Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Victorie majoră a Ucrainei! Izium, oraș de importanță strategică din est, recucerit de Ucraina

Izum

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Forțele ucrainene au intrat în Izium, oraș strategic din regiunea Harkiv. De necrezut. În primăvară, rușii au petrecut o lună pentru a-l cuceri. Acum a fost nevoie de o jumătate de zi pentru a-l elibera.

Un fost comandant rus a confirmat pe Twitter ca rușii au fugit și și-au abandonat echipamentele militare la Izium:

Igor Girkin, lider al separatiștilor pro-ruși din Donbas, confirmă retragerea armatei ruse din Izium și abandonarea unei cantități semnificative de echipament. Trupele ruse nu vor putea intra din nou în luptă în curând.

Comentariul integral al lui Igor Girkin, publicat pe canalul Telegram:

Potrivit mai multor rapoarte, trupele noastre au abandonat Izium în grabă. Dacă acest lucru este adevărat (confirmat de mai multe surse), atunci:

1). “Este un lucru bun că este așa” – în condițiile în care chiar și ieri ultimul drum de evacuare se afla sub focul direct al inamicului și sub amenințarea interceptării sale directe. A risca încercuirea completă și înfrângerea inevitabilă ulterioară ar fi fost culmea aventurismului, la limita crimei.

2) O retragere pripită va duce în mod inevitabil la pierderi mari în echipament și dotări și – în mod sensibil – în efective pentru trupele care se retrag.

3) Toate stocurile acumulate pe teren vor fi abandonate. Adică după ce vor părăsi cazematele, trupele noastre se vor afla în lipsă acută de muniție și combustibil și tot ce au nevoie și, prin urmare, nu vor putea lupta imediat.

4) În ciuda acestui fapt, retragerea armatei încercuite este o decizie corectă din punct de vedere strategic, în ciuda tuturor pierderilor asociate. Unitățile și formațiunile păstrate – după reorganizare și întărire – vor putea lupta din nou. Dar acest lucru nu înlătură problema celor responsabili pentru încercuire și înfrângere.

Ucraina extinde ofensiva împotriva Rusiei pe toată linia frontului, nu doar în Herson: „Vom avansa pe tot frontul!”

Oamenii sunt evacuați din localitățile Izium și Kupyansk, a confirmat un oficial rus din regiunea Harkiv.

Armata rusă se retrage din localitățile Izium și Kupiansk din regiunea Harkiv, a declarat vineri șeful administrației militaro-civile din regiunea Harkov, Vitaly Gancev. Evacuările sunt asigurate “în primul rând din orașele Kupiansk și Izium”, a precizat oficialul.

Gancev a declarat că evacuarea populației civile este prioritară pentru administrația militară/civilă a regiunii Harkiv. Gancev a mai spus că a cerut ajutorul Regiunii Belgorod din Rusia, în cazul în care vor exista probleme cu cazarea persoanelor ce sunt evacuate.

Forțele armate ale Ucrainei au eliberat sâmbătă orașul Kupiansk din regiunea Harkiv de sub ocupația rusească. Anunțul a fost făcut sâmbată dimineață de către Natalia Popova, consilier al șefului Consiliului Regional. „Kupiansk este Ucraina! Glorie fortelor armate ale Ucrainei!”, a scris Popova pe Telegram.

Ucraina a eliberat peste 2500 km pătrați din teritoriul ocupat de Rusia.

Articol publicat anterior pe project-e.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Legislatorii ruși din Sankt Petersburg și Moscova au lansat în această săptămână solicitări ca președintele rus Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere din cauza războiului din Ucraina. Inițiativa este considerată cel puțin riscantă, fiind vorba de o țară precum Rusia, în care disidența poate duce la închisoare sau mai rău. 5 lingai obisnuiti sa stea in 4 labe , ca noi , romanii , au facut pe "eroii" si au ajuns sa fie anchetati , doi dintre ei si-au dat seama ca i-a luat valul si ca toata lumea e impotriva lor iar restul sunt anchetati si cu izmenele colorate in maro , blestemandu-si zilele ca i-a luat gura pe dinainte , mare shmecherie pe capul lor de pesti prajiti ! Adica , azov poate sa omoare-n veselie minoritati ruse ca le ia apararea 5 neispraviti ! or sa le dea drumul si astora , deja si-au cerut iertare mamelor lor ca i-a facut asa de prosti , adica niste semianalfabeti creduli ca se umplu de dolari de la americani daca vorbesc de bine batalionul azov ! ca-n ILF & PETROV ! Viteii de aur !!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult