Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

În București: casa cu brad sau când arhitectura și natura se respectă reciproc

casa cu brad

Astăzi vă facem un tur într-o altfel de casă: o casă care îmbrățișează un brad. Ba chiar face mult mai mult de atât: își adaptează geometria în funcție de coroana bogată a bradului, iar pe el îl ascunde în centrul curții interioare. Este de fapt o casă interiorizată: își păstrează secrete extravaganțele, pe post de surprize destinate doar celor care ajung să o cunoască în profunzime.

Înainte să intrăm în miezul poveștii, îți spunem că pe autorii ei, LAMA Arhitectura (arh. Dan Enache, arh. Calin Radu, arh. Alice Ionita, arh. Andrei Alexa), îi cunoști deja ca maeștri ai compozițiilor ingenioase: nu-i, deci, o surpriză că proiectul este câștigătorul secțiunii „Arhitectură construită / arhitectura locuinței individuale” în cadrul Anualei 2021, nu? 

Personajul principal: bradul

Proprietarii actualei case cu copac, o familie cu doi copii mici, le-au adus arhitecților o premisă clasică: un teren cu dimensiuni medii, specifice parcelelor din București, pentru care plănuiau o locuință unde funcționalitatea și estetica să facă echipă bună. Particularități: amplasarea pe colț, la intersecția a 2 străzi, dintre care una destul de circulată. Și un brad bogat, evident.

“Datorită amplasării pe colț, am știut încă de la primul contact cu tema că va trebui să găsim o soluție care să asigure intimitate spațiilor casei și curții. În momentul primei vizite pe sit, după ce am descoperit și bradul amplasat exact în mijlocul parcelei, am știut că mai avem un element important, generator de soluție, ce trebuie integrat în arhitectura acestei case”, ne-au povestit arhitecții.

Urmarea directă a apropierii de străzile zgomotoase a fost curtea interioară protejată, intimă, în care bradul este personajul principal. Casa s-a retras în jurul amândurora și le-a preschimbat într-un nucleu viu, care a impus o grijă amănunțită pentru conservarea și protejarea lui pe parcursul șantierului.

Toate spațiile se deschid către curtea interioară prin spații vitrate uriașe, deci lumina naturală și senzația de pădure acasă sunt omniprezente.  

La exterior, însă, casa are o cu totul altă carte de vizită: o fațadă plană și austeră, un mono-volum care nu te lasă deloc să ghicești ce ascunde. Rezultatul este o geometrie în egală măsură contrastantă și echilibrată, formată din unghiuri drepte și rotunjimi care se susțin și se potențează.

“Obținem astfel două “fețe” diferite ale casei ce conlucrează perfect, influențate de contextul imediat: fațadele orientate către străzi, minerale, în care predomină opacitatea, și fațada interioară, curbă, trasparentă și deschisă către miezul vegetal (copacul) și intim al curții”, spun arhitecții.

 

Pe cele 3 fațade vizibile din stradă, golurile de geamuri poartă obloane glisante din lemn masiv încadrate cu oțel gri. Sunt esențiale pentru controlul însoririi și al intimitații spațiilor interioare.

Privită de la interior…

Interiorul casei ne-a dus cu gândul la un dans atipic, dar atent ponderat, între materialele naturale calde, suprafețele vitrate mari, conexiunea cu natura, specifice designului biofilic, și materialele dure, reci, specifice stilului industrial – betonul lăsat aparent pe plafonul parterului și pe diafragma scării, scara cu structură metalică vopsită gri, pereții finisați cu tinci. 

Amenajarea este simplă și minimală, redusă la strictul necesar, iar corpurile de iluminat sunt statement-uri conținute prin formă, dar excepționale prin efect.

Suprafața construită desfășurată este de 400 mp, împărțiți între subsol (spații tehnice, depozitări, cu acces exterior printr-o curte de lumină), parter (cu zona de zi deschisă) și etajul pe care nu îl vedem în fotografii (cu zona de noapte, formată dintr-un dormitor matrimonial cu baie și dressing și dormitoarele celor 2 copii, cu băi proprii).

Vitrajele de pe fațada interioară curbă sunt conectorul vizual al tuturor spațiilor casei, de la un capăt la celălalt, cu bonus de lumină naturală fără granițe și separări. Detaliul cu adevărat spectaculos, însă, intervine aici:

…un luminator-bandă prin care arhitecții nu doar se folosesc de înălțimea dublă din această zonă, dar și creează o nouă sursă de conexiune cu spațiul exterior printr-o vedere directă spre cer.

“Prezența luminatorului în zona de living amplifică spațiul, iar lumina zenitală face ca atmosfera interioară să fie foarte dinamică, într-o continuă schimbare pe parcursul zilei”, ne-au explicat arhitecții.


Scara suplă, parcă abia schițată, se suprapune peste o mini-grădină, într-o pătrundere a exteriorului verde la interior.

Proiectul a fost solicitant și îndelungat: s-a întins pe aproximativ 4 ani și a fost finalizat în 2021.

“Constructiv, geometria circulară a propunerii și detaliile care au rezultat din ea au fost puțin mai complicat de implementat în faza de șantier. Bineînțeles, copacul este, și la propriu, și la figurat, în centrul acestei case, mai ales că el a existat acolo de la început. Ca urmare, gestul arhitectural devine corect și asumat”, au spus arhitecții.

Aici se încheie turul nostru în această casa spectaculoasă, care face pe deplin cinste profesiei de arhitect.

Fotografii: Vlad Pătru

Articol publicat inițial pe designist.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult