
Duminică sunt alegeri prezidențiale, dar mulți tineri nu merg la vot. Am stat de vorbă cu Miriam Capota, elevă în clasa a XII-a la un liceu tehnic, despre motivele neimplicării tinerilor.
Ciprian Dîrjan: Duminică vor fi alegeri pentru președintele României, iar peste o lună e examenul de bacalaureat. Mulți tineri nu merg la vot, din statistici. Nu pentru au examenul de bacalaureat, ci pentru că nu sunt interesați de participare. Ce părere ai tu despre subiect, de ce crezi că tinerii aleg să nu meargă la vot?
Miriam Capota: Și eu m-am lovit de această întrebare la care am căutat răspunsul pentru ceva timp, am ajuns la concluzia că tinerii nu arată un interes major în politică, pentru că politica este prezentată ca un subiect vorbit doar de elite, discurs la care cetățeanul de rând fie tânăr sau înaintat în vârstă nu are acces sau nu trebuie să-și investească interesul. Asemenea statistici mai arată că lipsa implicării tinerilor în politică pleacă și de la sentimentul acestora că nu sunt reprezentați de clasa politică actuală, lucru care îi lasă indiferenți față de acest subiect.
Mai totul este trăit acum și pe grabă. Nimeni nu se gândește prea mult la un subiect. La asta contribuie și rețelele sociale care-ți vând/prezintă adevărul în câteva secunde. Cei mai mulți așa gândesc E adevărat, am văzut pe TikToK, pe FB, pe X etc... Nu există filtru fie din partea rețelelor, influencerilor, societății, ori a altor mecanisme de reglementare media. Un alt lucru negativ este că rețelele sociale nu permit o dezbatere cu argumente. Dacă nu-ți place un comentariu, o postare, poți să le blochezi fără argumente, dar nici nu poți filtra prea bine ceea ce-ți apare în flux. Un alt motiv ar fi acela - prost după mine - că un vot nu poate schimba nimic, că oamenii care sunt aleși sunt puși de alții, fie americani, fie ruși, europeni, ceea ce e fals întru totul. Modul ăsta de gândire îți conferă și o mulțumire de sine uneori, alteori revoltă, pentru că nu sunt ai noștri, ci sunt ai lor. Care? Din aceste considerente cred că tinerii nu vor să participe la politică. Cu siguranță sociologii ar mai găsi motive dacă ar fi atenți la generațiile actuale.
CD: Crezi că sistemul de educație are vreo responsabilitate în problema neparticipării tinerilor la vot, de orice natură ar fi el?
M.C: Consider că lipsa educației civice reale este un factor important care conduce la neimplicarea tinerilor în politică. Tinerii nu sunt încurajați să caute răspunsuri pentru problemele reale din societate, și nici încurajați să își formeze singuri o părere politică în societate, în cadrul sistemului de educație, politica este subiect tabu în școlile din România, iar atunci când nimeni nu ne informează despre politică în scop educațional, subiectul rămâne ignorat și ne luăm repere de pe rețele sociale. O bună campanie de marketing on-line este apreciată de noi, iar politicienii cu experiență știu asta. Tocmai de aceea campaniile clasice nu mai sunt relevante. Aici școala ar trebui să ne învețe despre dezinformare, despre falsitate, despre felul în care funcționează țara. Am observat că siturile instituțiilor publice sunt goale de conținut. Nu comunică nimic. Ar fi necesar să se debaraseze de stilul ăsta administrativ sec și să poarte un real dialog cu societatea.
C D: În weekend Ministerul Educației a transmis că profesorii nu pot face politică la catedră, dar pot naște o dezbatere în interiorul societății, inclusiv cu elevii lor. Au existat discuții private despre alegeri, despre politică, cu vreunul dintre profesori, despre importanța de a-ți exercita dreptul la vot? Dacă da, fără a nominaliza, discuțiile ți-au folosit?
M.C: Aceste discuții au mai existat în privat, nu la ore. Există profesori care trec de simpla responsabilitate a predării și evaluării și ne mai dau sfaturi, chiar sfaturi de viață. Ne mai explică despre politică, despre mizele - așa cum le văd ei - ale alegerilor, ale politicilor publice, ale Ministerului Educației etc. În mod cert aceste discuții au avut un efect pozitiv asupra mea, consider că doar prin dezbateri politice în interiorul societății ne putem consolida opinia sau putem afla perspective noi care ne ajută să vedem imaginea actuală dintr-o perspectivă nouă care nu apare pe rețelele de socializare. Asta m-a făcut să merg la vot la toate alegerile de când am împlinit 18 ani. Voi merge și duminică și îi îndemn și pe ceilalți tineri voteze. Din moment ce ne bucurăm de acest drept, să-l și folosim. Ulterior nu putem avea pretenții de niciun fel. Ești cetățean cu adevărat doar atunci când te implici în viața comunității.
CD: Cine să fie, George Simion sau Nicușor Dan? Cu argumente pertinente, nu cu emoție.
M.C: Eu îl voi alege pe Nicușor Dan, datorită experienței sale la Primăria Generală a Bucureștiului, unde a dat dovadă de implicare și seriozitate, reușind să o conducă cu profesionalism în timpul celor două mandate și datorită poziției sale proeuropene bine stabilite de la începutul depunerii candidaturii sale. Simion este doar un produs de marketing de pe TikTok.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cu siguranță se așteaptă prea mult de la școală și prea puțin de la familie.