Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Interviu cu primarul din Pietroșița care s-a făcut cetățean de onoare și, surprins, a plâns: Primarul n-are sâmbătă, n-are duminică, fie ploaie, fie vânt, el e chemat la primărie. Și dacă sunt la o nuntă și moare o pisică, trebuie să mă duc să o iau din drum!

Primar Pietroșița

Ziua de 23 iulie 2018 a fost una care a pus comuna Pietroșița din județul Dâmbovița pe hartă: primarul localității, Ion Leonard Dicu, și-ar fi atribuit singur, potrivit presei locale, titlul de „Cetățean de Onoare al Pietroșiței”, vărsând și lacrimi în momentul în care a primit diploma și trofeul, pentru a părea a părea surprins.

Localnicii și-au felicitat edilul. „Felicitări, domnule primar! A fost o zi de neuitat pentru Pietroșița. Încă o dată s-a văzut că aveți un suflet atât de mare, așa încât Dumnezeu a făcut ca ziua să fie una frumoasă exact ca inima dumneavoastră!”, i-a scris un pietroțișean emoționat.

Însă „multe lacrimi cristaline” a vărsat primarul pentru premiul pe care și l-a acordat sieși cel mai vrednic fiu al satului. Am încercat să aflăm cum de a fost posibilă minunea de la Pietroșița. Ion Leonard Dicu spune că i s-a întins o cursă, iar el este primar PSD pentru că are convingerea că satul lui poate fi unul fruntaș. De altfel, după cele cinci mandate, rememorează că nu a tras mari foloase, căci spune că nu l-a interesat. Ne povestește că nu și-a schimbat decât mașina, că nu a adunat case sau averi și că toate investițiile le-a făcut în copil și în comuna pe care o păstorește.

L-am rugat să ne detalieze care sunt contribuțiile lui la dezvoltarea Pietroșiței. De emoții probabil, s-a pierdut la celălalt capăt al receptorului și viceprimarul îi șoptea - „gră- di-ni-țăăă, școa-lăăăăă, dru-muuuuuuri”. Viceprimarul - veți vedea - joacă un rol mult mai mare în povestea asta.

Domnule primar, este adevărat ce se spune, chiar v-ați oferit singur titlul de „Cetățean de Onoare al comunei Pietroșița”?

Nu este adevărat nimic, e un joc al opoziției și al unui ziar local cu care mă aflu de patru ani în judecată. Fiind în an Centenar, ne-am gândit să organizăm Zilele comunei. Din lipsă de fonduri, nu le-am mai organizat de peste cinci ani. Şi locuitorii şi-au dorit acest lucru. Iar cu această ocazie au fost acordare şi acestei titluri de cetăţeni de onoare. Am 15 ani de când sunt primar, fiind la al cincilea mandat, iar titlul e o recunoştinţă onorifică. Nu am nicio facilitatate, doar acces gratuit la manifestări cultural artistice. Domnul viceprimar a întocmit referatul, iar în aprilie Consiliul Local a aprobat în unanimitate. Știam că îl voi primi, dar m-au copleșit pe de-a-ntregul emoțiile.

Și erau lacrimi sincere?

Eu am fost profesor de geografie, de-a lungul vieții am primit multe titluri onorifice, inclusiv pentru cele cinci mandate de primar. De fiecare dată, nu mi-am putut stăpâni emoțiile.

Am înțeles că fiecare cetățean de onoare al comunei va primi un teren în localitate. Ce veți ridica pe locul de casă? Vilă sau statuie?

Localitatea Pietroșița nu are niciun gram de pământ de dat, nu este adevărat că li se va oferi cetățenilor de onoare terenuri. Pe lângă mine au luat titlul un senator și un tenor, fii de-ai satului, dar nimeni nu va primi nimic. Trofeul, placheta de sticlă, stă pe biroul meu și îmi amintește să vreau să fiu și mai ambițios ca până acum.

Prin ce s-au concretizat ambițiile dumneavoastră de până acum, domnule primar?

Sunt primar în Pietroșița din 2003. Am construit până acum școală, grădiniță, primărie, am asfaltat drumuri, am atras investiții și am adus în comună fonduri europene de 400 de miliarde de lei vechi. Și nu mă voi opri aici! Muncesc enorm, primarul nu are sâmbătă, nu are duminică, fie ploaie, fie vânt, el este chemat la primărie. Și dacă sunt la o nuntă și moare o pisică, trebuie să mă duc să o iau din drum!

Din 1990, în Pietroșița, e PSD-ul la putere, dar din 2003, de când am venit eu ca edil, s-au înregistrat progrese notabile!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • PSDist. Prin definitie tembel. Nu stiu cat, cum si de la cine a furat mai mult, dar sigur, mare parte din circumvolutuiuni ii sunt netede, Pretinde ca munceste enorm, Chiar si ca cioclu de pisici. Fireste, fudul cum e, nu e multumit de cantitatea de laude primite de la supusi, de numarul lingailor, asa ca se lauda singur, fara sa priceapa ca e rdicol. De fapt simtul asta ii lipseste natangului plangaret si autopremiat cu desavarsire. Cum zisei, PSDist. Ales ! Ce fel de ciudatenii sunt alegatorii ? Puteti fi siguri ca sunt mari amatori de galeti rosii.
  • Like 0
 • check icon
  Si care-I mirarea?Au pensii speciale,ce mai conteaza o diploma de excelenta data cu stanga ,luata cu dreapta...cam asa cum "excelenta" sa fostul primar al capitalei si-a dat locuinta de serviciu...
  • Like 0
 • Dambovita este prin excelenta rosie!Dambovitenii sunt produsul epocii de aur si nu au cum sa gandeasca pecum capitalistii. Asa s-au nascut si asa vor muri! Dragnea trebuie sa fie mandru de ei!
  • Like 2
 • Brrrr! Ma ia cu frisoane cand ma gandesc la astfel de sate, unde domneste PSD-ul de atatia ani, ca am putea chiar sa -l confundam cu PCR-ul! Oare oamenii astia au macar un gram de minte adevarata, stiu sa gandeasca nitel, au mai dat cu nasul pe-afara, prin strainataturi? Sau poate nici cu cititul in limba romana nu stau prea bine? Oricum, bunul simt comun lipseste cu desavarsire!
  • Like 3
 • Cristi check icon
  Ar fi vrut si el o decoratie de "Erou al muncii.." sau ceva.. Cat sa mai astepte omu'?
  • Like 2


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult