Peste 30 la sută reducere a investițiilor, o scădere de 24% a încasărilor din TVA, evoluție slabă la încasările din accize, la fel și la CAS, în condițiile în care salariile la stat au crescut. Este pe scurt tabloul care reiese din execuția bugetului general consolidat pentru prima lună din an, anunțat luni de Ministerul Finanţelor.
Veniturile bugetului general consolidat au fost cu 5,7% mai mici în ianuarie, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar cheltuielile au crescut cu 3,5% față de același interval din anul precedent.
La impozitul pe salarii și pe venit sumele încasate au crescut cu aproape 25% față de anul trecut, ca urmare a creșterilor salariale acordate.
Scăderea cu aproape 25% la încasările din TVA, față de ianuarie 2016, este explicată de Ministerul Finanțelor pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016, măsură care s-a reflectat în încasările începând cu luna februarie 2016.
Radu Georgescu, Managing Partner la CFO Network, explica pentru Republica.ro că o astfel de scădere a încasărilor din TVA ridică deja un mare semn de întrebare în legătură cu sustenabilitatea programului de guvernare. „Probabil, această scădere va fi explicată de către Ministerul de Finanțe prin faptul că încasările de TVA din ianuarie 2017 au fost generate de vânzările din decembrie 2016 când TVA era 20%, comparativ cu încasările de TVA din ianuarie 2016 care au fost generate de vânzările din decembrie 2015 când TVA era 24%. Numai că această modificare de cote de TVA ar explica o scădere de maximum 16,6% ( 4/ 24).
Mai mult, scăderea ar trebui să fie mai mică de 16,6% deoarece vânzările din comerțul cu amănuntul - cele care generează cea mai mare pondere a TVA-ului plătit la stat - din decembrie 2016 au fost mai mari decât vânzările din 2015”, a explicat Radu Georgescu.
Cheltuielile de personal au urcat în ianuarie cu 8,2% față de aceeași perioadă din anul trecut, ca urmare a majorărilor salariale acordate în a doua parte a anului 2016.
Dezastru în ianuarie la capitolul investiții publice. Cheltuielile de capital ale statului au scăzut cu peste 30 la sută comparativ cu ianuarie 2016.
„Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 305,8 milioane lei, respectiv 0,04% din PIB”, se arată în nota de la Ministerul de Finanțe. Spre comparație, în ianuarie 2016 cheltuielile pentru investiții au fost de 686 milioane de lei, adică 0,1% din PIB. Analiștii spun că o o posibilă explicaţie pentru nivelul redus al cheltuielilor cu investițiilor ar putea fi adoptarea cu întârziere a bugetului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ăștia ie dă vină, că manifleștează și nu muncește
săidee obligator la muncă că să facă bani pentru domnudragnea maicăcă iel ne dă și noauă o pensioară
cĂpăvremea mia maică ieram mai diștepți daiași zceam nOIMUNCIM NU GINDÎM
ÂNPREuNĂ PĂDRAGNEALIUBIM
CAcaiel numaigasim
sântem a lături dă partid și domnuiliescu
țiaidracucumulticumleozice alea alevoastre”