Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O lecție de pedagogie extraordinară cu o doamnă profesoară care „nu le avea cu tehnologia” și un elev de 14 ani: cine pe cine învață în aceste zile

Predare online, covid-19

Foto: Guliver Getty Images

O prietenă, fostă colegă din perioada când predam filosofie la liceu, m-a sunat - pentru a mai sta de vorbă - și, la un moment dat, mi-a spus ce i s-a întâmplat în urmă cu câteva zile:

„Știi că eu nu le am cu device-urile de niciun fel, mă stresează, cred că am o tehnofobie acută. Eu folosesc calculatorul doar pentru a scrie în Word, pentru navigare pe net, mailuri și cam atât! Acum, de când s-au închis școlile, provocarea mea a fost să-mi țin lecțiile virtual, folosind platformele de online teaching! Mă stresa ideea că nu voi face față situației! Trebuia să instalez o aplicație, căutam pe net și mi-am dat seama că sunt depășită! Am eu un elev pasionat de tehnologiile noi, ca de altfel toți tinerii din ziua de azi și mi-am înfrânt orgoliul, l-am sunat, cerându-i ajutor! M-am prezentat, el mi-a răspuns foarte amabil și, spunându-i ce mă stresează, mă întreabă:

- Pot să mă conectez remote la calculatorul dumneavoastră?

- Da, sigur, dar ce trebuie să fac pentru asta?

- Să deschideți „Team viewer”.

- Nu știu ce înseamnă, îi spun parcă mai stresată decât eram oricum!

- Haideți că vă explic eu la telefon ce să faceți, îmi spune foarte amanbil!

În fine, după ce mi-a spus pas cu pas tot ce trebuie să fac a reușit să se conecteze pe calculatorul meu! A căutat ceva pe google în engleză, dădea click-uri cu o dexteritate care m-a uimit, l-am tot întrerupt ca să înțeleg ce am de făcut, viteza lui era prea mare pentru capacitatea mea de a înțelege! Cu o voce prietenoasă mi-a spus că pot oricând să-l opresc! M-a ascultat cu atenție de fiecare dată, avea o răbdare infinită și, în timp ce îmi explica, în sinea mea s-au derulat toate acele momente când le spuneam elevilor că nu îmi place să fiu întreruptă, mi se făcuse rușine și simțeam că toată pedagogia mea devenise irelevantă în fața acestui copil de 14 ani care m-a încurajat să pun întrebări si apoi la final mi-a spus:

- Să știți că nu este greu și, dacă apăsați pe o tastă greșită, nu se strică nimic, calculatorul este doar un instrument!

- Vai, îți mulțumesc că m-ai ajutat, i-am spus cu o blândă docilitate!

- Este o bucurie sa mă simt util, este normal să ajut, altfel la ce bun învățăm dacă nu pentru a ajuta!

Cuvintele elevului meu mi-au sintetizat dintr-o dată toată teoria pedagogiei lui Frobenius pe care o citisem! Da, îmi spuneam, are dreptate, nu învățăm pentru a ne satisface un orgoliu, ci pentru a-i ajuta pe alții!”

Am ascultat-o pe fosta mea colegă în timp ce îmi spunea:

„- Știi, mi-am dat seama că distanțarea asta, în mod paradoxal, m-a apropiat de elevii mei! I-am perceput altfel. Mi-am dat seama că ei știu multe lucruri și că sunt mai liberi, mai deschiși în fața a tot ce este nou!

Apoi a continuat cu o voce emoționată:

- Mi-e dor de ei, abia aștept să-i văd pe toți, să-i strâng in brațe. Îmi lipsesc mult! N-o să-i mai cert când mă vor întrerupe! Niciodată”.

Am fost mișcat de realatarea fostei mele colege și după ce am încheiat conversația mi-au venit in minte cuvintele lui Noica: „Într-o școală adevărată nu se știe cine dă și cine primește”.

Cred că unica superioritate a omului este bunătatea și răbdarea de a fi pentru celălat o punte mai frumoasă (în)spre lume! Pare puțin? Este tot ce poate fi mai nobil!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Învăţământul online va îl va remodela din temelii pe cel clasic. La noi deja se vor scoate materii şi e clar că examenele se vor da din ce s-a făcut până acum. Gata cu sporovăiala inutilă. Învăţământul va viza în final tot ce e PRACTIC.
    • Like 0
  • Reactie fireasca a unui om cu sentimentele lui.
    • Like 1
  • Vă mulțumesc pentru acest articol ,care pe mine m-a emoționant.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon