Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Iohannis, prima reacție după revocarea lui Kovesi: Niciodată nu a fost o opțiune să nu respect Constituția

Kovesi-Iohannis

(Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri, la Bruxelles, o primă reacție după revocarea Laurei Codruţa Kovesi, anunţată luni de purtătorul de cuvânt al Administrației prezidențiale. 

Iohannis a spus că decizia sa trebuie înţeleasă ca „un pas în supremul respect pentru Constituţie și al statului de drept”, adăugând că nu şi-a schimbat opinia despre activitatea DNA şi a Laurei Codruţa Kovesi. „Dacă cineva se bucură că lupta anticorupţie încetează sau încetineşte, nu, nici vorbă, lupta anticorupţie merge mai departe cu toată forţa", a subliniat şeful statului.

„Niciodată nu a fost pentru mine o opțiune să nu respect Constituția, să nu respect statul de drept”, a mai spus Klaus Iohannis.

Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA luni, printr-un decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis.

Kovesi, care a condus DNA timp de peste cinci ani, a declarat luni că decretul de revocare „lasă un mare semn de întrebare" - dacă va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am vrut numai sa testez atentia lui Dragnea ! Dar prevederea constitutionala conform careia "Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. " cum se reflecta in activitatea presedintelui, pentru care respectarea Constitutiei reprezinta actul suprem ?
    • Like 0
  • In timp ce astia se bat pe averi, pe ciolane de 30 de ani noi asistam la o mascarada de asa zisa democratie in care vinovat este votantul singurul de bun simt, PE CARE POLITRICII INVOCA BUNUL SIMT SI IL SCOT MEREU IN FATA FASCISTILOR cum ne numea mai ieri un idiot, profitand de naivitatea celui slab, cetateanul. Probabil ca deja cateva milioane din cei care asteptau mai binele in cei 30 de ani au murit iar altii vor muri cascand gura la niste mascarici care si-au creat in tot acest timp un sistem in spatele caruia sunt de neatins. Nu ramane altceva decat sa devenim rand pe rand slugi sau sclavi in alte tari sperand ca macar copiii nostri usor, usor vor fi tratati si respectati de la egal la egal. ASA CA DOMNILOR EU ZIC SA ASTEPTATI SI SA FITI IMPACATI CU DUMNEZEU ca de la astia indiferent de grupul infractional nu avem ce astepta! NU MAI ESTE DICTATURA UNUI INDIVID CI AL UNUI GRUP INFRACTIONAL. Asa era si pe vremea lui ceausescu dar se arata cu degetul spre un singur individ. Aia nu ne dadeau mancare. Astia ne intoxica cu tot felul de produse infestate si stricate marind zilnic numarul celor bolnavi de cancer si alte boli asa zise incurabile.
    In acelasi timp reduc medicamentele antibacteriene (antibioticele) inlocuindu-le cu capsule naturiste al caror cobai suntem, fara efect. ASA CA MULTUMIM DIN INIMA PARTIDULUI! ALES INDIFERENT DE COSTUMASUL CU CARE, AM MUNCIT SI L-AM IMBRACAT.
    • Like 1
  • ””Niciodată nu a fost o opțiune să nu respect Constituția””. Este așa dacă se pune egal (=) între Constituție și CCR. Cum nu suntem roboți, cum vedem, cum raționăm, cum nu suntem sclavi, cum e democrație, cum avem și drepturi, cum avem și datoria de a apăra țara noastră de răi voitori, de bandiți atunci, dispare semnul egal dintre Constituție și muritorii de rând care alcătuiesc CCR-ul. Din păcate prin soluția și modul cum a făcut știută soluția aleasă, Johannis a pierdut mulți susținători și ar putea avea succes în cazul acesta o eventuală încercare de suspendare a Președintelui.
    • Like 0
  • Si atunci de ce i-au trebuit 30 de zile sa semneze? La ce ne-a mai explicat ca citeste pana intelege? Plus ca nici nu trebuia sa inteleaga, respecti un ordin cum o fi daca nu incalca Constitutia.
    • Like 0
  • Indiferent ce ar zice acum Iohannis, impresia generala este ca a cedat de frica amenintarii cu suspendarea. Impresia asta o au si [fostii] suporteri, si adversarii. Vedem acum la stiri cum PSD forteaza slabiciunea asta si Dragnea inca vorbeste de suspendare... pana la sfarsitul mandatului o sa mai auzim de amenintarea cu suspendarea de multe ori.
    Eu sunt curios cum o sa se modifice discursul presedintelui dupa ce apare prima cercetare de piata care o sa arate cat de mult a scazut increderea publicului in el.
    • Like 0
  • otheh check icon
    Asta ori e prost, ori se face. Pai decizia CCR in sensul ca Ministrul Justitiei poate sa revoce, in mod discretionar, un procuror, inseamna tocmai subordonarea politica a magistratilor - adica, adio stat de drept. Asta semnala Kovesi cand spunea ca decizia in cauza ridica un mare semn de intrebare... un mare semn de intrebare cu privire la existenta, in continuare, a statului de drept. Toata lumea a inteles, mai putin Iohannis. El prinde posturi straine ... auzi, lupta anti-coruptie va continua...de parca s-ar lupta el cu coruptia... eu zic mai bine sa isi schimbe geaca rosie cu una maro, ca i se potriveste mai bine.
    • Like 3
  • dan check icon
    Stim,Johanis respecta tot , deciziile CCR si majoritatea parlamentara ,ce nu respecta el e ''strada''.
    Concediu placut in Maldive.
    • Like 1
  • Noi am avut opțiune la alegeri... Am ales răul cel mai mic, dar am ales și noi prost, ca și domnul președinte. Dacă alegerea e în favoarea infractorilor, asta face domnul ales de mai mulți decât cei care au ales PSD?
    • Like 0
    • @ Mihai Dascalu
      Ni stiu daca comparatia e chiar "kosher" .. Alegerea ta de atunci fie raul mai mic fie raul mai mare nu a implicat nici un element de ilegalitate. Indiferent ce alegeai tot legal era. Johannis in schimb a avut de ales intre legal si ilegal.
      • Like 1
    • @ Sergiu F.
      Ai dreptate. Ce doream eu să subliniez este că a ales corect, nu și bine.
      • Like 1
    • @ Sergiu F.
      Eu nu-s sigur că a epuizat toate soluțiile legale. Iar parlamentul e oricum în ilegalitate de la referendum încoace.
      • Like 1
    • @ Sergiu F.
      Nici variantele date de tine nu sunt cele reale.
      Eu cred c-a avut de ales intre combat si noncombat si, din pacate, a ales-o pe ultima.
      Ideea ca "va apreciez pozitiv activitatea, din partea mea ati fi putut sa continuati dar legile trebuiesc respectate asa cum sunt" insotita de "multumiri pentru actiivitatea depusa si succes in cariera" ar fi fost suficiente ca sa nu ne aducem aminte de raul cel mai mic..
      • Like 1
  • Ma enerveaza faptul ca trebuie sa-l citez pe palavragiul de Crin Antonescu mai ales ca este unul din marii responsabili ai situatiei in care suntem azi. El zicea asa despre Iohannis : " un om care vorbeste putin si gindeste cit vorbeste" . Trebuie sa recunosc ca vorba asta a fost adinca si adevarata.
    Balmajeala asta de azi e o aparitie tirzie , timpita si fara rost. Bine ca ne asigura el ca lupta anticoruptie va merge mai departe ... M-am linistit acum.
    • Like 2
  • Cu siguranta, o sa auzim ca lupta anticoruptie duduie, precum economia pe vremea lui Bombonel.
    • Like 0
    • @ Costica Tihan
      check icon
      Ăla era Tăriceanu. Că tot î-au plăcut lui ”duduile”...
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult