Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

În dulcele stil clasic. Cum amenajezi o bucătărie funcțională și primitoare, ocolind răceala designului modern

Bucătărie DedeSign

Designul modern își are avantajele lui: este mai simplu, mai practic, iar liniile curate îți dau senzația de mai mult spațiu. O bucătărie în stil modern este mai ușor de amenajat pentru că regulile sunt puține și clare, iar oferta din magazinele de specialitate, mai bogată. În plus, este și mult mai ușor de întreținut.

Nu de puține ori însă un design modern îți dă senzația de gol, pentru că minimalismul este imperativ, și, de multe ori, creează impresia de răceală, din cauza materialelor folosite și a cromaticii monotone. Or pentru locuințele unde bucătăria este inima casei, unde membrii familiei se întâlnesc frecvent și folosesc acest spațiu pentru a se conecta, nu numai pentru a mânca, un concept de design în stil clasic ar putea materializa mai ușor ideea de „acasă”.

Stilul clasic denotă pe de o parte armonie și confort, iar pe de altă parte, eleganță și rafinament. Este adevărat că stilul care împletește elemente baroce și victoriene, cu accente inspirate de designul franțuzesc sau britanic, vine cu o bogăție ornamentală, dar asta nu înseamnă că nu poate fi și funcțional. Un design bine gândit îți poate pune la dispoziție un mediu confortabil în care să te poți bucura de o atmosferă cu adevărat primitoare.

DedeSign îți vine în ajutor cu câteva sfaturi practice și un concept de amenajare a unei bucătării în dulcele stil clasic. Și în care elementele funcționale, precum chiuveta sau frigiderul, sunt alese cu măiestrie, pentru a se încadra perfect.

Lemnul, esența tare a stilului clasic

Într-un spațiu decorat în stil clasic, lemnul trebuie să fie materialul utilizat într-o proporție cât mai mare, pentru a obține senzația emblematică de confort și căldură. Pentru asta poți alege un parchet din lemn, tratat să reziste la umezeală, sau gresie cu aspect de lemn, precum și piese de mobilier din lemn în nuanțe deschise. În amenajarea realizată de DedeSign, a fost folosită bucătăria Lorena de 200,5 cm, cu dulapul de bucătărie Lorena cu o lățime de 60 cm. Designerii noștri recomandă masa de bucătărie extensibilă Consuela, scaunele de bucătărie Milady, cu design floral, vitrina Kent și comoda Kent.

2. Evită plasticul și materialele sintetice

Spațiul trebuie să se țină cât mai departe de ideea de artificial. Pentru a accentua atmosfera primitoare, simplă și naturală, combină lemnul cu materiale ca piatra, marmura și metalul, dar folosește-le într-o restrânsă. Un tapet cu model de cărămidă întregește atmosfera, dând un aer cald încăperii.

3. Folosește-te de contraste subtile

Alege și combină culori neutre, pastelate, care să-ți dea senzația de liniște și cu ajutorul cărora să obții contraste subtile. O baghetă decorativă de culoare albă pune în valoare efectul obținut prin culoare.

4. Utilizează jocul texturilor și al pattern-urilor

Alege perdele sau draperii din mătase ori catifea pentru a da încăperii un aer ușor elegant, sau unele cu un imprimeu discret. Pentru același efect, poți opta pentru perne și fețe de masă cu imprimeu floral sau covoare țesute din lână.

5. Dozează atent elementelor decorative

Stilul clasic înseamnă o bogăție de elemente decorative, dar e necesar să le alegi și să le dozezi astfel încât să eviți aglomerația vizuală. Nu uita că până la urmă este vorba de punerea unor accente pe care le poți obține cu ajutorul mânerelor de mobilier cu detalii gravate sau vopsite, a vazelor sau coșurilor cu flori sau a cornișelor decorative. 


De asemenea, poți folosi ciucuri pentru perdele și draperii, fronturi de mobilier frezate, oglinzi, vase din porțelan, un ceas de birou cu aspect de telefon sau tablouri

6. Pune totul în lumina potrivită

Poți folosi candelabre și aplice de dimensiuni mari, cu mai multe brațe metalice, sub formă de sfeșnice, dar nu uita un aspect esențial în crearea unei atmosfere confortabile și primitoare: becurile cu lumină caldă, inclusiv pentru iluminatul de ambient. Alegerea designerilor pentru această amenajare a fost folosirea lustrei Arms și a aplicelor Arms, a căror combinație de culori, negru și ambră, aduce un farmec aparte.

7. Nu lăsa tehnologia la vedere

Nu altera conceptul clasic prin imaginea frigiderului, a cuptorului, a mașinii de spălat vase sau a oricăror altor electrocasnice moderne. Soluția este să le încorporezi în mobiler.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult
sound-bars icon