Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Interviu cu primarul din Pietroșița care s-a făcut cetățean de onoare și, surprins, a plâns: Primarul n-are sâmbătă, n-are duminică, fie ploaie, fie vânt, el e chemat la primărie. Și dacă sunt la o nuntă și moare o pisică, trebuie să mă duc să o iau din drum!

Primar Pietroșița

Ziua de 23 iulie 2018 a fost una care a pus comuna Pietroșița din județul Dâmbovița pe hartă: primarul localității, Ion Leonard Dicu, și-ar fi atribuit singur, potrivit presei locale, titlul de „Cetățean de Onoare al Pietroșiței”, vărsând și lacrimi în momentul în care a primit diploma și trofeul, pentru a părea a părea surprins.

Localnicii și-au felicitat edilul. „Felicitări, domnule primar! A fost o zi de neuitat pentru Pietroșița. Încă o dată s-a văzut că aveți un suflet atât de mare, așa încât Dumnezeu a făcut ca ziua să fie una frumoasă exact ca inima dumneavoastră!”, i-a scris un pietroțișean emoționat.

Însă „multe lacrimi cristaline” a vărsat primarul pentru premiul pe care și l-a acordat sieși cel mai vrednic fiu al satului. Am încercat să aflăm cum de a fost posibilă minunea de la Pietroșița. Ion Leonard Dicu spune că i s-a întins o cursă, iar el este primar PSD pentru că are convingerea că satul lui poate fi unul fruntaș. De altfel, după cele cinci mandate, rememorează că nu a tras mari foloase, căci spune că nu l-a interesat. Ne povestește că nu și-a schimbat decât mașina, că nu a adunat case sau averi și că toate investițiile le-a făcut în copil și în comuna pe care o păstorește.

L-am rugat să ne detalieze care sunt contribuțiile lui la dezvoltarea Pietroșiței. De emoții probabil, s-a pierdut la celălalt capăt al receptorului și viceprimarul îi șoptea - „gră- di-ni-țăăă, școa-lăăăăă, dru-muuuuuuri”. Viceprimarul - veți vedea - joacă un rol mult mai mare în povestea asta.

Domnule primar, este adevărat ce se spune, chiar v-ați oferit singur titlul de „Cetățean de Onoare al comunei Pietroșița”?

Nu este adevărat nimic, e un joc al opoziției și al unui ziar local cu care mă aflu de patru ani în judecată. Fiind în an Centenar, ne-am gândit să organizăm Zilele comunei. Din lipsă de fonduri, nu le-am mai organizat de peste cinci ani. Şi locuitorii şi-au dorit acest lucru. Iar cu această ocazie au fost acordare şi acestei titluri de cetăţeni de onoare. Am 15 ani de când sunt primar, fiind la al cincilea mandat, iar titlul e o recunoştinţă onorifică. Nu am nicio facilitatate, doar acces gratuit la manifestări cultural artistice. Domnul viceprimar a întocmit referatul, iar în aprilie Consiliul Local a aprobat în unanimitate. Știam că îl voi primi, dar m-au copleșit pe de-a-ntregul emoțiile.

Și erau lacrimi sincere?

Eu am fost profesor de geografie, de-a lungul vieții am primit multe titluri onorifice, inclusiv pentru cele cinci mandate de primar. De fiecare dată, nu mi-am putut stăpâni emoțiile.

Am înțeles că fiecare cetățean de onoare al comunei va primi un teren în localitate. Ce veți ridica pe locul de casă? Vilă sau statuie?

Localitatea Pietroșița nu are niciun gram de pământ de dat, nu este adevărat că li se va oferi cetățenilor de onoare terenuri. Pe lângă mine au luat titlul un senator și un tenor, fii de-ai satului, dar nimeni nu va primi nimic. Trofeul, placheta de sticlă, stă pe biroul meu și îmi amintește să vreau să fiu și mai ambițios ca până acum.

Prin ce s-au concretizat ambițiile dumneavoastră de până acum, domnule primar?

Sunt primar în Pietroșița din 2003. Am construit până acum școală, grădiniță, primărie, am asfaltat drumuri, am atras investiții și am adus în comună fonduri europene de 400 de miliarde de lei vechi. Și nu mă voi opri aici! Muncesc enorm, primarul nu are sâmbătă, nu are duminică, fie ploaie, fie vânt, el este chemat la primărie. Și dacă sunt la o nuntă și moare o pisică, trebuie să mă duc să o iau din drum!

Din 1990, în Pietroșița, e PSD-ul la putere, dar din 2003, de când am venit eu ca edil, s-au înregistrat progrese notabile!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Petre Daea - Viorica Dăncilă

Scăderea la jumate a PSD după doar doi ani și jumătate de guvernare este unică în istoria din ultimii 30 de ani a României. Însă acesta este rezultatul unor politici dezastruoase duse de partidul de guvernământ, a spus sociologul și analistul politic Sebastian Lăzăroiu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult

Răzvan Cuc și Mădălina Mezei

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a recunoscut că s-a întâlnit în seara de dinaintea moțiunii cu fosta directoare a TAROM, Mădălina Mezei, în fața casei acesteia și că i-a cerut numele parlamentarilor care urmau să zboare cu aeronavele companiei pentru a vota la moțiunea împotriva Guvernului. La discuția care s-a purtat în stradă a asistat și fratele Mădălinei Mezei, a spus Cuc.

Citește mai mult