Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

În noaptea dinspre duminică spre luni, românii pot da ceasul cu 30 de ani înapoi

Liviu Dragnea, tot înainte

Foto: Alberto Groșescu/ Inquam Photos

Un ultim gând înainte de prăbuşirea în minciună, manipulare şi obscurantism din acest sfârşit de săptămână. Indiferent că mergem să votăm sau stăm acasă, trebuie să avem conştiinţa foarte clară că vom asista (sau vom participa) probabil la cel mai greu moment prin care trece România din 1990 încoace. O putere politică cinică şi profund imorală, însoţită de o Biserică ortodoxă care s-a îndepărtat de la misiunea ei fundamentală, dar şi de multe alte culte religioase devenite actori politici interesaţi, au fost regizorii unei minciuni naţionale iresponsabile, cu consecinţe pe care nu le putem încă evalua.

Mai trebuie să ne fie foarte limpede că, în ciuda intoxicării societăţii cu ură, cu discriminare şi cu stigmatizare, acest referendum nu caută să reglementeze sau să protejeze vreo instituţie socială. Pe cât de ipotetică este modificarea pe care o propune, pe atât de dureroasă este imaginea unei societăţi zdrenţuite, obosite şi decuplate de la grijile şi visele ei veritabile. Organizarea lui în acest moment este opera unei Puteri odioase, care a ales cât se poate de atent clipa în care să dea foc unei ţări pentru a lucra liniştită la agenda proprie de spoliere a resurselor şi de salvare a infractorilor din fruntea ţării. 

Nu există o singură etapă a pregătirii acestui referendum care să fi fost organizată cinstit şi cu bună-credinţă; toată pregătirea lui a fost furată, falsificată şi deturnată. Fraudarea lui depăşeşte cele mai negre previziuni pe care le-am avut unii şi alţii în ultimele săptămâni. România referendumului este o ţară în care se instaurează, prin vot popular, furtul ca lege, minciuna ca discurs public şi frauda ca practică electorală pentru scrutinurile mult mai importante care urmează.

Milioane de români sunt chemaţi să participe la această fraudă şi la această minciună. Credinţa religioasă, sinceră sau prefăcută, a cetăţenilor români a fost brutal confiscată şi introdusă în maşinării de fabricat frica şi ura. Ea a fost decuplată de orice valoare morală şi pusă să slujească interesele meschine ale unei clici care pretinde că îi apără de pericole ne(mai)văzute. Biserica ortodoxă, prin agenţii ei electorali din fiecare sat şi oraş, a ales încă o dată să se situeze de partea puterii şi a minciunii în detrimentul vocaţiei sale de iubire şi de adevăr. Deviza referendumului pare să sune aşa: nici o hoţie nu e prea mare şi orice furt poate fi iertat pentru a ne promova minciuna.

Cei care se iluzionează că îşi vor repara onoarea întorcându-se de luni 8 octombrie din nou împotriva puterii lui Dragnea vor fi până atunci complicii cei mai de nădejde ai consolidării acestei puteri şi ai îngenuncherii unei ţări la picioarele unui om fără scrupule. Ce vor putea sărbători duminică seara cei care vor vota DA alături de Dragnea, Tăriceanu, Toader şi alte modele ale moralităţii publice din România? Ce victorie creştină va fi aceea şi ce mândrie a familiei va fi aceea care vor fi obţinute prin fraudă şi încălcarea legii? Cum vom explica oare copiilor noştri că i-am „apărat” prin furt?

De luni încolo drumul pe care îl avem de făcut înapoi spre Europa, dar şi înapoi spre valorile care trebuie să ne ţină împreună a devenit iaraşi lung şi anevoios. Extenuaţi de exerciţiile de îndobitocire şi ură la care ne-a supus Puterea şi trompetele ei mediatice, va trebuie să începem să ne regândim strategiile de acţiune civică şi politică. Pentru că nu va mai fi suficient să protestăm. Vine vremea în care, dacă nu construim ceva nou, un angajament nou, o alternativă politică solidă, o utopie politică, atunci suntem pierduţi definitiv. Pentru că vom deveni pe rând minoritarii pe care alte şi alte majorităţi îi vor zdrobi, în numele unor fantasme sau frici abil exploatate de politicieni corupţi şi cinici. Trebuie să putem întoarce acest destin nefast pentru a reveni cu demnitate acolo unde ne este locul. Şi o vom face.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sigur ca PSD e de vina. Noi, romanii nici nu eram acolo.
  • Like 0
 • Nu e bai, valorile pleaca din tara. Unii satui de ura si discriminare, altii pt ca vor o liniste si siguranta.
  Cei care nu au de ales (simpli, needucati, amarati) , se casatoresc de gura mamei sau mai rau, raman langa mama, se ineaca in alcool si bat nevasta (daca au cu ce), se sinucid cum pot, O crima mica: 26% din crimele din romania sunt in familii traditionale, oare nu cumva e vreo legatura ...??
  • Like 2
  • @ Claudia Olteanu
   Alien check icon
   Oamenii nu găsesc nici statistic nici holistic. Au o imagine în cap despre ce înseamnă criminal, nu statistici. De exemplu 60% dintre violatori sunt din anturajul victimei, (și cam jumătate se petrec la ea acasă sau în împrejurimi) Însă femeilor le este frica de ganguri întunecate și de necunoscuți jegosi, nebărbieriti cu respirația zgomotoasa, nu de prieteni, colegi, sau papagalul ala cu sprâncene pensat de la contabilitate.
   Tot asa mulți au în cap și un model al "homosexualului" sau al "tradiționalului" care s-ar putea sa aibă foarte puțin de-a face cu realitatea.
   • Like 0
 • Irina P check icon
  Doamne, suntem atat de departe de a fi buni crestini... ne vindem sufletul politicului aliat in ultima saptamana cu BOR si alte denominatiuni ca sa ne transformam in calai ai aproapelui nostru, un aproape care nu deranjeaza cu nimic. Iuda suntem noi, nu-L mai iubim pe Hristos, iubim vamesii si fariseii...
  • Like 5
 • De ce legati referendumul de PSD? poti sa fii inpotriva PSD-ului si sa votezi da la referendum. Asta miroase a diversiune.
  • Like 3
  • @ George Pohila
   Diversiune e ce faceti dvs. Referendumul a fost vehiculat de dragnea inca din 2016, a tot amenintat cu el. Atunci nu erau semnaturile "cate trebuie". Unde sunt aia 3 milioane din CpF , ca nu i-am vazut la vot? Este o unealta excelenta de invrajbire a populatiei, si a tine titlurile presei mainstream zile intregi ocupate cu acest subiect, intre timp alte chestii se intampla pe sub masa: legea offshore, legea raspunderii magistratilor , ordononanta 6, ancheta de la parchetul militar 10 august, ce se mai aude cu aia 500 de mii de porci omorati ? Nu le-a trecut prin stomac referendumul asta votantilor psd, care cu siguranta au cel putin un porc in batatura ? Sa vedem la Craciun daca pot da vina pe soros si pe homosexuali ca n-au ei slanina pe masa...
   • Like 0
 • Pare din articol ca votam pt dizolvarea statului român. Referendumul e dimpotriva exersarea unui drept democratic. Modul de organizare a votului nu tine de acest referendum, ci o chestiune ce tine de cine guvernează și le organizează. Nu o sa mai votam la prezențiale, parlamentare sau europene ca e posibil sa fie fraudate și validam astfel un anume sistem?! Tocmai pe logica asta facem jocul vectorilor de corupție. Cred că mai bine facem cu responsabilitate ce tine de noi și dacă ar fi un nucleu critic care face la fel ar fi o șansă să se schimb ceva.
  • Like 0
 • Da, într-adevăr, dacă corectitudinea politică câștigă, atunci putem spune că ne-am întors în urmă cu 30 de ani. Pentru asta voi vota, ca să nu ne întoarcem în dictatură!
  • Like 0
 • E rizibil tonul apocaliptic pe care-l folosiți. Mai că nu spuneți că ne așteaptă Inchziția după colț. Jenant...
  • Like 6
  • @ Mirela Mihalache
   Simtiti nevoia sa comentati ceva "inteligenta " la fiecare articol care condamna referenumul si mai ales motivele si modul in care a fost organizat? Sau sinteti platita (platit) pentru asta?
   • Like 8
  • @ Florin Daniel Lazar
   Comentez la unele articole. Mai frecvent în ultima săptămână. Din convingere, fără să fiu plătită. Îmi propun atât cât se poate să atrag atenția asupra isteriei, urii și amenințărilor cu apocalipsa. Refuz agresivitatea de ambele părți. Cred că putem avea o conversație civilizată
   • Like 3
  • @ Mirela Mihalache
   Aici vă înșelați. Cu corectitudinea politică nu putem avea niciodată o conversație civilizată, deoarece ea postulează care-i adevărul și nu acceptă niciun argument contra.
   • Like 0
  • @ Mirela Mihalache
   Tonul ironic superior pe care l-ați folosit până la acest raspuns contrasteaza atat cu intentia declarata cat si chiar cu tonul acestui raspuns. Daca, asa cum spuneti, sunteti adepta dialogului civilizat si impotriva agresivității, va sugerez sa eliminati ironiile gratuite din comentarii.
   • Like 7
  • @ Florin Daniel Lazar
   Alien check icon
   Doamna critica orice atingere adusa bisericii.
   • Like 5
  • @ Mirela Mihalache
   Refuz-o, revuz-o, dar mai ales pe cea din partea "stângă". Că prea ne asediază din 2016 încoace, in mod special.
   • Like 0
  • @ Alien
   Da. Este habotnică. Asta reiese din comentarii. Și cum biserica este cu psd-ul, care, din interes meschin, îi îmbuibă cu bani din banii noștri ce ar trebui să rezolve probleme mult mai stringente și care, dacă îmi amintesc bine, făceau parte din exagerat de pomenitul "program de guvernare". Cu totul altul decât preocupările, de doi ani a!e așa zișilor " aleși " și "iubiți". Reiese clar că susține liotă de borfași psdalde.
   • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult