Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Imagini impresionante ale solidarității italienilor. În orașele pustii, oamenii cântă împreună de la ferestre

Orașele Italiei sunt pustii din cauza carantinei. Dar ieri seară, câteva cartiere s-au umplut de vocile oamenilor care au ieșit la ferestre ca să cânte împreună, într-un gest emoționant de solidaritate.

Locuitori din Casoria, un oraș din provincia Napoli, și-au unit vocile într-un cor care spunea: „Nu ne vom da bătuți niciodată!” „Forza Italia, Forza Napoli!”, strigă o femeie.

Oameni cântând în Italia

Și la Siena italienii au cântat împreună în noapte, de la balcoane, pentru a-și ridica unii altora moralul.

60 de milioane de italieni, întreaga populație a Peninsulei, au fost plasați în carantină în încercarea de a opri răspândirea noului coronavirus.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În condiții de criză care amenință existența, se pot identifica două modalități de supraviețuire:
    A. SCAPĂ CINE POATE reprezintă o modalitate care presupune lipsa oricărei solidarități la nivel de individ, comunitate, și națiuni. În acest caz nu se justifică în nici un fel existența oricărei structuri birocratice comunitare ( primării și deconcertatele locale ), statale ( guvern, parlament, președinție, etc. ) și supra/inter statale ( UE, ONU, UNESCO, OMS, etc. ), mare parte dintre acestea trebuie desființate urgent, iar celelalte reduse la minim, la rol de reprezentativitate.
    B. TOȚI PENTRU UNUL, UNUL PENTRU TOȚI care presupune coordonarea responsabilă a eforturilor tuturor indivizilor, comunităților și națiunilor, coordonare condusă de către structurile birocratice enumerate mai sus. În acest sens trebuie intreprinse măsuri concrete și urgente prin care fiecare individ să vadă că nu este singur, nu este „lăsat în urmă” și că toți, de la vlădică la opincă, au ca singur scop, binele comun, ieșirea cu pierderi minime din situația de criză.

    Ceea ce vedem că s-a întâmplat până acum ne face să credem că ne îndreptăm spre prima modalitate, scapă cine poate: indivizii acționează irațional prin achiziționarea în exces de bunuri considerate a fi salvatoare și prin încălcarea regulilor stabilite, spațiile de carantină sunt repudiate pe motiv că „de ce la noi ?”, iar națiunile au trecut la închiderea granițelor, blocarea exportului de materiale și dispozitive medicale și alte bunuri considerate strategice. UE, ONG-urile, organizațiile umanitare, Crucea/Semiluna Roșie, biserica, etc. au dispărut din spațiul comunitar, iar OMS s-a transformat într-un birou de contabilitate.
    • Like 0
  • Gabi check icon
    Înduioşător!
    La noi, în afară de beţivi, oamenii nu cântă încă. Dar, totuşi, poate că Grigore Leşe şi Fuego se vor inspira din iniţiativa italienilor şi vor vizita cartierele mai afectate, să dea tonul la carantinaţii proaspăt veniţi din Italia. Mai o baladă-două..mai o Mioriţă..de ce nu şi nişte căluşari sau oameni în blană de urs (desigur să aibă toţi măşti de protecţie)..poate aşa vom alunga virusu` cel străinez.
    Aştept o manea despre spălatul pe mâini la români. Apoi, putem să escaladăm cu una despre spălatul la subţiori. Că m-am săturat despre jelitul având ca subiect inima cea frântă din cauza iubitei care te-a părăsit. Poate te-a părăsit din cauza ca îţi puţeau şosetele.
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult