Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În Olanda, am auzit următorul banc: „- Știți ce face Uniunea Europeană ca să combată terorismul?...”

Am petrecut câteva zile în Olanda, imediat după atacurile teroriste de la Bruxelles din 22 martie 2016. 

Mărturisesc că am plecat cu o oarecare teamă, pentru că multe zboruri au fost direcţionate spre Aeroportul Schiphol din Amsterdam şi mă gândeam la cozile interminabile şi la controalele de securitate, la tot timpul pierdut pe aeroport, aşteptând să treci de toate aceste controale. 

De asemenea, având în vedere proximitatea dintre cele două state, mă aşteptam să văd forţe de securitate, fie armată, fie poliţie, pe străzi sau în zonele aglomerate.

La sfârşitul anului trecut am fost la Strasbourg la Consiliul Europei şi în toate clădirile aparţinând Consiliului Europei erau instalate semnalizări luminoase care indicau gradul de pericol de atentat terorist. La momentul vizitei noastre, toate aceste alerte luminoase erau portocalii, ceea ce indica un grad mare de pericol. De asemenea, în centrul Strasbourgului patrulau şi poliţişti şi militari înarmaţi şi cu armele la vedere. Acest lucru crea o stare de disconfort, mai ales că în România nu suntem obişnuiţi să vedem astfel de manifestări de forţă decât foarte rar şi în conjuncturi care nu au legătură cu ameninţarea teroristă.

Spre deosebire de toate ţările din Europa, în Turcia se fac controale înainte de a intra în aeroport. Practic în aeroport intră doar cei ce urmează să se deplaseze cu avionul, iar însoţitorii lor îi pot conduce numai până la uşa aeroportului. Am fost cu un prieten care a dorit să fumeze, am ieşit din incinta aeroportului pentru o ţigară şi am fost nevoiţi să facem controlul încă odată pentru a avea acces în aeroport. Merită menţionat că aceste controale cu detectorul de metale au loc şi la intrarea în toate shopping mall-urile din Turcia.

Ceea ce am găsit în Olanda a fost extrem de surprinzător.

Înainte de a prezenta viaţa de zi cu zi din Olanda, aşa cum am perceput-o eu, voi face câteva precizări de natură tehnică care ne vor ajuta să treagem o concluzie surprinzătoare.

Instituţia din Olanda care se ocupă de securitate se numeşte Algemene Inlichtingen - en Veiligheidsdienst (AIVD), traducerea în engleză este The General Intelligence and Security Service. AIVD este o instituţie similară cu Serviciul Român de Informaţii. Din informaţiile furnizate de prietenii din Olanda, AIVD are, oficial, 1000 de angajaţi şi un buget de 100 milioane de euro pentru o populaţie de aproximativ 17 milioane de locuitori.

Foto: Guliver Getty Images

Şi acum revin la vizita în Olanda. Am vizitat Palatul Păcii de la Haga, unde au sediul Curtea Permanentă de Arbitraj Internaţional şi Curtea Internaţională de Justiţie. La momentul vizitei, Palatul Păcii era păzit de un singur portar. M-am gândit că nu avea nevoie de prea multa pază pentru că este la Haga şi Haga este un oraş sigur. Dar, tot la Haga am fost la Palatul Regal şi la sediul guvernului care nu erau păzite deloc. Nu se vedea niciun poliţist şi niciun militar în preajma acestor obiective importante.

Într-o altă zi am fost la Amsterdam şi, din nou, mă aşteptam la măsuri de securitate vizibile. La în preajma muzeelor Anne Frank, Van Gogh, Stedelijk – muzeul de artă modernă şi Rijksmuseum erau cozi foarte mari la casele de bilete, dar, din nou, nici urmă de securitate vizibilă. O altă mare aglomeraţie de persoane a fost la Keukenhof, o expoziţie excepţională de lalele deschisă doar 6 săptămâni pe an. Am observaţi mulţi vizitatori musulmani, femeile erau acoperite conform tradiţiilor, dar măsurile de securitate s-au limitat la ruperea tichetului de la intrare.

Singurul lucru care s-a întâmplat în Olanda şi a avut legătură cu atentatele teroriste de la Bruxelles a fost arestarea unui cetăţean francez suspectat de a fi fost mandatat de organizaţia Statul Islamic (SI) să comită un atentat în Franţa împreună cu o altă persoană deja arestată. După arestare, cetăţeanul francez compărut la o audiere la Amsterdam şi s-a opus extrădării sale cerute de Paris. Justiţia olandeză are acum 90 de zile pentru examinarea cererii Franţei.

Olandezii au făcut o glumă amară în ceea ce priveşte capacitatea Uniunii Europene de a combate terorismul. Ei spun că, pentru a combate în mod eficient terorismul, Uniunea Europeană va organiza un seminar, ce va debuta cu o conferinţă grandioasă de deschidere şi care se ca finaliza cu altă conferinţă de închidere.

Nu este de neglijat nici faptul că la Rotterdam se află o instituţie de învăţământ importantă: Islamic University of Europe.

Câteva concluzii de desprind în urma vizitei din Olanda. Pe de o parte, oare Olanda nu crede în ameninţarea teroristă? Având în vedere lipsa unor elemente de securitate vizibile în oraşe, în preajma clădirilor guvernamentale sau admimistrative şi a obiectivelor turistice. Sau poate este doar o strategie pentru a păstra o stare de normalitate.

Olandezii au făcut o glumă amară în ceea ce priveşte capacitatea Uniunii Europene de a combate terorismul. Ei spun că, pentru a combate în mod eficient terorismul, Uniunea Europeană va organiza un seminar, ce va debuta cu o conferinţă grandioasă de deschidere şi care se ca finaliza cu altă conferinţă de închidere.

Opinia generală în Olanda este că Uniunea Europeană este incapabilă să asigure securitatea statelor membre. Acesta este motivul pentru care statele membre trebuie să îşi asigure propria securitate şi să nu se bazeze pe structurile Uniunii Europene. Este benefică mai degrabă cooperarea cu serviciile de securitate americane.

Dar mare îngrijorare care persistă se referă la libertatea de circulaţie şi la eventualele măsuri de reducere a acesteia, precum şi la modul în care va fi afectată economica în cazul reducerii libertăţii de circulaţie. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dl Cristuan Jura, v-a scapat esentialul din vizita in Olanda. Amsterdam si Haga sunt impanzuie de camere de 360 grade care functiobeaza. Nu au nevoie sa stea politia pe strada, ci in centrele de supraveghere. Daca au vreo suscipiune, trimit imediat 2 motociclisti care te imobilizeaza in 3 secunde. Am trait 4 ani in Olanda, nu cred ca exista tzara mai supravegheata, inclusiv in trenuri sunt camere mascate, iar pe autostrazi din km in km.
    • Like 1
  • check icon
    „Opinia generală în Olanda este că Uniunea Europeană este incapabilă să asigure securitatea statelor membre.” Serios? Domnule autor, stimabile, nu mai pune în circulație vorbe de șanț, fie el și olandez. Există un dispreț funciar față de instituțiile U.E. Da, sînt birocratice, dar au asigurat și asigură pace și prosperitate. Adică, vrei mata a spune că ar fi mai bine fără U.E. Serios? Păi după primul război mondial, asta am avut: o Europă fără imperii, dar neunită. Ce a urmat? Un război și mai cumplit. Ce ar însemna Europa de azi fără U.E.? Păi ce a fost și înainte, o Europă a războaielor. Nu mai scrie, domnule, prostii, chiar dacă redai glume de doi bani din Olanda, au și ei proștii lor, să fie primiți acolo.
    • Like 1
    • @
      Institutiile UE au asigurat pace si prosperitate...Pe bune? Si de cand a facut-o? Dupa 1993, cand a Razboiul Rece era deja incheiat? Nu de alta, dar CEE nu le avea nici macar cat UE cu asigurarea pacii (UE care, oricum, le are cu apararea cam cat baba cu mitraliera). Vrei sa spui, poate ca NATO, in special SUA, au fost garantul securitatii. Ca in mai tot secolul XX, Europa s-a jucat de-a una sau alta, iar SUA le-au rezolvat problemele. Iar dupa 1949, cand europenii au decis sa se joace de-a economia sociala de piata, gradinita a fost pazita tot de "taranii" de peste ocean. Nici acum UE nu da semne ca in aceasta privinta ar fi ajuns la majorat. Dupa seismul din 2004, cand valul tsunami a devastat Asia de Sud-Est, puscasii marini americani deja venisera in forta cu ajutoare si cu toata logistica, timp in care UE dezbatea data stabilirii unei intalniri la care sa fie stabilita data unei intalniri pentru luarea de masuri comune in vederea ajutorarii tarilor lovite de cataclism. Si asta nu e gluma de-a olandezilor, e descrierea unei situatii reale. Inca o data, realitatea intrece fantezia.
      • Like 1
  • Numai Rusia poate salva Europa de terorism.
    • Like 2
    • @ Ovidiu Jurj
      Valentin check icon
      Dupa care o poate inghiti.
      • Like 6
    • @ Ovidiu Jurj
      check icon
      Corect, face o rețea de gulag-uri bine puse la punct. Te voi propune să fii primul locuitor, domnule Jurj, văd că-ți place. Propun să ceri azil în Coreea de Nord, vei putea experimenta acolo cum stă treaba. Drum bun.
      • Like 4
  • Pe langa faptul ca e destul prost documentat, articolul si chiar nu spune nimic. Islamic University of Europe un amarat de liceu finantat de turci si cu studenti putini. Olanda este mult mai impanzita cu camere de luat vederi decat Belgia si prin urmare mult mai bine supravegheata. Politia e prezenta da nu se afisaza, insa la nevoie ajunge repede unde trebuie. Dupa atentate garile mari au fost impanzite de forte de ordine inarmate pana in dinti - gaze lacrimogene, pistoale mitraliera, 4 pistoale normale pe fiecare ofiter. Nu pot pune poze aici ca le-am facut. In Maastricht erau 4, in echipe de cate 2. In Utrecht la fel. Peste toate, in Maastricht, chiar a fost alerta terorista de doua ora dupa atentat, odata in gara si odata in centru. Nu se pot pune fotografii ca as atasa. In rest opinia publica olandeza mi se pare destul de impartita dar pro EU in general. Birocratia de la Bruxelles e insa criticata si se face misto de ea. Am realizat asta prin contactele pe care le am si ascultand in fiecare dimineata postul de stiri national al radioului olandez. Locuiesc in Olanda (Maastricht) din 2008 si vorbesc limba olandeza.
    • Like 7
  • golan check icon
    Acest articol denota lipsa de intelegere crasa a ceea ce reprezinta si ofera UE.

    Este un acord, un tratat care vizeaza 3 mari domenii pentru a armoniza comertul si dreptul la munca in tarile membre, prin armonizari de legislatie care vor crea conditiile pentru cooperare mai mare.

    UE nu este o entitate care are putere executiva peste tarile membre, autoritatea UE este data tocmai de intentia membrilor de a respecta intelegerile votate la comun, dar nimic mai mult.

    In ce priveste securitatea, este responsabilitatea membrilor sa si-o asigure singuri, UE nu creeaza decat un cadru legislativ armonizat care inlesneste anumite aspecte, dar nu preia responsabilitatile si nu poate legal sa-si impuna autoritatea.

    Daca in Olanda autoritatile au decis sa actioneze diferit, este prerogativa lor si nimeni nu le poate impune altceva. Daca vor dori ajutor, in schimb, il pot cere si celelalte state membre il vor acorda, dupa posibilitati.

    Mai oameni buni, chiar nu este atat de complicat...
    • Like 7
  • Din păcate cam are dreptate..imi aduc aminte ca era alerta maxima ,niv 4 ,in Belgia si pe Zaventem ,aeroport cu 1000 de zboruri pe zi ,nu vedeai tu un pechinez sau un chiuaua care sa miroasa ceva acolo!!!! Ici colo era cate o patrula de cate doi soldați care o ardeau la cioace..chiar ma gandeam eu cu armata făcută cat de usor ar fi fost sa.l împing pe unul din laterala ( nu era atent) si sa.i iau pistolul atasat la glezna !!!
    Problema Uniunii este toleranta ..toleranta impinsa la paroxism...sa nu va mire daca in 2 ani o sa auziti ca in Bruxelles nu se mai organizează târgul de Crăciun ,cu brad cu Micul Isus..etc..de ce ? Pentruca e juhadistii sensibili si nu trebuie vai de mine deranjati in timp ce si.o trag si fac o armata de viitori musulmani..nu vor mai fi in stare sa stea la rând la ajutorul social ,ca la munca nu au cand cabtrebuiensa se roage de,cel putin 5 ori pe zi..si le fac moschei la fiecare colț de strada ca sa nu oboseasca prea mult...a doua problema este socialismul Uniunii care este mai de kkt decat al PSD.ului de la noi ..si mai sunt si altele dar ma enervez !!!
    Concluzia este ca Uniunea va deceda ca un pui dus la taiere,sper sa,prind pensia inaintende a fi obligat sa trec la musulmani !!
    • Like 5
  • Muncesc in Amsterdam de cam 8 luni, programator. In ziua atentatelor, precum si zilele recente in care au aparut #panamapapers, conversatia in jurul acestor subiecte este 0. Intr-un birou de 50 de oameni, expati majoritatea, nu am auzit pe nimeni purtand nici cea mai simpla discutie despre asa ceva, la cafea, la pranz sau in orice alte circumstante. Politie mai vezi pe strada, dar in niciun caz precum in alte capitale europene, la Roma erau militari in fiecare statie de metrou si punct de interes. Mie imi par foarte deconectati de aceste realitati dure, lasa loc vocilor celor extremisti, lucru care ma ingrijoreaza si mai mult avand in vedere cresterea prezentei lor in structuri politice la nivelul UE.
    • Like 3
  • am vizitat Belfast in primavara lui 1993; era inainte de ""decomissioning", adica de dezarmarea IRA; militarii britanici, in echipament complet, inclusiv gamela care atarna de curea, se plimbau pe strazi, cu armele automate la sold, in pozitie orizontala, indreptate spre buricul trecatorilor; aveau degetul pe tragaci; sectiile de politie aratau ca niste colivii uriase, imbracate cum erau intr-o plasa care proteja cladirile, de la marginea trotuarului si pana la acoperisul ce putea fi si la trei patru etaje mai sus; dar in zona comerciala totul parea normal: nici urma de militari; cafenele, restaurante, magazine - deschise, cu multimi de turisti, cumparatori, familiii cu copii; asta a fost impresia mea pana cand, aflandu-ma intr-un magazin, mi-am lasat geanta pe jos, ca sa probez ceva, si m-am indepartat un pic; imediat a aparut langa mine un tip la sacou, cam 2 m inaltime si 1 m latime, care, foarte politicos, m-a rugat sa imi iau geanta de unde am lasat-o; atunci am realizat ca erau cativa, nu putini, astfel de barbati, cam pe acelasi calibru, care aveau sarcina securitatii magazinului; dar prezenta lor era extrem de discreta; intre timp, UK a devenit campioana la sistemul de monitorizare CCTV al spatiilor publice; asadar, faptul ca nu vezi securitatea, nu inseamna ca nu exista ... ba, dimpotriva, as zice ca abia atunci este mai eficienta. s-ar putea ca aceeasi sa fie si situatia din Olanda cea atat de relaxata ...
    • Like 5
  • Ion N check icon
    Instituțiile europene de securitate sunt grandioase dar lipsesc cu desăvârșire. Atâta timp cat exista disensiuni si îndoieli privind viitorul UE (vezi democrații gen: Ungaria, UK, Spania, Italia, sau uite Shengen nu e Shengen) sa nu pretindem sa avem securitate la nivelul structurii pan-europene. O viitoare structura de securitate construita din oameni de specialitate va trebui realizata pe baza unei voințe politice de consens a membrilor ei. Care consens, când unii trag "hăis" si alții "cea" (așa spune nenea Gheorghe unei atare situații)? Ce model de democrație dorim, americana sau europeana? Când vrem securitate ne dorim modelul american, dar când vrem "cleveteala politica", mai degrabă modelul european ne-ar conveni. Cine s-a opus extinderii spațiul Shengen? Cred ca Olanda, nu?
    Iată prețul unei permanente căutări de strategii de securitate.
    • Like 4
  • check icon
    mai nene, invatza si matale sa scrii. ai pus pe hartie o inshiruire de chestii care n-au cap si n-au coada ca sa ce?? sa ne aratzi ca esti umblat? degeaba ai umblat musiu si ai vazut chestii pt ca nu le intelegi...=de exemplu, la turci se fac controalele alea pt ca ei au mult de furca cu terorismul...in fiecare luna mai explodeaza o bomba pe nu stiu unde...si kurzii si fundamentalistii isi fac de cap; asta nu inseamna ca ce se intampla la turci ar fi o solutie pt europeni
    • Like 5
    • @
      ați reușit deopotrivă să creați o „inshiruire de chestii care n-au cap si n-au coada ca sa ce??”
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult