Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Iohannis, o fisură în soclu. A ce a mirosit festivalul democrației în care a fost ales Cîțu președinte al PNL

Congresul PNL, Klaus Iohannis

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

1. De dimineață, râuri de liberali și liberale curgeau pe bulevarde către Romexpo, lăsând în urmă un iz de Dioruri, Chaneluri și Givenchyuri. Spre după amiază, când s-a terminat Congresul, duhneau cu toții a mici și a pastramă de oaie. Patronii dughenelor din incinta Romexpo au fost, la sfârșitul zilei, marii câștigători ai festivalului democrației, după ce au vândut cantități industriale de carne și i-au afumat pe „congresmeni” cu un damf gros de seu prăjit.

2. Cum nu se ține Congres pe burta goală, și delegații au fost bine unși de dinainte. Aleși pe sprânceană ca să iasă la vot „echipa câștigătoare”, puțini au defectat la urne: în final, Florin Cîțu l-a învins pe Ludovic Orban cu 1000 de voturi în față, confirmând calculele de dinaintea acestor alegeri altfel bine organizate. După cum mi-a explicat un liberal vechi din tabăra Orban încă de la primele ore ale dimineții, „nu se ține un Congres cu oameni sătui”, adică nu faci alegeri în partid când ești la putere, pentru că nimeni nu vrea să schimbe nimic și toți trag de funcțiile pe care le au. Într-adevăr, cu mici excepții, cei 5000 de delegați sunt și șefi pe undeva, puși acolo de șeful de partid. Cum șeful de organizație a făcut listele de delegați, și cum conclavul șefilor l-a „votat” în prealabil pe Cîțu, votul de la Congres a fost o simplă formalitate. În comune sau orașe, în consilii sau primării, în companii, regii, agenții sau în birouri, toți sunt șefi mai mari sau mai mici. Iar șefii mici depind de șeful mare, până sus la cel care împarte resursele, adică premierul. Pusă în această lumină, alegerea de la Congres nu a fost grea.

3. Prin urmare, nu rezultatul alegerii dintre Cîțu și Orban a fost surpriza Congresului, ci „realegerea” lui Klaus Iohannis, pe care mulți liberali au refuzat pur și simplu să o facă. Președintele Iohannis a venit la Congres nu ca să-l instaleze pe Florin Cîțu, ci ca să culeagă aplauzele singurului popor căruia i s-a adresat în această perioadă, adică poporul liberal. Dar, surpriză!, nici acesta nu l-a mai primit pe Klaus Iohannis cu pâine și sare. În locul aplauzelor furtunoase, pe care președintele le-a primit, de pildă, tot la Romexpo, la Consiliul Național PNL din 2019, Klaus Iohannis s-a trezit întrerupt deseori de scandarea „Lu-do-vic, Lu-do-vic”. Cum nu poate fi decât un singur împărat, scandările acestea au fost de fapt un vot de blam pentru președint. Așa le-a și perceput Klaus Iohannis, care nu și-a ascuns iritarea. Cert este că asistăm la prima fisură în soclul prezidențial, care se va adânci pe măsură ce timpul său la Cotroceni se va scurge. Cu cât se va apropia mai mult de finalul mandatului, cu atât liberalii își vor da seama că președintele are nevoie de ei mai mult decât au ei nevoie de președinte. Spre finalul lui 2024, Klaus Iohannis se va găsi în poziția lui Traian Băsescu, pe care în ultimele luni de mandat îl părăsiseră până și pajii din servicii.

Foto: presidency.ro

4. Un sentiment pe care mi l-au dat aproape toți liderii liberali cu care am vorbit azi: o decuplare totală de România. Cetățenii nu au fost nici în discursurile de pe scenă, nici în șuetele de pe holuri. Lipsa de empatie cu problemele oamenilor îmi pare cea mai mare infirmitate a acestui partid, împărtășită și de premierul și președintele său. În condițiile în care în București s-a depășit azi o incidență covid de 4 la mie, în condițiile în care multe spitale se declară total depășite de avalanșa de internări, în condițiile în care la incidența de 6 la mie, adică în câteva zile, se vor închide școlile și se vor impune noi restricții, să organizezi un Congres cu 5000 de delegați înfierbântați, care în momentul votului cel puțin au stat tâmplă fierbinte lângă tâmplă, pare o sfidare. Ea vine la pachet cu proverbiala durere în cot prezidențială. 

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

De luni încolo, acești oameni relaxați vor ieși la televizor să ne ceară responsabilitate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Vai, dar ei s-or fi vaccinat cu a 3-a doza, parcă putem noi să știm? Ei au făcut că ardeleanul care-l invitase pe oltean să mănânce și olteanul, timid, așteptase să mai fie invitat o data, să nu pară flămând și Ardeleanu, nici vorbă...a mâncat tacticos tot, iar la sfârșit cică " puteai veni manca, mâncare-o fo' destulă.""...așa și liberalii, vor spune că ei au invitat oamenii să se vaccineze, ei nu sunt agenție de advertising....:)
  • Like 0
 • Foarte bun articol. Ca de obicei la obiect și o analiză la rece. Se vede că ați lucrat într-un institut de lingvistică. Uitați-vă cine sunt „reformatorii” acestui partid, Am văzut la D. Popescu că îl apreciază pe Câțu pentru meritele sale financiare. Care sunt acelea? D. Orban, o tot repet,este printre puținii politicieni serioși din această țară. Păcat că PNL a intrat pe mâna unei „ciori” și a unor impostori.
  • Like 1
 • Și uite asa președintele îngroapă PNL,
  Dar nu ne pasă....
  Mergem sa jucam golf........
  • Like 2
 • Liviu check icon
  Catu nu va fi altceva decât varianta 2.0 a lui Gorghiu, o marioneta la conducerea partidului.
  Cel mai probabil, următoarele alegeri ii vor aduce si sfârșitul în fruntea partidului, asta daca nu il vor manca baronii din teritoriu cand va fi debarcat din functia de prim-ministru in primavara urmatoare.
  • Like 0
 • ”Câţule nici nu ştii cât de mic începi să fii!” Că mare, oricât ai vrea, nu mai poţi fi! La fel ca şi actualul ocupant al fotoliului de la Cotroceni, preşedintele care te-a sprijinit să fii mai varză decât eşti.

  Citeste mai mult: adev.ro/qz5p47

  • Like 0
 • O sa rupa norii PNL acum cu Catu in frunte , prin echipa aia castigoatoare e plin de dubiosi , de ajuns sa vedem secretarul general si prim vice presedintii...
  • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult