Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

În bătrâna și vlăguita Europă, coronavirusul aleargă liber, în lumea lui Trump, Putin, Erdogan, Orban, „situația e sub control”. La terapia intensivă a democrației

Coronavirus Rusia

Foto: Student într-un centru de carantină din St. Petersburg, Rusia (Guliver Getty Images)

După câteva declaraţii halucinante şi iresponsabile pe seama epidemiei, în stilul C. V. Tudor din anii 2000, preşedintele Trump a decis că trebuie închise aeroporturile americane avioanelor care vin din Europa. Cu o singură excepţie: Marea Britanie a prietentului Boris. O decizie în concordanţă cu taxele aplicate produselor europene, susţinerea liderilor „independenţi”, persiflării Franţei şi Germaniei.

Graniţele Rusiei sunt sigilate în faţa coronavirusului de un Chuck Norris sovietic, întruchipat de ţarul Putin care îi ţine departe pe micii criminali numai arătându-le pieptul său de oţel.

Preşedintele Xi se plimbă triumfător prin Wuhan şi media oficială chineză proclamă o nouă victorie a Partidului Comunist: epidemia coronavirală a fost înfrântă prin sacrificiul poporului chinez! O victorie măreaţă oare nu merită o alta?

Sultanul Erdogan nu are nevoie decât de degetele unei mâini pentru a-şi număra compatrioţii infectaţi. Iar cu cealaltă semnează ordine prin care dă drumul jihadiştilor din Idlib pentru a asedia frontierele Greciei.

Atotputernicul Orban a găsit, în sfârşit, pretextul pentru a închide graniţele. După ce a numărat puţinii bolnavi şi şi-a dat seama că majoritatea dintre ei nu sunt unguri.

Iar europenii, îmbătrâniţi şi lipsiţi de vlagă, au spitalele şi morgile pline, medicii şi dotările sanitare sunt insuficiente, iar pensionarii italieni, până de curând apreciaţi şi iubiţi, sunt lăsaţi să crape acasă.

După mulţii morţi (prea mulţi pentru o societate dezvoltată, e adevărat) din aceste săptămâni, să ne pregătim terapia intensivă pentru democraţie. Şi, aşa slăbită cum îi e imunitatea de vreo trei ani încoace, probabil se va duce şi ea… O îngropăm acolo unde s-a născut, în Atena, sau în plictisitul Paris, unde a copilărit?

Nu ştim (încă) tratamentul pentru coronavirus. Însă pentru virusul mortal în curând şi care se întinde acum şi dinspre vest, şi dinspre răsărit există vitamina raţiunii şi un tratament bătrânesc, un cocktail de responsabilitate, fraternitate şi credinţă. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Clar un ,, articol" scris de un #rezistent în cap, fără cap și fără coadă. Cum să scriem nimic dar finutz. Ridicol.
    • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      Parerist check icon
      Clar n-ai înțeles nimic.
      • Like 0
  • Inca nu-i cantati prohodul Europei.
    E un virus care va trece. 80% din cazuri nu necesita altceva decit un ceai fierbinte sa se vindece. Da, e o adunatura heterogena de neamuri care se cearta, isi scot limba si se scuipa unii pe altii de cand lumea si pamintul. Dar tot au ceva in comun. Le e mai bine impreuna decit fiecare pe barba lui. Bineinteles ca nu vor s-o recunoasca in public, ba unii mai coltosi s-au si cerut afara, dar virusul va trece, vom avea recesiune economica nu din cauza molimei ci pentru ca era timpul. Corona n-a fost decit scanteia. Va fi un pic greu si vom injura si mai tare Europa, corectitudinea politica, FCSB sau cum se mai schimba moda zilnica pe “social media”. Ne vom uita in telefoane si vom sti tinta. Unde sa dam cu muci.
    Si incet incet vom reveni de unde am plecat. Ca intotdeauna.
    • Like 2
  • check icon
    Nu există nicio solidaritate!
    Europa este infectată la vârf de un virus mult mai periculos: virusul corectitudinii politice, care-ți indică prin mass media ce este corect, aparent în lupta pentru binele comun, dar în realitate împotriva logicii și bunului simț.
    • Like 3
  • mike mike check icon
    Pai si a cui este vina? Europa a dominat economia mondiala timp de decenii intregi dupa 89, insa n-a stiut sa valorifice resursele ei economice si umane. La un moment dat era prima mare putere economica, depasind chiar SUA. Democratia a preferat sa lancezeasca prin cafenelele si restaurantele Parisului, Romei sau Bruxelles-ului, prin aceleasi locuri prin care a copilarit cu secole in urma. Democratia poate fi usor distrusa de catre liderii politici europeni fara pic de viziune, lideri care iau decizii proaste. E nevoie sa le enumeram aici? Nu cred. Pacat, mare pacat. Un articol care nu ma induioseaza catusi de putin. Atunci cand lasi garda jos, te ataca toti in jur. Planul B n-a existat niciodata in Europa, de aceea a ajuns in situatia asta. Invatatura de minte: intotdeauna sa ai planul B, chiar C.
    • Like 0
    • @ mike
      Parerist check icon
      Nu exista (încă) leaderi politici europeni. Liderii politici sunt încă nemți, francezi, italieni, unguri șamd, mici baroni cu gândire încă locala și pe termen scurt, ceea ce e valabil și pentru cei de peste ocean dealtfel.
      Probabil singurii care chiar gândesc pe termen lung sunt chinezii... În timp ce occident democratic își restrânge influenta, se retrage din lume în propria cochilie și-i lasă pe alții sa preia încet încet haturile.
      • Like 0
    • @ Parerist
      mike mike check icon
      @Parerist nici nu vor exista vreodata. Nu se poate din punct de vedere politic. Constructia este geniala, insa creata "fortat", artificial. Intotdeuna vor exista identitati culturale diferite, ceea ce confera frumusete acestui proiect pana la urma. Stergerea acestor identitati culturale prin diferite mijloace se pare ca este scopul actualei conduceri a UE.
      • Like 0
    • @ mike
      Parerist check icon
      Acum doua secole la fel se spunea și nou inventatele US of A.
      EU n-a fost gândită de la început ca o uniune politica, sau economica, sau ca să lupte cu pandemiile, ci ca să-i împiedice pe aia de care vorbeam mai sus să se paruiasca iar... Și să-i tina pe rusi afara. Pana acum au reușit.
      Și piața comuna funcționează, și n-are nici 30 ani. Și nici n-a fost vreodată împotriva diversității culturale, dimpotrivă. Eu cel puțin n-am văzut vreun argument serios în privința asta. Mai degrabă marile corporații încearcă sa facă asta.
      Eu cred ca între chinezii din est sau americanii din vest nicio tarisoara din asta cât un sat mai mare n-are șanse singura. Și cred ca oricare dintre noi are mai multe în comun (și valori, si interese) cu nemții sau cu francezii decât cu chinezii.
      • Like 4
    • @ Parerist
      Delia MC Delia MC check icon
      Perfect adevărat. Like maxim.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult