Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

În țara condusă de proști, noi dăm în gropi

Mașini căzute în groapă

Foto: Ciprian Ciucu Facebook

Legile lui Murphy devin legile lui Firea. Dacă ceva poate merge prost în București, sigur va merge.

În noaptea în care ne agităm să schimbă macazul, să pornim pe direcția cea bună, cea europeană, necoruptă, pe calea meritocrației și a competenției, două mașini au căzut una peste alta într-o groapă de 2 metri săpată de RADET în asfalt și prost semnalizată.

Imaginea este apocaliptică, ai crede că niște extratereștri ne-au atacat cu arme necunoscute încă de civilizație, că s-au deschis falii în pământ, niște roboți ne-au atacat cu lasere și totul ne-a luat prin surprindere. Când colo, niște pământeni ne-au copt-o. Au săpat ditamai groapa ca să ajungă la țevi și pe lângă crater au pus niște semne care pot fi ușor mutate sau dărâmte. Ca și cum ar scrie „Atenție, podea umedă!” în mall-uri. Numai că e o chestiune de viață și de moarte. E o prostie să crezi că asta va proteja trecătorii, fie ei pe jos sau la volan, mai ales pe o stradă prost iluminată, se vede în imaginile transmise de televiziuni, sau într-o noapte cu vânt și ploaie, când mergi cu capul în pâmânt, bătut de vânt, sau conduci cu vizibilitate scăzută. E o prostie, dar, poate am uitat când am văzut rezultatul votului, prostia încă ne conduce. Cel puțin în Capitală. 

Când a murit polițistul Bogdan Cosmin Gigină din Brigada rutieră, deschizând coloana oficială a lui Gabriel Oprea, căzând noaptea într-o groapă săpată în asfalt pentru reparații la rețeaua de gaze, ai fi crezut că am învățat ceva. Dar ăsta e defectul nostru, nu învățăm. Nici nu ne învățăm minte. Nu Firea era primar atunci, dar bucureștenii au votat-o în 2016 cu speranța că asemenea lucruri nu se vor întâmpla. Am fost naivi.

Doamna Firea este de două ori mai periculoasă decât Viorica Dăncilă. Sub crucile de la gâtul ei și luminițele de milioane de euro care ne împodobesc orașul și risipesc banii publici la comanda ei, se ascunde un om care se bucură de putere și sapă gropi pentru colegii de partid.

În timp ce își freacă mâinile de bucurie în aceste momente și calculează raza gropii în care a căzut colega ei cu coc, copiii îngheață în spitale, șoferii cad în gropi, banii publici se duc pe spoturi publicitare care maschează publicitate electorală, iar noi donăm să construim un spital pentru copiii bolnavi de cancer, spital pe care ea îl urăște. Nu pentru că nu ar avea sens inițitiva, ci pentru că o face să arate prost. Țopismul maxim!

Dna Firea crede că ne poate cumpăra voturile angajându-ne pe toți la companii de stat. Crede că va închide gura jurnaliștilor și ne va spăla pe toți pe creier cumpărând publicitate de peste un milion de euro în care pare cel mai bun primar din țară. Vom vedea dacă are dreptate.

PSD nu va ieși pe ușa din dos a istoriei, până când nu vom înceta să repetăm istoria. Atâta doar că Diaspora nu ne poate ajuta în acest caz. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bucureștiul este groaznic iluminat. Această lumină roșiatica, chioară, porțiuni unde nu funcționează, pe zeci de metri, lumina. Este cumplit pentru șoferi, mai ales cu niște pietoni sinucigași, indisciplinați, "descurcăreți" pe pielea, viața lor, pe libertatea șoferilor. Nimeni, dar nimeni nu sesizează asta în discuțiile referitoare la circulația rutieră. Dintre mărimile lor chiar nu observă nimeni?
  • Like 0
 • Puterea lor stă în inducerea de teamă, spaime & frici maselor ... Ieri, delegat fiind la o secție de votare din BUCUREȘTI am văzut efectul acestor stări de emoție asupra unor categorii de alegători; mulți dintre ei la un nivel de degradare de-a dreptul deprimantă...și m-am întristat, înfuriat...indispus. Dacă ziua de votare s-ar fi terminat la ora 14, îi spuneam bye-bye d-lui KWJ. Și mă mai întristează încă ceva, PNL se aseamană foarte mult cu PSD, uneori diferența este făcută doar de culoarea gecilor!
  • Like 3
 • Nume check icon
  Nu sunt un fan al d-nei Firea, ci chiar o alta "conserva" anti-psd. Referitor la accident este regretabil ca s-a intamplat, dar aici cred ca este vorba de modul in care compania RADET isi educa, instruieste, verifica, penalizeaza si recompenseaza performanta angajatilor, respectiv aici un lucru aparent simplu: cum se semnalizeaza o groapa.
  Se pare ca in ciuda vechimii pe piata a RADET-lui - cred ca exista o companie similara si inainte de 1989 care sapa gropi - ei chiar nu stiu sa semnalizeze o groapa. Si in acest timp s-au perindat zeci de primari, de dreapta si de stanga, plus o conducere comunista,
  Daca totusi acesti angajati au fost instruiti, atunci nu are legatura cu cine ii conduce, ci pur si simplu echipa care a lucrat acolo a fost indolenta si nepasatoare si ar trebui sa le plateasca in nume personal autoturismele acestor oameni. Daca acest lucru se va intampla, cred ca data viitoar vor fi mai atenti.
  P.S. De aceea nici nu este de mirare ca o astfel de companie a intrat in faliment cu un astfel de comportament de la management pana la echipele de pe teren
  • Like 1
  • @ Nume
   Moise check icon
   Să le plătească autoturismele?
   Dacă accidentul ăsta se întâmpla într-o țară normală, ăia doi cu mașinile primeau 1 milion EUR fiecare și primăria 50m EUR daune așa, numai ca RADET să evite un proces.
   • Like 0
 • Aici nu mai e vina conducerii ci a fiecarui individ care a lucrat acolo si a lasat munca facuta praf. A sefului de echipa.
  Acestia toti ar trebui sa fie concediati si sa nu mai aiba drept de lucru la niciun proiect public, si sa plateasca si compensatorii/asigurarile/masinile.
  Si poate sa ne gandim ca principiul "las-o ma ca merge-asa " ne loveste zi de zi.
  • Like 4
 • Frumos spus. Multumesc!
  • Like 0
 • #Votez check icon
  ... o alta "conserva" anti-pesede ! ... cand o sa realizati ca si "ciuma galben-portocalie" e la fel ca "ciuma rosie", o sa repetati "versetul" cu "greaua mostenire"... si pe acela ca Decebal a fost pesedist si de la el ni se trage raul suprem...
  • Like 0
  • @ #Votez
   O să muriți de foame curînd, postacilor, la casieria pesdeilor o să bată doar crivățul! Schelălăiți mai departe, că oricum altceva nu vă duce capul...
   • Like 5
  • @ #Votez
   Tembel ca întotdeauna. Bietul de tine!
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult