Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Inspirație și inovație pentru un viitor verde. Sebastian Dobrincu, tânărul antreprenor de doar 24 de ani: “Alegerile sustenabile pe care le facem sunt modul în care ne plătim chiria pentru planeta asta”

Sebastian Dobrincu

Ni se spune constant că trebuie să facem ceva să ne salvăm planeta, să trăim sustenabil, să facem alegeri care nu influențează negativ mediul în care activăm și să educăm generațiile în spiritul unui viitor verde. Dar ce înseamnă cu adevărat alegeri sustenabile și care e granița dintre responsabilitate și corvoadă? Invitat la podcastul MOON Channel powered by Volkswagen România și prezentat de Iulia Ionescu, Sebastian Dobrincu a povestit despre cum și-a modelat acțiunile de zi cu zi astfel încât să nu-și schimbe radical stilul de viață, dar să contribuie la conservarea și promovarea lucrurilor care mențin planeta sănătoasă.

“Văd binele în fiecare lucru și cred că România oferă oportunități pe care țările supradezvoltate nu le au. Este motivant pentru mine să mă întorc într-o țară în care văd atâtea oportunități de dezvoltare și aș vrea să contribui cu forțele proprii la treaba asta. Și nu mi se pare că America, ca și cultură, este mult mai responsabilă decât Europa. Lumea e mult mai vocală acolo, dar măsurile legislative luate aici ne plasează mult în fața lor, sunt măsuri care ne forțează să ne responsabilizăm”.

Prodigiosul tânăr care a descoperit tainele programării în școala generală și care a reușit să-i surprindă chiar și pe cei din Silicon Valley este foarte atașat de România și tocmai de aceea îi susține pe cei la început de drum: “Eu aici mă simt acasă și plănuiesc chiar să mă stabilesc, cândva, aici. Consider că diferențele dintre generații în ceea ce privește cultura business-ului și mentalitățile sunt datorate tehnologizării, digitalizării și globalizării. Accesul facil la informație generează un nou tip de curaj, unul productiv și creativ.”

Și în toată această viteză cu care suntem, uneori, nevoiți să ne trăim viețile și să ne organizăm programul este extrem de important să facem lucruri mărunte, care nu deranjează, dar care sunt extrem de importante pentru mediu și pentru planetă în general: “Trebuie să găsim granița aceea în care putem implementa măsurile sustenabile fără a ne schimba radical stilul de viață, pentru că atunci se transformă în efort. Să ne creăm obiceiuri mici cu rezultate mari. Aceste alegeri sustenabile reprezintă modul în care ne plătim chiria pentru planeta asta, care este oricum un preț prea mic pentru frumusețile pe care ni le oferă”.

Dar ce înseamnă cu adevărat aceste alegeri mici și cum putem să schimbăm la scară macro ceva? “Cel mai ușor cred că mi-ar fi să renunț la cărțile fizice, pe hârtie. În domeniul în care activez, cel digital, amprenta sustenabilității e deja clară, nu avem parte de risipă fizică. Dar am văzut că România a trecut deja la paie din material reciclabil, la fel și pungile de la supermarket, lucru care în alte părți nu există. Cât despre mașinile electrice, care ne vor asigura un viitor mai sănătos, cu zero emisii, pot spune că le prefer pentru că îmi oferă confort, sunt silențioase, se pot încărca și acasă și reprezintă un pas necesar dacă vrem să schimbăm ceva”.

Urmărește întregul podcast MOON Channel aici, la finalul acestui articol.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult