Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Interviu cu primarul din Pietroșița care s-a făcut cetățean de onoare și, surprins, a plâns: Primarul n-are sâmbătă, n-are duminică, fie ploaie, fie vânt, el e chemat la primărie. Și dacă sunt la o nuntă și moare o pisică, trebuie să mă duc să o iau din drum!

Primar Pietroșița

Ziua de 23 iulie 2018 a fost una care a pus comuna Pietroșița din județul Dâmbovița pe hartă: primarul localității, Ion Leonard Dicu, și-ar fi atribuit singur, potrivit presei locale, titlul de „Cetățean de Onoare al Pietroșiței”, vărsând și lacrimi în momentul în care a primit diploma și trofeul, pentru a părea a părea surprins.

Localnicii și-au felicitat edilul. „Felicitări, domnule primar! A fost o zi de neuitat pentru Pietroșița. Încă o dată s-a văzut că aveți un suflet atât de mare, așa încât Dumnezeu a făcut ca ziua să fie una frumoasă exact ca inima dumneavoastră!”, i-a scris un pietroțișean emoționat.

Însă „multe lacrimi cristaline” a vărsat primarul pentru premiul pe care și l-a acordat sieși cel mai vrednic fiu al satului. Am încercat să aflăm cum de a fost posibilă minunea de la Pietroșița. Ion Leonard Dicu spune că i s-a întins o cursă, iar el este primar PSD pentru că are convingerea că satul lui poate fi unul fruntaș. De altfel, după cele cinci mandate, rememorează că nu a tras mari foloase, căci spune că nu l-a interesat. Ne povestește că nu și-a schimbat decât mașina, că nu a adunat case sau averi și că toate investițiile le-a făcut în copil și în comuna pe care o păstorește.

L-am rugat să ne detalieze care sunt contribuțiile lui la dezvoltarea Pietroșiței. De emoții probabil, s-a pierdut la celălalt capăt al receptorului și viceprimarul îi șoptea - „gră- di-ni-țăăă, școa-lăăăăă, dru-muuuuuuri”. Viceprimarul - veți vedea - joacă un rol mult mai mare în povestea asta.

Domnule primar, este adevărat ce se spune, chiar v-ați oferit singur titlul de „Cetățean de Onoare al comunei Pietroșița”?

Nu este adevărat nimic, e un joc al opoziției și al unui ziar local cu care mă aflu de patru ani în judecată. Fiind în an Centenar, ne-am gândit să organizăm Zilele comunei. Din lipsă de fonduri, nu le-am mai organizat de peste cinci ani. Şi locuitorii şi-au dorit acest lucru. Iar cu această ocazie au fost acordare şi acestei titluri de cetăţeni de onoare. Am 15 ani de când sunt primar, fiind la al cincilea mandat, iar titlul e o recunoştinţă onorifică. Nu am nicio facilitatate, doar acces gratuit la manifestări cultural artistice. Domnul viceprimar a întocmit referatul, iar în aprilie Consiliul Local a aprobat în unanimitate. Știam că îl voi primi, dar m-au copleșit pe de-a-ntregul emoțiile.

Și erau lacrimi sincere?

Eu am fost profesor de geografie, de-a lungul vieții am primit multe titluri onorifice, inclusiv pentru cele cinci mandate de primar. De fiecare dată, nu mi-am putut stăpâni emoțiile.

Am înțeles că fiecare cetățean de onoare al comunei va primi un teren în localitate. Ce veți ridica pe locul de casă? Vilă sau statuie?

Localitatea Pietroșița nu are niciun gram de pământ de dat, nu este adevărat că li se va oferi cetățenilor de onoare terenuri. Pe lângă mine au luat titlul un senator și un tenor, fii de-ai satului, dar nimeni nu va primi nimic. Trofeul, placheta de sticlă, stă pe biroul meu și îmi amintește să vreau să fiu și mai ambițios ca până acum.

Prin ce s-au concretizat ambițiile dumneavoastră de până acum, domnule primar?

Sunt primar în Pietroșița din 2003. Am construit până acum școală, grădiniță, primărie, am asfaltat drumuri, am atras investiții și am adus în comună fonduri europene de 400 de miliarde de lei vechi. Și nu mă voi opri aici! Muncesc enorm, primarul nu are sâmbătă, nu are duminică, fie ploaie, fie vânt, el este chemat la primărie. Și dacă sunt la o nuntă și moare o pisică, trebuie să mă duc să o iau din drum!

Din 1990, în Pietroșița, e PSD-ul la putere, dar din 2003, de când am venit eu ca edil, s-au înregistrat progrese notabile!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • PSDist. Prin definitie tembel. Nu stiu cat, cum si de la cine a furat mai mult, dar sigur, mare parte din circumvolutuiuni ii sunt netede, Pretinde ca munceste enorm, Chiar si ca cioclu de pisici. Fireste, fudul cum e, nu e multumit de cantitatea de laude primite de la supusi, de numarul lingailor, asa ca se lauda singur, fara sa priceapa ca e rdicol. De fapt simtul asta ii lipseste natangului plangaret si autopremiat cu desavarsire. Cum zisei, PSDist. Ales ! Ce fel de ciudatenii sunt alegatorii ? Puteti fi siguri ca sunt mari amatori de galeti rosii.
    • Like 0
  • check icon
    Si care-I mirarea?Au pensii speciale,ce mai conteaza o diploma de excelenta data cu stanga ,luata cu dreapta...cam asa cum "excelenta" sa fostul primar al capitalei si-a dat locuinta de serviciu...
    • Like 0
  • Dambovita este prin excelenta rosie!Dambovitenii sunt produsul epocii de aur si nu au cum sa gandeasca pecum capitalistii. Asa s-au nascut si asa vor muri! Dragnea trebuie sa fie mandru de ei!
    • Like 2
  • Brrrr! Ma ia cu frisoane cand ma gandesc la astfel de sate, unde domneste PSD-ul de atatia ani, ca am putea chiar sa -l confundam cu PCR-ul! Oare oamenii astia au macar un gram de minte adevarata, stiu sa gandeasca nitel, au mai dat cu nasul pe-afara, prin strainataturi? Sau poate nici cu cititul in limba romana nu stau prea bine? Oricum, bunul simt comun lipseste cu desavarsire!
    • Like 3
  • Cristi check icon
    Ar fi vrut si el o decoratie de "Erou al muncii.." sau ceva.. Cat sa mai astepte omu'?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult