Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Imagini-document de acum 100 de ani, când lumea a fost lovită de pandemia de gripă spaniolă. Oamenii purtau măști de protecție, autobuzele erau spălate cu dezinfectant

Gripa spaniolă

Foto: Guliver/ Getty Images

În ianuarie 1918, lumea a început să treacă printr-o epidemie de gripă cu o mortalitate neobișnuit de ridicată. În timpul pandemiei, care a durat până în decembrie 1920, în jur de 500 de milioane de oameni au fost infectați. Potrivit estimărilor, numărul celor care au murit de această boală  ar putea fi cuprins între 50 de milioane și 100 de milioane de oameni.

Pentru că gripa a izbucnit în timpul Primului Război Mondial, cenzura din Germania, Franța, Marea Britanie și SUA a împiedicat difuzarea știrilor despre îmbolnăviri și decese, pe motiv că acestea ar fi scăzut moralul populației și al trupelor. 

Primele știri au apărut în Spania, țară neutră, unde ziarele vremii au relatat despre efectele devastatoare ale epidemiei. Din această cauză, s-a creat falsa impresie că boala afecta cu precădere această țară - de aici și denumirea de gripă spaniolă, sub care a rămas în istorie,

Fotografii-document din arhiva Getty Images înfățișează lumea din timpul epidemiei de acum un secol. Pe străzi și în birouri, oamenii purtau măști de protecție confecționate din material textil. Autobuzele erau spălate cu dezinfectant. autoritățile sfătuiau oamenii să țină geamurile din vagoanele de dorimit deschise, iar depozitele erau transformate în spitale pentru tratarea celor infectați. 

CLIC PE FOTOGRAFIA DE MAI JOS PENTRU A INTRA ÎN GALERIA FOTO

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult