Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Imagini din viitor. Cum arată primul bloc operator complet digitalizat și prima sală de operații hibridă mobilă de la noi din țară. Investiția aparține unui jucător cu capital românesc

Bloc operator Sanador

Seamănă cu o navă spațială sau un studio de televiziune SF, în care medicul este dirijorul întregului echipaj, iar tehnologia nu are limite.

Chirurgul are- în imediata apropiere a mesei unde-și desfășoară intervenția- o consolă de control și un sistem central fix, cu un monitor de mari dimensiuni. În timpul procedurilor, poate cere orice imagine la rezoluție 4K, iar aceasta poate fi redată pe unul din monitoarele din jurul său, de pe camerele ultraperformante amplasate în punctele cheie- pe lampa principală, în tavan și în videoendoscopul operator. 

Pe oricare dintre aceste ecrane poate fi adus dosarul electronic al pacientului, inclusiv rezultatele investigațiilor imagistice anterioare. De asemenea, pe aceste ecrane pot fi redate imagini din surse auxiliare, precum angiograful mobil, ecocardiograful sau monitorul de terapie intensivă cu semnele vitale.

Pare ca o călătorie în timp, echipa medicală și aparatele ultraperformante aduc din viitor tehnici, știință și tehnologie pentru a-i reda omului din prezent, aflat pe masa de operație, sănătatea.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul SANADOR.

Oricare dintre imaginile de pe monitoare poate fi transmisă la distanță, cu posibilitatea adnotării și marcării observațiilor direct pe ecran. Și pentru că totul se întâmplă live, echipa de medici poate primi feedback audio și video în timp real de la specialiști aflați oriunde în lume, prin sistemul de streaming video 4K. 

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Ambele săli operatorii sunt dotate cu mese operatorii radiotransparente, dintre care una este echipată cu blat de carbon, ceea ce-i asigură o radiotransparență totală, de 360 de grade. Astfel, fiecare dintre cele două săli poate deveni o sală hibridă mobilă atunci când se folosește angiograful mobil Ziehm Vision RFD Hybrid Edition, cel mai avansat model de braț C mobil disponibil la acest moment în lume, adus în premieră în România la Spitalul Clinic SANADOR (click/ tap de pe telefonul mobil pentru a mări imaginea).

Intervențiile hibride presupun realizarea unor proceduri de chirurgie cardiacă și cardiologie intervențională, la același pacient, de către aceeași echipă operatorie, în același timp operator, cu beneficii foarte mari pentru pacient. 

Imaginea radiologică obținută de angiograful mobil poate fi preluată de un alt echipament avansat, Endonaut, care realizează fuziunea imaginilor cu cele obținute anterior prin angio-CT, reușind în felul acesta să reducă semnificativ doza de radiație necesară în cursul unei operații.

Primul bloc operator complet digitalizat și prima sală hibridă mobilă din România au fost inaugurate în prima zi din noiembrie 2022, la Spitalul Clinic SANADOR. Investiția este unică prin faptul că este un concept integrat- lângă blocul operator se află prima secție digitalizată de terapie intensivă pentru chirurgia cardiovasculară, în care fiecare pat are autonomie completă. Sistemul digitalizat permite monitorizarea parametrilor din sala de operație- temperatură, presiune, iluminare. De asemenea, fiecare sală nouă de operație primește aerul purificat și sterilizat de propria centrală de tratare a aerului. Acesta este introdus cu suprapresiune, ceea ce are ca efect faptul că doar aerul curat poate intra în sală.

Fiecare pat are dotările necesare pentru autonomie completă și este conectat la sisteme de monitorizare avansată, saltele antiescară cu senzori de greutate, sistem de ventilație automată, infuzomate, injectomate, stații de lucru în conexiune cu dosarul electronic al pacientului (click/ tap de pe telefonul mobil pentru a mări imaginea).

Noua secție de terapie intensivă pentru chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR este dotată cu echipamente de ultimă generație, integrate informatic într-o platformă digitală. Pentru cazurile grave, spun reprezentanții clinicii, medicii de la terapie intensivă SANADOR dispun de un dispozitiv de oxigenare extracorporală cu membrană ECMO (cunoscut în limbaj popular ca „plămân artificial”.

În noiembrie, la Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă din Spitalul Clinic SANADOR, echipa condusă de Prof. Dr. Victor Costache, a realizat, în premieră pentru România, o protezare valvulară aortică folosind noua valvă sutureless Perceval Plus produsă de Corcym.

Intervenția s-a desfășurat prin minitoracotomie și cu ajutorul endoscopului chirurgical. Astfel, beneficiile pacientului au fost multiple, spune Prof. Dr. Victor Costache: durata dublă de viață a protezei valvulare față de alte proteze similare, timp operator redus- nefiind nevoie de suturi, traumatism operator foarte mult diminuat, prin abordarea minim invazivă, cu o recuperare postoperatorie rapidă. Intervenția chirurgicală s-a desfășurat la Spitalul Clinic SANADOR, în primul bloc operator complet digitalizat din România.

Misiune umanitară pentru copiii care au nevoie de intervenții chirurgicale pe cord

În luna februarie a acestui an, la Spitalul Clinic SANADOR, s-a desfășurat o misiune umanitară dedicată copiilor ce necesită intervenții chirurgicale pe cord, cu ajutorul unei echipe medicale internaționale pluridisciplinare specializate în diagnosticul, tratamentul chirurgical și îngrijirea postoperatorie a copiilor cu boli ale inimii.

Echipa medicală din Marea Britanie este formată din chirurgi cardiovasculari, medici anesteziști și terapie intensivă, dar și din perfuzioniști cardiaci și asistenți medicali specializați și este coordonată de Dr. Șerban Stoica, chirurg cardiovascular pediatru de origine română, medic primar la Spitalul Universitar din Bristol.

Intervențiile de la SANADOR sunt realizate împreună cu echipa Centrului de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă condusă de Prof. Dr. Victor Costache, directorul Clinicii CCV de la Spitalul Clinic SANADOR.

„Ne propunem ca anul acesta să operăm cel puțin 60 de copii cu boli cardiovasculare. În România avem un deficit de intervenții cardiovasculare congenitale și iată că SANADOR este singurul spital privat din România care dezvoltă un program de chirurgie cardiovasculară pediatrică, prin care vine în întâmpinarea acestor micuți pacienți și a familiilor lor în aceste momente dificile. La Spitalul Clinic SANADOR, în Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară, reușim să operăm acești copii ca în străinătate. Cred că este mult mai simplu pentru familia unui copil cu o boală cardiovasculară gravă să fie operat în cele mai bune condiții în România decât să găsească o soluție în străinătate”, spune Prof. Dr. Victor Costache.

În această misiune au fost operați 7 copii, cu vârste cuprinse între 7 luni și 13 ani, toți cu malformații grave ale inimii și ale vaselor mari: tetralogie Fallot, defecte de sept atrial și ventricular, canal atrioventricular, stenoze valvulare. Toate intervențiile s-au realizat cu succes, fără complicații, aceștia fiind transferați rapid din Secția de Terapie Intensivă în secția de specialitate, de unde urmează să fie externați în scurt timp, se precizează pe website-ul spitalului.

Înființat în anul 2001, SANADOR deține cel mai mare spital clinic privat din țară, un centru oncologic complex, clinici, laboratoare de analize medicale și puncte de recoltare, radiologie și imagistică medicală de înaltă performanță, situate în București. Spitalul Clinic SANADOR asigură o gamă complexă de servicii medicale, având și compartiment de primiri urgențe adulți și copii, 21 linii de gardă și flotă proprie de ambulanțe.

SANADOR, unul dintre cei mai mari operatori de servicii medicale private din România. Unicul acționar al companiei SANADOR este dr. Doris Andronescu, absolventă a Facultății de Medicină din București. Dr. Doris Andronescu ocupă funcția de director general SANADOR.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult