Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

În țara în care 9 din 10 oameni nu cumpără nicio carte, Alexandra Demian a lansat un business curajos care, în timp, ar putea schimba statistica. Republica antreprenorilor

Book Box

Peste 90% dintre români nu cumpără nicio carte, iar ca lucrurile să se schimbe, sunt necesare multe inițiative de educare și încurajare a publicului, inclusiv din mediul antreprenorial. Cu atât mai mult cu cât, din această zonă pot veni concepte capabile să integreze elemente care să pună într-o altă perpectivă obiceiul de a citi și să ofere astfel un nou tip de experiență. Un astfel de concept este și BooxBox, un business lansat în urmă cu un an de Alexandra Demian, care s-a întors cu această idee de la Londra.

Știa că românii nu citesc, dar pentru că ea are această pasiune, pe care și-a hrănit-o din plin în pandemie, s-a gândit că un astfel de business este o modalitate prin care îți poate aduce contribuția la încurajarea acestui obicei. Văzuse cum funcționează business-urile de tip abonament la cărți, în Marea Britanie, dar și la alte produse, pentru că acest model a prins foarte bine și în țări precum SUA, Franța sau Germania, unde oamenii au abonamente inclusiv la cafea sau produse de igienă. În plus, în România nu există un astfel de produs decât pentru copii, așa că exista o oportunitate măcar din această perspectivă. Trebuia însă să vină cu ceva mai mult decât cărți și să adapteze local conceptul de mystery box. 

„Nu am mizat doar pe cărți pentru că ar fi însemnat doar să revând. Așa că m-am gândit să le asociez cu alte produse astfel încât să-i fac pe oameni să revină și să le și citească. Astfel, am ajuns la patru pachete diferite care să se adreseze cât mai multor gusturi, compuse pe cât posibil din produse locale. (...) Am vrut ca prin ceea ce facem noi, să ajutăm și alți producători români să ajungă la cât mai mulți oameni. E adevărat că o lumânare din Ikea, de exemplu, costă de 5 ori mai puțin decât cele pe care le pun eu, dar fac asta pentru că e o formă de ‘touch’ personal. Iar oamenii care caută astfel de produse și de experiențe, sunt din ce în ce mai mulți. Și anul acesta, în contextul războiului din Ucraina, cred că ne-am dat seama cât e de important să ne susținem unii pe alții”, spune Alexandra.

Astfel, cei care deschid cutia de la BooxBox, o dată pe lună, găsesc pe lângă una sau două cărți, și ceaiuri, vinuri românești, produse de îngrijire și răsfăț, precum și semne de carte sau alte tipizate realizate de artiști români. Selecția cărților este făcută în prezent de Alexandra, care ține cont și de recomandările care vin de la clienții, dar pentru anul viitor și-a propus să colaboreze și cu așa-zișii bookstagrameri.

Cel mai bine vândut pachet este cel destinat doamnelor, care conține o carte de ficțiune sau non-ficțiune, în funcție de preferințe, însoțită de lumânări, sacoșe personalizate, bijuterii lucrate manual sau accesorii pentru citit. Pachetul gândit pentru bărbați, și care e preferat în special de femeile care vor să ofere un cadou, conține două cărți de non-ficțiune și o sticlă de vin.  

Poți să ai și un job, și un business?

Cei mai mulți specialiști în antreprenoriat spun că, pentru a crește un business, trebuie să i te dedici exclusiv. Alexandra crede însă că le poți face bine pe amândouă, dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

„Depinde foarte mult de tine ca om. Eu am fost și într-un business de familie, și la angajator, am lucrat și la stat o perioadă, apoi în mediul corporate, iar acum am și business-ul meu. Dacă îți place ceea ce faci și ai o etică profesională, adică îți faci treaba cu simț de răspundere și vrei să performezi, nu cred că te împiedică nimic să ai și un job, și un business”, spune Alexandra care continuă să lucreze pentru compania la care s-a angajat în 2018, atunci când s-a mutat în Londra.

În plus, un business cu vânzări directe, în care feedback-ul vine rapid, îți oferă o satisfacție prin validarea imediată a muncii, pe care o ai foarte rar sau deloc în domeniul financiar în care lucrează Alexandra.

Planuri după primul an pe piață

Pe 20 noiembrie, BooxBox a împlinit un an, timp în care au fost livrate peste 1.000 de pachete, iar cifra de afaceri este estimată la aproximativ 20.000 de euro. Anul viitor, Alexandra vrea să ajungă mai mult în zona corportate, acolo unde deja a identificat potențial de creștere, și să găsească un spațiu fizic, în care să-și desfășoare și activitatea de zi cu zi, dar unde să poată organiza și cluburi de lectură.

Crede că astfel de întâlniri o vor ajuta să-și cunoască mai bine clienții, dar și contribuie la ceea ce și-a propus încă de la început: să încurajeze obiceiul și plăcerea de a citi. 

Fișă de business. Subiectiv

Ce îți trebuie pentru a deveni antreprenor? O idee, o pasiune sau o meserie. Apoi îți trebuie dorința de a lucra pe cont propriu sau de a începe propria afacere și, ideal, niște cunoștințe generale de business, finanțe, legislative și comerciale. Cred că depinde foarte mult de domeniu, dar de multe ori îți trebuie și banii de investiție. Dacă ai avea și oamenii potriviți lângă tine, ar fi și mai bine.

Ce îți trebuie pentru a deveni antreprenor în România? Răbdare, tact, perseverență și o mare capacitate de adaptare la schimbare.

A existat vreun moment în care ai vrut să renunți? Încă nu, dar asta nu înseamnă că nu am și momente grele sau momente în care, la sfârșitul lunii, îmi dau seama că deși am muncit toată luna, tot nu se reflectă în vânzări așa cum mi-aș fi dorit. Cred că mă ajută foarte mult faptul că încă nu trebuie să trăiesc doar din afacerea aceasta, ceea ce îmi permite să fiu mai relaxată și să fac asta mai mult din pasiune.

Care a fost momentul în care ți-ai dat seama că ești pe drumul cel bun? Foarte repede! După prima lună de livrare a coletelor, am început să primesc feedback-uri de la clienți care spuneau că sunt cele mai simpatice pachete pe care le-au primit, că așteaptă cu sufletul la gură să primească următorul pachet, că le-au plăcut cărțile și tot așa.

Ce este antreprenorul? Acel om care lucrează atât pentru sine, cât și pentru alții, care uneori trebuie să le facă pe toate singur și pe toate în același timp, care trebuie să se automotiveze, să-și țină singur programul, să poarte grija salariilor, a plăților la furnizori și care trebuie să aibă mereu idei noi.

Fișă de business. Obiectiv

Investiția inițială: 4.000 euro

Număr de angajați: Nu avem angajați, dar avem o mulțime de colaboratori

Timp de recuperare a investiției: 1 an

Cifra de afaceri 2022: Aproximativ 20.000 de euro

Profit: N/A 

Republica antreprenorilor este un proiect susținut de Banca Transilvania.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Poate că lumea ar mai citi dacă cei care fabrică aceste cărți le-ar face ca lumea. Sunt atât de prost lipite încât filele cad din ele înainte de a închide coperta. Și mai dai și căruța de bani. Cu ce le lipesc, cu făină fiartă?
  • Like 0
 • Multe campanii pentru a convinge oamenii să citească ! Problema principală a pieței de carte în România , este, că nu apar traduse , cărți de valoare , noutățile ! Există doar cărți vechi și neinteresante !!! Explicația este că, drepturile de autor sunt foarte scumpe , plus costurile de producție și acestea ar tripla prețul actual al cărților !
  • Like 0
 • „În țara în care 9 din 10 oameni nu cumpără nicio carte”

  Ca părere strict personală, una din învățăturile furnizate de cărți constă în faptul că ne aflăm diferiți.
  Prin urmare, unii au în sînge a pune mîna pe o carte, alții ba.

  Tot prin cărți (să zicem ale taberei Freud) am învățat să mă uit ce treabă refulată e prin mine, cînd mă apuc să reproșez altora că nu citesc. Ori, subsemnatul, să scrie ca aici.
  • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult