Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Institutul Paul Ehrlich: O legătură între vaccinarea cu AstraZeneca și cazurile de tromoboză cerebrală „nu e neplauzibilă”

vaccin AstraZeneca

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Institutul german Paul Ehrlich, autoritatea federală de reglementare în domeniul vaccinurilor, a motivat, într-un comunicat, de ce a decis să recomande ministerului Sănătății să suspende imunizarea populației cu serul de la AstraZeneca.

După ce au analizat noi date, experții Institutului Paul Erlich au observat apariția „izbitoare” a unei forme foarte rare de tromboză cerebrală venoasă, în vecinătatea temporală a vaccinării cu vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva Covid.

„Numărul cazurilor de tromboză cerebrală venoasă după vaccinarea împotriva Covid cu AstraZeneca este, din punct de vedere statistic, semnificativ mai mare decât numărul trombozelor cerebrale venoase care apar în mod normal la populația nevaccinată. Am efectuat o analiză, în care am comparat numărul de cazuri la care ne-am fi așteptat, fără vaccinare, într-o perioadă de 14 zile cu numărul de cazuri raportate, în aceeași perioadă, după aproximativ 1,6 milioane de vaccinări cu AstraZeneca în Germania. Ar fi fost de așteptat să apară, cu aproximație, un caz, dar au apărut 7”, a transmis institutul Paul Ehrlich.

Autoritatea medicală a afirmat că s-a consultat și cu alți experți și a ajuns la concluzia că nu este „neplauzibilă” o legătură între vaccinarea cu AstraZeneca și cazurile de tromboză apărute post-imunizare.

„Pe lângă experții Institutului Paul Ehrlich, au fost consultați, cu privire la detaliile cazurilor raportate, alți experți în tromboză și hematologie și un specialist în adenovirus. Experții au căzut de acord, în unanimitate, că poate fi distins un tipar și că o conexiune între cazurile mai sus menționate și vaccinarea împotriva Civid cu serul de la AstraZeeneca nu este neplauzibilă”, se arată în comunicat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Filbert check icon
    'Nu e neplauzibila' nu inseamna ca 'e plauzibila', asa cum 'nu esti prost' nu inseamna ca 'esti destept'.
    Institutiile astea au specialisti in comunicare si o multime de avocati care sa le fereasca de orice raspundere.
    • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult