Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O lecție de pedagogie extraordinară cu o doamnă profesoară care „nu le avea cu tehnologia” și un elev de 14 ani: cine pe cine învață în aceste zile

Predare online, covid-19

Foto: Guliver Getty Images

O prietenă, fostă colegă din perioada când predam filosofie la liceu, m-a sunat - pentru a mai sta de vorbă - și, la un moment dat, mi-a spus ce i s-a întâmplat în urmă cu câteva zile:

„Știi că eu nu le am cu device-urile de niciun fel, mă stresează, cred că am o tehnofobie acută. Eu folosesc calculatorul doar pentru a scrie în Word, pentru navigare pe net, mailuri și cam atât! Acum, de când s-au închis școlile, provocarea mea a fost să-mi țin lecțiile virtual, folosind platformele de online teaching! Mă stresa ideea că nu voi face față situației! Trebuia să instalez o aplicație, căutam pe net și mi-am dat seama că sunt depășită! Am eu un elev pasionat de tehnologiile noi, ca de altfel toți tinerii din ziua de azi și mi-am înfrânt orgoliul, l-am sunat, cerându-i ajutor! M-am prezentat, el mi-a răspuns foarte amabil și, spunându-i ce mă stresează, mă întreabă:

- Pot să mă conectez remote la calculatorul dumneavoastră?

- Da, sigur, dar ce trebuie să fac pentru asta?

- Să deschideți „Team viewer”.

- Nu știu ce înseamnă, îi spun parcă mai stresată decât eram oricum!

- Haideți că vă explic eu la telefon ce să faceți, îmi spune foarte amanbil!

În fine, după ce mi-a spus pas cu pas tot ce trebuie să fac a reușit să se conecteze pe calculatorul meu! A căutat ceva pe google în engleză, dădea click-uri cu o dexteritate care m-a uimit, l-am tot întrerupt ca să înțeleg ce am de făcut, viteza lui era prea mare pentru capacitatea mea de a înțelege! Cu o voce prietenoasă mi-a spus că pot oricând să-l opresc! M-a ascultat cu atenție de fiecare dată, avea o răbdare infinită și, în timp ce îmi explica, în sinea mea s-au derulat toate acele momente când le spuneam elevilor că nu îmi place să fiu întreruptă, mi se făcuse rușine și simțeam că toată pedagogia mea devenise irelevantă în fața acestui copil de 14 ani care m-a încurajat să pun întrebări si apoi la final mi-a spus:

- Să știți că nu este greu și, dacă apăsați pe o tastă greșită, nu se strică nimic, calculatorul este doar un instrument!

- Vai, îți mulțumesc că m-ai ajutat, i-am spus cu o blândă docilitate!

- Este o bucurie sa mă simt util, este normal să ajut, altfel la ce bun învățăm dacă nu pentru a ajuta!

Cuvintele elevului meu mi-au sintetizat dintr-o dată toată teoria pedagogiei lui Frobenius pe care o citisem! Da, îmi spuneam, are dreptate, nu învățăm pentru a ne satisface un orgoliu, ci pentru a-i ajuta pe alții!”

Am ascultat-o pe fosta mea colegă în timp ce îmi spunea:

„- Știi, mi-am dat seama că distanțarea asta, în mod paradoxal, m-a apropiat de elevii mei! I-am perceput altfel. Mi-am dat seama că ei știu multe lucruri și că sunt mai liberi, mai deschiși în fața a tot ce este nou!

Apoi a continuat cu o voce emoționată:

- Mi-e dor de ei, abia aștept să-i văd pe toți, să-i strâng in brațe. Îmi lipsesc mult! N-o să-i mai cert când mă vor întrerupe! Niciodată”.

Am fost mișcat de realatarea fostei mele colege și după ce am încheiat conversația mi-au venit in minte cuvintele lui Noica: „Într-o școală adevărată nu se știe cine dă și cine primește”.

Cred că unica superioritate a omului este bunătatea și răbdarea de a fi pentru celălat o punte mai frumoasă (în)spre lume! Pare puțin? Este tot ce poate fi mai nobil!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Învăţământul online va îl va remodela din temelii pe cel clasic. La noi deja se vor scoate materii şi e clar că examenele se vor da din ce s-a făcut până acum. Gata cu sporovăiala inutilă. Învăţământul va viza în final tot ce e PRACTIC.
    • Like 0
  • Reactie fireasca a unui om cu sentimentele lui.
    • Like 1
  • Vă mulțumesc pentru acest articol ,care pe mine m-a emoționant.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon