Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Imagini-document de acum 100 de ani, când lumea a fost lovită de pandemia de gripă spaniolă. Oamenii purtau măști de protecție, autobuzele erau spălate cu dezinfectant

Gripa spaniolă

Foto: Guliver/ Getty Images

În ianuarie 1918, lumea a început să treacă printr-o epidemie de gripă cu o mortalitate neobișnuit de ridicată. În timpul pandemiei, care a durat până în decembrie 1920, în jur de 500 de milioane de oameni au fost infectați. Potrivit estimărilor, numărul celor care au murit de această boală  ar putea fi cuprins între 50 de milioane și 100 de milioane de oameni.

Pentru că gripa a izbucnit în timpul Primului Război Mondial, cenzura din Germania, Franța, Marea Britanie și SUA a împiedicat difuzarea știrilor despre îmbolnăviri și decese, pe motiv că acestea ar fi scăzut moralul populației și al trupelor. 

Primele știri au apărut în Spania, țară neutră, unde ziarele vremii au relatat despre efectele devastatoare ale epidemiei. Din această cauză, s-a creat falsa impresie că boala afecta cu precădere această țară - de aici și denumirea de gripă spaniolă, sub care a rămas în istorie,

Fotografii-document din arhiva Getty Images înfățișează lumea din timpul epidemiei de acum un secol. Pe străzi și în birouri, oamenii purtau măști de protecție confecționate din material textil. Autobuzele erau spălate cu dezinfectant. autoritățile sfătuiau oamenii să țină geamurile din vagoanele de dorimit deschise, iar depozitele erau transformate în spitale pentru tratarea celor infectați. 

CLIC PE FOTOGRAFIA DE MAI JOS PENTRU A INTRA ÎN GALERIA FOTO

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult