Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Alarma din ianuarie: Venituri la buget cu 5,7% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cheltuieli mai mari cu 3,5%

Peste 30 la sută reducere a investițiilor, o scădere de  24% a încasărilor din TVA, evoluție slabă la încasările din accize, la fel și la CAS, în condițiile în care salariile la stat au crescut. Este pe scurt tabloul care reiese din execuția bugetului general consolidat pentru prima lună din an, anunțat luni de Ministerul Finanţelor.

Veniturile bugetului general consolidat au fost cu 5,7% mai mici în ianuarie, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar cheltuielile au crescut cu 3,5% față de același interval din anul precedent.

La impozitul pe salarii și pe venit sumele încasate au crescut cu aproape 25% față de anul trecut, ca urmare a creșterilor salariale acordate. 

Scăderea cu aproape 25% la încasările din TVA, față de ianuarie 2016, este explicată de Ministerul Finanțelor pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016, măsură care s-a reflectat în încasările începând cu luna februarie 2016.

Radu Georgescu, Managing Partner la CFO Network, explica pentru Republica.ro că o astfel de scădere a încasărilor din TVA ridică deja un mare semn de întrebare în legătură cu sustenabilitatea programului de guvernare. „Probabil, această scădere va fi explicată de către Ministerul de Finanțe prin faptul că încasările de TVA din ianuarie 2017 au fost generate de vânzările din decembrie 2016 când TVA era 20%, comparativ cu încasările de TVA din ianuarie 2016 care au fost generate de vânzările din decembrie 2015 când TVA era 24%. Numai că această modificare de cote de TVA ar explica o scădere de maximum 16,6% ( 4/ 24).

Mai mult, scăderea ar trebui să fie mai mică de 16,6% deoarece vânzările din comerțul cu amănuntul - cele care generează cea mai mare pondere a TVA-ului plătit la stat - din decembrie 2016 au fost mai mari decât vânzările din 2015”, a explicat Radu Georgescu.

Cheltuielile de personal au urcat în ianuarie cu 8,2% față de aceeași perioadă din anul trecut, ca urmare a majorărilor salariale acordate în a doua parte a anului 2016.

Dezastru în ianuarie la capitolul investiții publice. Cheltuielile de capital ale statului au scăzut cu peste 30 la sută comparativ cu ianuarie 2016.

„Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 305,8 milioane lei, respectiv 0,04% din PIB”, se arată în nota de la Ministerul de Finanțe. Spre comparație, în ianuarie 2016 cheltuielile pentru investiții au fost de 686 milioane de lei, adică 0,1% din PIB. Analiștii spun că o o posibilă explicaţie pentru nivelul redus al cheltuielilor cu investițiilor ar putea fi adoptarea cu întârziere a bugetului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Vedeți maică dacă ăștia a lu` Sioroș să ținedă demonstrații șinumuncește cum scade banii la stat?
    Ăștia ie dă vină, că manifleștează și nu muncește
    săidee obligator la muncă că să facă bani pentru domnudragnea maicăcă iel ne dă și noauă o pensioară
    cĂpăvremea mia maică ieram mai diștepți daiași zceam nOIMUNCIM NU GINDÎM
    ÂNPREuNĂ PĂDRAGNEALIUBIM
    CAcaiel numaigasim

    sântem a lături dă partid și domnuiliescu
    țiaidracucumulticumleozice alea alevoastre”
    • Like 3
    • @
      HMG check icon
      Facem haz de necaz, dar adevarul nu e departe... :)
      • Like 0
  • păi puteai spera ceva bun de la un partid ca PSD ?!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult