Am petrecut câteva zile în Olanda, imediat după atacurile teroriste de la Bruxelles din 22 martie 2016.
Mărturisesc că am plecat cu o oarecare teamă, pentru că multe zboruri au fost direcţionate spre Aeroportul Schiphol din Amsterdam şi mă gândeam la cozile interminabile şi la controalele de securitate, la tot timpul pierdut pe aeroport, aşteptând să treci de toate aceste controale.
De asemenea, având în vedere proximitatea dintre cele două state, mă aşteptam să văd forţe de securitate, fie armată, fie poliţie, pe străzi sau în zonele aglomerate.
La sfârşitul anului trecut am fost la Strasbourg la Consiliul Europei şi în toate clădirile aparţinând Consiliului Europei erau instalate semnalizări luminoase care indicau gradul de pericol de atentat terorist. La momentul vizitei noastre, toate aceste alerte luminoase erau portocalii, ceea ce indica un grad mare de pericol. De asemenea, în centrul Strasbourgului patrulau şi poliţişti şi militari înarmaţi şi cu armele la vedere. Acest lucru crea o stare de disconfort, mai ales că în România nu suntem obişnuiţi să vedem astfel de manifestări de forţă decât foarte rar şi în conjuncturi care nu au legătură cu ameninţarea teroristă.
Spre deosebire de toate ţările din Europa, în Turcia se fac controale înainte de a intra în aeroport. Practic în aeroport intră doar cei ce urmează să se deplaseze cu avionul, iar însoţitorii lor îi pot conduce numai până la uşa aeroportului. Am fost cu un prieten care a dorit să fumeze, am ieşit din incinta aeroportului pentru o ţigară şi am fost nevoiţi să facem controlul încă odată pentru a avea acces în aeroport. Merită menţionat că aceste controale cu detectorul de metale au loc şi la intrarea în toate shopping mall-urile din Turcia.
Ceea ce am găsit în Olanda a fost extrem de surprinzător.
Înainte de a prezenta viaţa de zi cu zi din Olanda, aşa cum am perceput-o eu, voi face câteva precizări de natură tehnică care ne vor ajuta să treagem o concluzie surprinzătoare.
Instituţia din Olanda care se ocupă de securitate se numeşte Algemene Inlichtingen - en Veiligheidsdienst (AIVD), traducerea în engleză este The General Intelligence and Security Service. AIVD este o instituţie similară cu Serviciul Român de Informaţii. Din informaţiile furnizate de prietenii din Olanda, AIVD are, oficial, 1000 de angajaţi şi un buget de 100 milioane de euro pentru o populaţie de aproximativ 17 milioane de locuitori.
Şi acum revin la vizita în Olanda. Am vizitat Palatul Păcii de la Haga, unde au sediul Curtea Permanentă de Arbitraj Internaţional şi Curtea Internaţională de Justiţie. La momentul vizitei, Palatul Păcii era păzit de un singur portar. M-am gândit că nu avea nevoie de prea multa pază pentru că este la Haga şi Haga este un oraş sigur. Dar, tot la Haga am fost la Palatul Regal şi la sediul guvernului care nu erau păzite deloc. Nu se vedea niciun poliţist şi niciun militar în preajma acestor obiective importante.
Într-o altă zi am fost la Amsterdam şi, din nou, mă aşteptam la măsuri de securitate vizibile. La în preajma muzeelor Anne Frank, Van Gogh, Stedelijk – muzeul de artă modernă şi Rijksmuseum erau cozi foarte mari la casele de bilete, dar, din nou, nici urmă de securitate vizibilă. O altă mare aglomeraţie de persoane a fost la Keukenhof, o expoziţie excepţională de lalele deschisă doar 6 săptămâni pe an. Am observaţi mulţi vizitatori musulmani, femeile erau acoperite conform tradiţiilor, dar măsurile de securitate s-au limitat la ruperea tichetului de la intrare.
Singurul lucru care s-a întâmplat în Olanda şi a avut legătură cu atentatele teroriste de la Bruxelles a fost arestarea unui cetăţean francez suspectat de a fi fost mandatat de organizaţia Statul Islamic (SI) să comită un atentat în Franţa împreună cu o altă persoană deja arestată. După arestare, cetăţeanul francez compărut la o audiere la Amsterdam şi s-a opus extrădării sale cerute de Paris. Justiţia olandeză are acum 90 de zile pentru examinarea cererii Franţei.
Olandezii au făcut o glumă amară în ceea ce priveşte capacitatea Uniunii Europene de a combate terorismul. Ei spun că, pentru a combate în mod eficient terorismul, Uniunea Europeană va organiza un seminar, ce va debuta cu o conferinţă grandioasă de deschidere şi care se ca finaliza cu altă conferinţă de închidere.
Nu este de neglijat nici faptul că la Rotterdam se află o instituţie de învăţământ importantă: Islamic University of Europe.
Câteva concluzii de desprind în urma vizitei din Olanda. Pe de o parte, oare Olanda nu crede în ameninţarea teroristă? Având în vedere lipsa unor elemente de securitate vizibile în oraşe, în preajma clădirilor guvernamentale sau admimistrative şi a obiectivelor turistice. Sau poate este doar o strategie pentru a păstra o stare de normalitate.
Olandezii au făcut o glumă amară în ceea ce priveşte capacitatea Uniunii Europene de a combate terorismul. Ei spun că, pentru a combate în mod eficient terorismul, Uniunea Europeană va organiza un seminar, ce va debuta cu o conferinţă grandioasă de deschidere şi care se ca finaliza cu altă conferinţă de închidere.
Opinia generală în Olanda este că Uniunea Europeană este incapabilă să asigure securitatea statelor membre. Acesta este motivul pentru care statele membre trebuie să îşi asigure propria securitate şi să nu se bazeze pe structurile Uniunii Europene. Este benefică mai degrabă cooperarea cu serviciile de securitate americane.
Dar mare îngrijorare care persistă se referă la libertatea de circulaţie şi la eventualele măsuri de reducere a acesteia, precum şi la modul în care va fi afectată economica în cazul reducerii libertăţii de circulaţie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Este un acord, un tratat care vizeaza 3 mari domenii pentru a armoniza comertul si dreptul la munca in tarile membre, prin armonizari de legislatie care vor crea conditiile pentru cooperare mai mare.
UE nu este o entitate care are putere executiva peste tarile membre, autoritatea UE este data tocmai de intentia membrilor de a respecta intelegerile votate la comun, dar nimic mai mult.
In ce priveste securitatea, este responsabilitatea membrilor sa si-o asigure singuri, UE nu creeaza decat un cadru legislativ armonizat care inlesneste anumite aspecte, dar nu preia responsabilitatile si nu poate legal sa-si impuna autoritatea.
Daca in Olanda autoritatile au decis sa actioneze diferit, este prerogativa lor si nimeni nu le poate impune altceva. Daca vor dori ajutor, in schimb, il pot cere si celelalte state membre il vor acorda, dupa posibilitati.
Mai oameni buni, chiar nu este atat de complicat...
Problema Uniunii este toleranta ..toleranta impinsa la paroxism...sa nu va mire daca in 2 ani o sa auziti ca in Bruxelles nu se mai organizează târgul de Crăciun ,cu brad cu Micul Isus..etc..de ce ? Pentruca e juhadistii sensibili si nu trebuie vai de mine deranjati in timp ce si.o trag si fac o armata de viitori musulmani..nu vor mai fi in stare sa stea la rând la ajutorul social ,ca la munca nu au cand cabtrebuiensa se roage de,cel putin 5 ori pe zi..si le fac moschei la fiecare colț de strada ca sa nu oboseasca prea mult...a doua problema este socialismul Uniunii care este mai de kkt decat al PSD.ului de la noi ..si mai sunt si altele dar ma enervez !!!
Concluzia este ca Uniunea va deceda ca un pui dus la taiere,sper sa,prind pensia inaintende a fi obligat sa trec la musulmani !!
Iată prețul unei permanente căutări de strategii de securitate.