil. Veganismul nu este o simplă dietă, ci reflectă o atitudine morală față de animale”, este credința sa.
Vede și altă latură a consumului de carne. Atunci când consumăm astfel de produse alimentare provenite de la animale contribuim la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, întrucât fermele de animale și industria cărnii generează uriașe emisii de gaze cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice.
În plus, 70% din suprafețele cultivate pe plan mondial sunt cultivate pentru a hrăni animalele pe care le consumăm, așadar mai există un impact al consumului de carne: defrișările masive necesare pentru a face loc acestor terenuri agricole, spune el.
Filme horror cu „oameni crescuți și tranșați pentru carne”
„Este un apel la conștiință. De aceea Ioana a făcut acel happening. A fost înfășurată într-o folie de plastic, stropită cu ketchup, pentru a sugera un om care este ambalat și vândut pentru a fi consumat”, explică el.
Pe eticheta cărnii „umane” scrie „varietate ECO, crescut în libertate”.
Industria cărnii este considerată de deputatul declarat vegan una care depășește în monstruozitate filmele horror.
„Ne putem imagina chiar ipostaze terifiante, horror, în care oamenii, într-o realitate ipotetică, ar deveni ei înșiși victimele unei astfel de industrii monstruoase, în care oamenii ar fi cumva crescuți pentru carne, tranșați pentru carne și consumați de o specie de pe o altă planetă. Sau o specie cumva ar domina specia umană și ar folosi-o doar pentru a o consuma la prânz și la cină”
• „ Sper că devenim conștienți că industria alimentară bazată pe carne este una monstruoasă, depășește în monstruozitate orice fel de film horror pe care l-am putea face”
• „Acesta este apelul nostru, să realizăm că acea bucată de carne de miel din farfurie de fapt provine de la un animal care suferă, simte ca și noi durerea, plăcerea , este o ființă care ar putea să ne fie prietenă”.
„Am devenit vegan în urmă cu aproximativ doi ani. Am avut o fază de tranziție”
În urmă cu aproximativ doi ani a trecut la regimul vegan, după ce a parcurs o fază de tranziție.
„Eu am trecut prin niște faze de tranziție. Am renunțat la carnea mamiferelor – de porc, vacă - în anul 2009. În 2010 am renunțat și la carnea de pui. Am mai consumat pește ocazional, cam până prin 2013-2014. De aproximativ doi ani sunt vegan”, spune Remus Cernea.
Ce mănâncă un vegan de Paște? „Un meniu vegan. Și asta le urăm tuturor: Sărbători vegane! Diversitatea este foarte mare. Încă nu ne-am hotărât, eu cu Ioana, ce o să gătim. Noi gătim împreună. O să gătim ceva, legume, paste, o să mergem printr-un magazin și o să vedem ce vom lua să gătim. Vom face salate, cartofi, amestec de legume, sunt tot felul de opțiuni. E suficientă o vizită într-un magazin mai mare sau într-o piață de legume, se poate mânca orice ca vegan, mai puțin carne sau produse provenite de la animale”
Alternative există. Se bucură că în magazine apar tot mai multe alimente vegane, indicate astfel pe etichete. Asta arată că numărul oamenilor care trec la o astfel de dietă crește. „Nu e doar dietă, este un stil de viață sănătos, bazat pe o conștiință sănătoasă, empatică față de animale”.
La nivel european statisticile arată că sunt 8% vegani, iar numărul lor este în creștere.
Spune că nu este scump să fii vegan. „Alimentele bazate pe fructe, legume, cereale sunt ieftine, sau oricum nu sunt mai scumpe decât carnea. Iar gustul mâncărurilor vegane este delicios”, ne asigură.
Un nou proiect de lege pentru protecția delfinilor
Protecția animalelor rămâne în centrul atenției sale. După ce inițiativa sa parlamentară pentru ca delfinii să fie recunoscuți drept persoane non-umane, iar deținerea lor să fie interzisă a fost respinsă de Parlament, s-a consultat cu mai mulți juriști, colegi de la partidele parlamentare, și a reformulat textul, astfel încât să aibă șanse să fie aprobat de Parlament.
Deputatul a strâns 77 de semnături de la alti colegi în calitate de coinițiatori ai unui nou proiect pentru protecția delfinilor.
„Noul proiect îl voi redepune în cursul lunii mai. Va fi o lege specială pentru protecția delfinilor. Nu va mai fi acel articol cu declararea lor drept persoane non-umane. Am renunțat la acest concept, rămân însă o serie de măsuri pentru întărirea protecției delfinilor. România a semnat o convenție acum 20 de ani care prevede că statele semnatare vor lua măsuri de întărire a protecției delfinilor”.
Proiectul prevede că nu va mai fi permisă deschiderea vreunui delfinariu de acum încolo și nu se va permite tranzacționarea delfinilor. Va exista și un compromis.
„Cei doi delfini care deja la delfinariul de la Constanța vor continua să fie deținuți acolo însă, ca element de noutate, spectacolele de la delfinariul de la Constanța vor fi precedate de informarea publicului cu privire la prezervarea delfinilor în libertate”, arată deputatul.
În faza de adoptare în Parlament are un proiect care prevede ca animalele sălbatice să nu fie utilizate în spectacole de circ. Proiectul urmează să fie dezbătut la comisia juridică. Dacă raportul comisiei va fi favorabil, va exista o șansă ca plenul să adopte propunerea legislativă.
Remus Cernea este coinițiator al unei legi - care este la Senat – pentru a dubla pedepsa față de acte de cruzime față de animale. Pedeapsa maximă pentru acte de cruzime față de animale este în prezent de un an.
Interzicerea vânătorii sportive – „oamenii care se dedau la vânătoarea de plăcere manifestă o atitudine care alunecă spre psihopatie, nu poți să ai o plăcere luând viața unui animal” – și un proiect de lege pentru gestionarea problemei câinilor comunitari - „într-un mod uman, fără uciderea lor în masă” - sunt alte două proiecte ale deputatului Remus Cernea.
(Sursa Foto: Facebook/Remus Cernea)
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sunt de acord cu vanatoarea, am prieteni vanatori si in multe privinte sunt mai intregi la cap decat unii ecologisti fanatici, care au o mare problema. Seamana cu Hitler, iubesc animalele dar urasc oamenii. SI trebuie spus ca e trista perspectiva.
Vanatorii ucid o mica parte din ce mananca. Si asta ii face sa-si puna niste intrebari, daca sunt cat de cat mobilati. De ce credeti ca taranul roman nu manca carne decat din cand in cand? Ca oricat de sarac ar fi fost cateva zeci de gaini si 2-3 porci oricine cu un pic de pamant putea creste. Pentru ca constientiza pacatul crimei ritualice pentru hranire. Spune asta tembelilor care, mari iubitori de animale, nu ar ucide un gandac, dar baga la foc automat friptane, burgeri si ce-o mai fi. Majoritatea nu are timp de astfel de introspectii.
O sa apara pana la urma carnea sintetica, crescuta pe suporti, Va rezolva unele dileme morale. Dar va produce altele.
Nu mai mancati miel? Nici o problema. Nici un cioban nu va opri monta oilor ca doar nu e prost. Plus ca animalele alea au si ele dreptul la reproducere nu? Ce sa-i faci, nimeni nu creste oi ca sa le vada murind de batranete. Vor fi mai multe oi disponibile pentru transportul in vapoare supra-aglomerate pentru lumea araba. Aia n-au prea multe neclaritati. Coranul e destul de precis si le guverneaza intreaga viata.