Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Institutul Paul Ehrlich: O legătură între vaccinarea cu AstraZeneca și cazurile de tromoboză cerebrală „nu e neplauzibilă”

vaccin AstraZeneca

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Institutul german Paul Ehrlich, autoritatea federală de reglementare în domeniul vaccinurilor, a motivat, într-un comunicat, de ce a decis să recomande ministerului Sănătății să suspende imunizarea populației cu serul de la AstraZeneca.

După ce au analizat noi date, experții Institutului Paul Erlich au observat apariția „izbitoare” a unei forme foarte rare de tromboză cerebrală venoasă, în vecinătatea temporală a vaccinării cu vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva Covid.

„Numărul cazurilor de tromboză cerebrală venoasă după vaccinarea împotriva Covid cu AstraZeneca este, din punct de vedere statistic, semnificativ mai mare decât numărul trombozelor cerebrale venoase care apar în mod normal la populația nevaccinată. Am efectuat o analiză, în care am comparat numărul de cazuri la care ne-am fi așteptat, fără vaccinare, într-o perioadă de 14 zile cu numărul de cazuri raportate, în aceeași perioadă, după aproximativ 1,6 milioane de vaccinări cu AstraZeneca în Germania. Ar fi fost de așteptat să apară, cu aproximație, un caz, dar au apărut 7”, a transmis institutul Paul Ehrlich.

Autoritatea medicală a afirmat că s-a consultat și cu alți experți și a ajuns la concluzia că nu este „neplauzibilă” o legătură între vaccinarea cu AstraZeneca și cazurile de tromboză apărute post-imunizare.

„Pe lângă experții Institutului Paul Ehrlich, au fost consultați, cu privire la detaliile cazurilor raportate, alți experți în tromboză și hematologie și un specialist în adenovirus. Experții au căzut de acord, în unanimitate, că poate fi distins un tipar și că o conexiune între cazurile mai sus menționate și vaccinarea împotriva Civid cu serul de la AstraZeeneca nu este neplauzibilă”, se arată în comunicat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Filbert check icon
    'Nu e neplauzibila' nu inseamna ca 'e plauzibila', asa cum 'nu esti prost' nu inseamna ca 'esti destept'.
    Institutiile astea au specialisti in comunicare si o multime de avocati care sa le fereasca de orice raspundere.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult