Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

În București: casa cu brad sau când arhitectura și natura se respectă reciproc

casa cu brad

Astăzi vă facem un tur într-o altfel de casă: o casă care îmbrățișează un brad. Ba chiar face mult mai mult de atât: își adaptează geometria în funcție de coroana bogată a bradului, iar pe el îl ascunde în centrul curții interioare. Este de fapt o casă interiorizată: își păstrează secrete extravaganțele, pe post de surprize destinate doar celor care ajung să o cunoască în profunzime.

Înainte să intrăm în miezul poveștii, îți spunem că pe autorii ei, LAMA Arhitectura (arh. Dan Enache, arh. Calin Radu, arh. Alice Ionita, arh. Andrei Alexa), îi cunoști deja ca maeștri ai compozițiilor ingenioase: nu-i, deci, o surpriză că proiectul este câștigătorul secțiunii „Arhitectură construită / arhitectura locuinței individuale” în cadrul Anualei 2021, nu? 

Personajul principal: bradul

Proprietarii actualei case cu copac, o familie cu doi copii mici, le-au adus arhitecților o premisă clasică: un teren cu dimensiuni medii, specifice parcelelor din București, pentru care plănuiau o locuință unde funcționalitatea și estetica să facă echipă bună. Particularități: amplasarea pe colț, la intersecția a 2 străzi, dintre care una destul de circulată. Și un brad bogat, evident.

“Datorită amplasării pe colț, am știut încă de la primul contact cu tema că va trebui să găsim o soluție care să asigure intimitate spațiilor casei și curții. În momentul primei vizite pe sit, după ce am descoperit și bradul amplasat exact în mijlocul parcelei, am știut că mai avem un element important, generator de soluție, ce trebuie integrat în arhitectura acestei case”, ne-au povestit arhitecții.

Urmarea directă a apropierii de străzile zgomotoase a fost curtea interioară protejată, intimă, în care bradul este personajul principal. Casa s-a retras în jurul amândurora și le-a preschimbat într-un nucleu viu, care a impus o grijă amănunțită pentru conservarea și protejarea lui pe parcursul șantierului.

Toate spațiile se deschid către curtea interioară prin spații vitrate uriașe, deci lumina naturală și senzația de pădure acasă sunt omniprezente.  

La exterior, însă, casa are o cu totul altă carte de vizită: o fațadă plană și austeră, un mono-volum care nu te lasă deloc să ghicești ce ascunde. Rezultatul este o geometrie în egală măsură contrastantă și echilibrată, formată din unghiuri drepte și rotunjimi care se susțin și se potențează.

“Obținem astfel două “fețe” diferite ale casei ce conlucrează perfect, influențate de contextul imediat: fațadele orientate către străzi, minerale, în care predomină opacitatea, și fațada interioară, curbă, trasparentă și deschisă către miezul vegetal (copacul) și intim al curții”, spun arhitecții.

 

Pe cele 3 fațade vizibile din stradă, golurile de geamuri poartă obloane glisante din lemn masiv încadrate cu oțel gri. Sunt esențiale pentru controlul însoririi și al intimitații spațiilor interioare.

Privită de la interior…

Interiorul casei ne-a dus cu gândul la un dans atipic, dar atent ponderat, între materialele naturale calde, suprafețele vitrate mari, conexiunea cu natura, specifice designului biofilic, și materialele dure, reci, specifice stilului industrial – betonul lăsat aparent pe plafonul parterului și pe diafragma scării, scara cu structură metalică vopsită gri, pereții finisați cu tinci. 

Amenajarea este simplă și minimală, redusă la strictul necesar, iar corpurile de iluminat sunt statement-uri conținute prin formă, dar excepționale prin efect.

Suprafața construită desfășurată este de 400 mp, împărțiți între subsol (spații tehnice, depozitări, cu acces exterior printr-o curte de lumină), parter (cu zona de zi deschisă) și etajul pe care nu îl vedem în fotografii (cu zona de noapte, formată dintr-un dormitor matrimonial cu baie și dressing și dormitoarele celor 2 copii, cu băi proprii).

Vitrajele de pe fațada interioară curbă sunt conectorul vizual al tuturor spațiilor casei, de la un capăt la celălalt, cu bonus de lumină naturală fără granițe și separări. Detaliul cu adevărat spectaculos, însă, intervine aici:

…un luminator-bandă prin care arhitecții nu doar se folosesc de înălțimea dublă din această zonă, dar și creează o nouă sursă de conexiune cu spațiul exterior printr-o vedere directă spre cer.

“Prezența luminatorului în zona de living amplifică spațiul, iar lumina zenitală face ca atmosfera interioară să fie foarte dinamică, într-o continuă schimbare pe parcursul zilei”, ne-au explicat arhitecții.


Scara suplă, parcă abia schițată, se suprapune peste o mini-grădină, într-o pătrundere a exteriorului verde la interior.

Proiectul a fost solicitant și îndelungat: s-a întins pe aproximativ 4 ani și a fost finalizat în 2021.

“Constructiv, geometria circulară a propunerii și detaliile care au rezultat din ea au fost puțin mai complicat de implementat în faza de șantier. Bineînțeles, copacul este, și la propriu, și la figurat, în centrul acestei case, mai ales că el a existat acolo de la început. Ca urmare, gestul arhitectural devine corect și asumat”, au spus arhitecții.

Aici se încheie turul nostru în această casa spectaculoasă, care face pe deplin cinste profesiei de arhitect.

Fotografii: Vlad Pătru

Articol publicat inițial pe designist.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult