Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Avem cel mai mic buget din UE. Explicația pentru care nu colectăm taxe ține de evaziunea fiscală”

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a declarat la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, că România are „de departe” cel mai mic buget din Uniunea Europeană. 

Ionuț Dumitru a explicat că România are printre cele mai mici taxe din UE, dar problema este colectarea slabă a veniturilor la bugetul de stat, din cauza evaziunii fiscale, ale cărei resorturi sunt legate de fenomenul corupției.

„Explicația pentru care noi nu colectăm taxe ține de evaziunea fiscală și resorturile sunt evident legate de corupție, dar cred că ar trebui să rezolvăm problema legată de cheltuirea banilor publici, pentru că dacă noi, scăzând taxele, nu obținem conformare mai bună, e clar că explicația e în altă parte. Cred că ar trebui să adresăm și partea de cheltuieli bugetare”, a explicat președintele Consiliului Fiscal. El a adăugat că atât timp cât statul nu va cheltui banii eficient și transparent, populația nu se va conforma voluntar, chiar dacă taxele și impozitele sunt scăzute.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și de Florin Negruțiu, va fi difuzată duminică, la Digi 24, începând cu ora 13:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Atata timp cat functionarii publici se duc la team building in Las Vegas pe banii publici iar omul de rand este dezinfectat cu apa chioara cand ajunge la spital, nu vad care ar fi motivatia sa platim taxe si impozite in aceasta tara.
    • Like 0
  • Cruptia este cauzata de:
    -prescriptia faptelor fiscale si penale
    -nesupraimpozitarea averilor nejustificate
    -lipsa raspunderii solidare a asociatilor cu persoana juridica
    Ar fi bun un referendum pe aceste teme!
    • Like 0
  • check icon
    Taxele si impozitele din rrromanika sant mici !!!Nu ! Nu sant mici ci aberante si uriase !!! economia nu-i aritmetica de clasa a-2-a.Una e sa impozitezi un venit lunar de 10.000 de euro, cu 50% si alta sa impozitezi un venit de 200 de euro cu 16%.Si acum sa simplificam putin. Individul care plateste 5000 de euro impozit din cei 10000, poate trai decent ,si-si poate permite cateva vacante .Un autoturism si chiar o casa.Dar cel care plateste 16% din 200 de euro, are toate sansele ca sa treaca uneori peste masa zilnica de pranz.Si de aici actiunea normala si fireasca, de a eluda sistemul mafiot de guvernare si impozitare ,caruia putin ii pasa, ca cetateanul de rand poate a plecat la culcare flamand.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Iata ce spune dom' profesor (tu esti Guta ala de cinta manele?) de economie capitalista in contrast cu bolsevicul socialist (simpatica combinatia, ma mir cum de I-a iesit asa bazaconie): exista "indivizi" care cistiga 10000 euro si exista "cel" (observati diferenta de tratament, individ-cel) care cistiga 200 euro. "Capitalistul Guta" este revoltat ca individul de cistiga 10000 nu plateste decit 5000 impozit (de ce nu 16%, adica 1600 cit e la noi acum? demonstratia era si mai elocventa, ramine cu 8400, nu 5000) in timp ce "cel" ramine cu mult mai putin. Alo, domnu capitalist, ala de cistiga 10000 munceste mai mult si munca lui aduce mai multa plus valoare (in socialism) sau profit (in capitalism) decit ala de cistiga 200. In plus, ca sa cistigi 200 nu-ti trebuie prea multa scoala. Se pare ca Guta are ceva mai multa scoala decit el din moment ce poate sa faca calcule cu numere mari, mult mai mari ca salariul lui. Guta, daca tot te f... grija de ala de doarme flamind, nu mai bine muncesti tu ceva mai mult si ii faci cadou lui diferenta? Ca vad ca esti foarte darnic cu ceea ce cistiga altii!
      • Like 0
    • @
      check icon
      De foarte multa vreme observ aici si pe multe alte site-uri ca sunt o serie de persoane care nu cunosc reguli simple de editare: spatiul se lasa dupa semnul de punctuatie, nu inainte. Si de obicei, in majoritatea cazurilor, sunt aia de trintesc mereu cu mucii in fasole celor care in general au gindire de dreapta si isi exprima onest opiniiile. Imediat apare cite unul din astia care stiu sa "combata" dar nu prea stiu sa scrie. Va rog, observati, eu asa deosebesc un troll!
      • Like 0
    • @
      check icon
      Exact, cum de ai ghicit?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult