Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Imagini impresionante ale solidarității italienilor. În orașele pustii, oamenii cântă împreună de la ferestre

Orașele Italiei sunt pustii din cauza carantinei. Dar ieri seară, câteva cartiere s-au umplut de vocile oamenilor care au ieșit la ferestre ca să cânte împreună, într-un gest emoționant de solidaritate.

Locuitori din Casoria, un oraș din provincia Napoli, și-au unit vocile într-un cor care spunea: „Nu ne vom da bătuți niciodată!” „Forza Italia, Forza Napoli!”, strigă o femeie.

Oameni cântând în Italia

Și la Siena italienii au cântat împreună în noapte, de la balcoane, pentru a-și ridica unii altora moralul.

60 de milioane de italieni, întreaga populație a Peninsulei, au fost plasați în carantină în încercarea de a opri răspândirea noului coronavirus.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • În condiții de criză care amenință existența, se pot identifica două modalități de supraviețuire:
  A. SCAPĂ CINE POATE reprezintă o modalitate care presupune lipsa oricărei solidarități la nivel de individ, comunitate, și națiuni. În acest caz nu se justifică în nici un fel existența oricărei structuri birocratice comunitare ( primării și deconcertatele locale ), statale ( guvern, parlament, președinție, etc. ) și supra/inter statale ( UE, ONU, UNESCO, OMS, etc. ), mare parte dintre acestea trebuie desființate urgent, iar celelalte reduse la minim, la rol de reprezentativitate.
  B. TOȚI PENTRU UNUL, UNUL PENTRU TOȚI care presupune coordonarea responsabilă a eforturilor tuturor indivizilor, comunităților și națiunilor, coordonare condusă de către structurile birocratice enumerate mai sus. În acest sens trebuie intreprinse măsuri concrete și urgente prin care fiecare individ să vadă că nu este singur, nu este „lăsat în urmă” și că toți, de la vlădică la opincă, au ca singur scop, binele comun, ieșirea cu pierderi minime din situația de criză.

  Ceea ce vedem că s-a întâmplat până acum ne face să credem că ne îndreptăm spre prima modalitate, scapă cine poate: indivizii acționează irațional prin achiziționarea în exces de bunuri considerate a fi salvatoare și prin încălcarea regulilor stabilite, spațiile de carantină sunt repudiate pe motiv că „de ce la noi ?”, iar națiunile au trecut la închiderea granițelor, blocarea exportului de materiale și dispozitive medicale și alte bunuri considerate strategice. UE, ONG-urile, organizațiile umanitare, Crucea/Semiluna Roșie, biserica, etc. au dispărut din spațiul comunitar, iar OMS s-a transformat într-un birou de contabilitate.
  • Like 0
 • Gabi check icon
  Înduioşător!
  La noi, în afară de beţivi, oamenii nu cântă încă. Dar, totuşi, poate că Grigore Leşe şi Fuego se vor inspira din iniţiativa italienilor şi vor vizita cartierele mai afectate, să dea tonul la carantinaţii proaspăt veniţi din Italia. Mai o baladă-două..mai o Mioriţă..de ce nu şi nişte căluşari sau oameni în blană de urs (desigur să aibă toţi măşti de protecţie)..poate aşa vom alunga virusu` cel străinez.
  Aştept o manea despre spălatul pe mâini la români. Apoi, putem să escaladăm cu una despre spălatul la subţiori. Că m-am săturat despre jelitul având ca subiect inima cea frântă din cauza iubitei care te-a părăsit. Poate te-a părăsit din cauza ca îţi puţeau şosetele.
  • Like 5


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult