Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Avem cel mai mic buget din UE. Explicația pentru care nu colectăm taxe ține de evaziunea fiscală”

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a declarat la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, că România are „de departe” cel mai mic buget din Uniunea Europeană. 

Ionuț Dumitru a explicat că România are printre cele mai mici taxe din UE, dar problema este colectarea slabă a veniturilor la bugetul de stat, din cauza evaziunii fiscale, ale cărei resorturi sunt legate de fenomenul corupției.

„Explicația pentru care noi nu colectăm taxe ține de evaziunea fiscală și resorturile sunt evident legate de corupție, dar cred că ar trebui să rezolvăm problema legată de cheltuirea banilor publici, pentru că dacă noi, scăzând taxele, nu obținem conformare mai bună, e clar că explicația e în altă parte. Cred că ar trebui să adresăm și partea de cheltuieli bugetare”, a explicat președintele Consiliului Fiscal. El a adăugat că atât timp cât statul nu va cheltui banii eficient și transparent, populația nu se va conforma voluntar, chiar dacă taxele și impozitele sunt scăzute.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și de Florin Negruțiu, va fi difuzată duminică, la Digi 24, începând cu ora 13:05.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mr.Oh check icon
  "taxation without representation is tyranny"
  Asta e problema Romaniei. Platim taxe dar nu ne reprezinta nimeni. Ca o consecinta directa oamenii isi iau destinul in maini si traiesc in pur stil capitalist. Autodeterminare. Traiesc ca si cum statul nu ar exista decat ca sa te incurce. Ceea ce nu e deloc departe de adevar.
  Colectarea taxelor depinde de perceptia comunitatii asupra utilizarii acestora. Perceptia generala e ca se fura taxele. Asadar oamenii nu vor sa fie fraieri si evita sa le plateasca.

  • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Corect. Si as mai adauga ceva: este important si nivelul de taxare adica numarul si marimea acestor taxe. Statul nu poate la nesfarsit sa creasca si/sau sa inventeze noi si noi taxe avand apoi pretentia sa fi "good citizen" si sa le platesti constiincios. Taxele mici si interventia minima a statului in economie (capitalismul laissez-faire) sunt singurele cai de asigurare a unei cresteri economice solide si a unui trai decent al populatiei.
   Iar din taxele colectate adica din banul public, nu este in regula sa platesti partide, biserici si tot felul de ONG-uri mai mult sau mai putin dubioase.
   • Like 0
 • Atata timp cat functionarii publici se duc la team building in Las Vegas pe banii publici iar omul de rand este dezinfectat cu apa chioara cand ajunge la spital, nu vad care ar fi motivatia sa platim taxe si impozite in aceasta tara.
  • Like 0
 • Cruptia este cauzata de:
  -prescriptia faptelor fiscale si penale
  -nesupraimpozitarea averilor nejustificate
  -lipsa raspunderii solidare a asociatilor cu persoana juridica
  Ar fi bun un referendum pe aceste teme!
  • Like 0
 • check icon
  Taxele si impozitele din rrromanika sant mici !!!Nu ! Nu sant mici ci aberante si uriase !!! economia nu-i aritmetica de clasa a-2-a.Una e sa impozitezi un venit lunar de 10.000 de euro, cu 50% si alta sa impozitezi un venit de 200 de euro cu 16%.Si acum sa simplificam putin. Individul care plateste 5000 de euro impozit din cei 10000, poate trai decent ,si-si poate permite cateva vacante .Un autoturism si chiar o casa.Dar cel care plateste 16% din 200 de euro, are toate sansele ca sa treaca uneori peste masa zilnica de pranz.Si de aici actiunea normala si fireasca, de a eluda sistemul mafiot de guvernare si impozitare ,caruia putin ii pasa, ca cetateanul de rand poate a plecat la culcare flamand.
  • Like 0
  • @
   Iata ce spune dom' profesor (tu esti Guta ala de cinta manele?) de economie capitalista in contrast cu bolsevicul socialist (simpatica combinatia, ma mir cum de I-a iesit asa bazaconie): exista "indivizi" care cistiga 10000 euro si exista "cel" (observati diferenta de tratament, individ-cel) care cistiga 200 euro. "Capitalistul Guta" este revoltat ca individul de cistiga 10000 nu plateste decit 5000 impozit (de ce nu 16%, adica 1600 cit e la noi acum? demonstratia era si mai elocventa, ramine cu 8400, nu 5000) in timp ce "cel" ramine cu mult mai putin. Alo, domnu capitalist, ala de cistiga 10000 munceste mai mult si munca lui aduce mai multa plus valoare (in socialism) sau profit (in capitalism) decit ala de cistiga 200. In plus, ca sa cistigi 200 nu-ti trebuie prea multa scoala. Se pare ca Guta are ceva mai multa scoala decit el din moment ce poate sa faca calcule cu numere mari, mult mai mari ca salariul lui. Guta, daca tot te f... grija de ala de doarme flamind, nu mai bine muncesti tu ceva mai mult si ii faci cadou lui diferenta? Ca vad ca esti foarte darnic cu ceea ce cistiga altii!
   • Like 0
  • @
   De foarte multa vreme observ aici si pe multe alte site-uri ca sunt o serie de persoane care nu cunosc reguli simple de editare: spatiul se lasa dupa semnul de punctuatie, nu inainte. Si de obicei, in majoritatea cazurilor, sunt aia de trintesc mereu cu mucii in fasole celor care in general au gindire de dreapta si isi exprima onest opiniiile. Imediat apare cite unul din astia care stiu sa "combata" dar nu prea stiu sa scrie. Va rog, observati, eu asa deosebesc un troll!
   • Like 0
  • @
   Exact, cum de ai ghicit?
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult