Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Întoarcerea Laurei Codruța Kovesi, cu o acțiune la CEDO: „Doresc stoparea îngenuncherii procurorilor”

Laura Codruța Kovesi - Foto Bogdan Buda / Inquam Photos

Foto: Bogdan Buda / Inquam Photos

Fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a vorbit miercuri despre motivul pentru care a reclamat la CEDO felul în care a fost revocată din funcție. „Nu este vorba despre bani. Prin cererea pe care am formulat-o nu am solicitat plata unor despăgubiri, ci vorbim despre o chestiune de principiu. Am solicitat CEDO să constate că mi-au fost încălcate, în această procedură de revocare, anumite drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare, dreptul la un recurs efectiv. Prin această acțiune, eu nu doresc repunerea pe funcție”, a declarat fosta șefă a DNA, citată de Digi24.

Ea a spus că își dorește ca își dorește să oprească îngenunchearea procurorilor. „Într-o procedură în care eu nu eram parte, nu am fost citată, nu am avut dreptul să îmi fac apărarea, nu am avut posibilitatea să intervin în proces, mi s-a aplicat o sancțiune a revocării de către CCR, cu toate că în legea CCR această atribuție de revocare sau de sancționare a procurorilor cu funcții de conducere nu este prevăzută. Deci este o chestiune de principiu. Mai mult decât atât, este o decizie care a fost definitivă, ea nu poate fi atacată. Doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicarea unei astfel de proceduri abuzive și altor procurori cu funcții de conducere, pentru că această decizie poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deține o funcție de conducere în Ministerul Public”, a afirmat Kovesi. 

Ea a mai adăugat că prin acest atac se urmărește îngenuncherea statului român. „Prin aceste atacuri și prin aceste modalități stoparea activității procurorilor, stoparea independenței procurorilor, se încearcă îndepărtarea din funcție a procurorilor care doresc să continue lupta anticorupție”

În acest moment, ministrul Justiției încearcă revocarea prin orice mijloace a procurorului general Augustin Lazăr, în ciuda avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii și a recomandărilor din raportul MCV. Șeful statului, căruia Toader i-a înaintat propunerea de demitere, a declarat însă că nu îl va revoca pe Augustin Lazăr.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Astazi d-na Kovesi se vaita la CEDO ca e abuzata si persecutata, ca procurorii sunt atacati la "independenta"" si la "lupta" lor contra coruptiei.
    Numai ca tot la CEDO, Romania, este ( alaturi de Rusia si Turcia ) in topul rusinos al celor mai sanctionate tari exact si fix pentru incalcarea drepturilor omului de catre sistemul judiciar. Care sistem judiciar este compus din judecatori si procurori plus personalul din penitenciare.
    D-na Kovesi s-a vazut propulsata in cele mai inalte ( si bine platite ) functii din Procuratura prin mijloace perfect legale, insa fara a avea in antecedentele profesionale nici realizari deosebite, nici experientza necesara; nici nu avea cum, pentru ca era foarte tanara la acea vreme. De azi pe maine, distinsa doamna s-a trezit ajunsa dintr-un obscur procuror de provincie aflat la inceputul carierei profesionale, in ditamai procurorul sef mai intai la Parchetul si apoi ( conform principiului comunist al rotatiei cadrelor ) la DNA ( PNA la acea vreme ).
    La fel se comporta si Procurorul General Lazar, confruntat cu perspectiva demiterii : vaicareli, contestatii, amenintari, tot tacamul.
    Cei doi procurori, Lazar si Kovesi, au comportamentul tipic al parvenitului; cand sistemul i-a pus sefi, a fost bun, corect, etc. Cand acelasi sistem ii demite, prin aceleasi proceduri perfect legale, nu mai e bun, e rau, e abuziv, etc.
    Daca acesti doi oameni ar avea demnitate si ar fi profesionisti adevarati in meseria lor, ar pleca demn si si-ar relua imediat activitatea de procurori de teren.
    • Like 0
  • Politicienii au frică mare de procurori, este vizibil, și încearcă să-i intimideze
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult