Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Institutul Paul Ehrlich: O legătură între vaccinarea cu AstraZeneca și cazurile de tromoboză cerebrală „nu e neplauzibilă”

vaccin AstraZeneca

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Institutul german Paul Ehrlich, autoritatea federală de reglementare în domeniul vaccinurilor, a motivat, într-un comunicat, de ce a decis să recomande ministerului Sănătății să suspende imunizarea populației cu serul de la AstraZeneca.

După ce au analizat noi date, experții Institutului Paul Erlich au observat apariția „izbitoare” a unei forme foarte rare de tromboză cerebrală venoasă, în vecinătatea temporală a vaccinării cu vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva Covid.

„Numărul cazurilor de tromboză cerebrală venoasă după vaccinarea împotriva Covid cu AstraZeneca este, din punct de vedere statistic, semnificativ mai mare decât numărul trombozelor cerebrale venoase care apar în mod normal la populația nevaccinată. Am efectuat o analiză, în care am comparat numărul de cazuri la care ne-am fi așteptat, fără vaccinare, într-o perioadă de 14 zile cu numărul de cazuri raportate, în aceeași perioadă, după aproximativ 1,6 milioane de vaccinări cu AstraZeneca în Germania. Ar fi fost de așteptat să apară, cu aproximație, un caz, dar au apărut 7”, a transmis institutul Paul Ehrlich.

Autoritatea medicală a afirmat că s-a consultat și cu alți experți și a ajuns la concluzia că nu este „neplauzibilă” o legătură între vaccinarea cu AstraZeneca și cazurile de tromboză apărute post-imunizare.

„Pe lângă experții Institutului Paul Ehrlich, au fost consultați, cu privire la detaliile cazurilor raportate, alți experți în tromboză și hematologie și un specialist în adenovirus. Experții au căzut de acord, în unanimitate, că poate fi distins un tipar și că o conexiune între cazurile mai sus menționate și vaccinarea împotriva Civid cu serul de la AstraZeeneca nu este neplauzibilă”, se arată în comunicat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Filbert check icon
    'Nu e neplauzibila' nu inseamna ca 'e plauzibila', asa cum 'nu esti prost' nu inseamna ca 'esti destept'.
    Institutiile astea au specialisti in comunicare si o multime de avocati care sa le fereasca de orice raspundere.
    • Like 1


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult