Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

ÎPS Teodosie, despre femeie, fără rol important în Biserică: Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri

ÎPS Teodosie - Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, spune că femeia nu are roluri importante în Biserică, așa cum are bărbatul, deoarece aceasta este condiţia ei şi că femeia „nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale”. „Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă”, a declarat joi arhiepiscopul Tomisului, la emisiunea Dialog duhovnicesc de la Radio Dobrogea, scrie News.ro.

ÎPS Teodosie a afirmat că acest lucru nu este o discriminare, ci este vorba despre statutul bărbatului şi al femeii.

„Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă, pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul. Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus «În dureri vei naşte fii». Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a spus ÎPS Teodosie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asemenea afirmatii aberante constituie inca un motiv serios pentru a scoate din programa scolilor laice de stat materia denumita RELIGIE, care nu este decat o indoctrinare a elevilor cu precepte uneori anacronice de sorginte ortodoxa si nicidecum invataturi de morala sociala.Sunt atat de multe lucruri ignorate de programa scolara care sa inarmeze tanarul pentru viata cu cunostinte utile: sanatate si igiena personala, socologie, economie si economisire,etc.etc.,nemai punand la socoteala săortul,muzica,desenul.
  • Like 3
 • "Pacatul" omului este CUNOASTEREA. Metafora biblica este foarte buna, omul a devenit OM in momentul in care a devenit constient de existenta lui, si a incoltit in el nevoia de cunoastere. Atunci a inteles ca inevitabil va muri si l-a descoperit / inventat (parerile sunt impartite) pe Dumnezeu (sau alti zei). Omul nu a fost alungat din rai, a plecat singur pentru ca Omul vrea sa stie si ce e dincolo de gard, dincolo de deal, de munte, peste rau, dincolo de mare, dincolo de planeta pamant... Un creier mai mare, un cap mai mare. Omul este singurul mamifer (de fapt doar mamiferele nasc pui) care "naste in dureri". De ce? pentru ca avem capul prea mare, proportional cu corpul. Interpretarea Bisericii e insa gresita, si toata "vina' cade nedrept doar pe femeie. Conform cu ideea aceasta mai bine ramaneam "saraci cu duhul" ca pisica, sau cimpanzeul. Mai exista atunci Dumnezeu? Dar Biserica? Dar Teodosie, era oare inalt prea sfintit?
  • Like 3
 • Douăzeci şi două de comentari (cu al meu, douăzeci şi trei) la nonştire ca asta!
  Unii chiar se plictisesc acasă. Ce face pandemia din oameni!
  • Like 0
 • Corina check icon
  IPS Teodosie s-a angajat clar într-o muncă de provocare și mă pregăteam să spun că mai și inovează în dogmă, dar văd că citează o autoritate, de fapt. Nu înțeleg pe ce se bazează fragmentul „pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar [fi] înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul. Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat...”

  când, în Facerea 2:24 se spune, înainte de căderea în păcat:

  „De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de femeia sa si cei doi vor fi un trup.”

  Oare ideea asta că altfel ar fi avut loc înmulțirea dacă nu era păcatul, face parte din dogma catolică și din cea ortodoxă? Că n-am mai auzit așa ceva.
  • Like 1
 • Un prost sadea, cu limbaj din vremea inchizitiei..... Mai are si titlul de Inalt Prea Sfintitul..... Romania a avut si preoti ca lumea, asta nu le face cinste, dupa cum nu face cinste nici religiei pe care o reprezinta. Alooooo, Daniele prea Fericitule, auzi ce zice asta, numit Teodosie? Sau te prefaci surd???
  • Like 6
  • @ andreea dragusin
   Delia MC Delia MC check icon
   E clar că îl tolerează. IPS Teodosie nu e deloc la primul derapaj ci după un șir întreg. Dacă Patriarhul nu ia nici o atitudine sunt posibile 2 variante: 1. îi convine și îl ține pe IPS ca și vuvuzea, mai protestează acolo de formă mormăind în barbă
   2. IPS îl are cu ceva la mână ceea ce n-ar fi tocmai exclus, șantajul fiind un instrument de menținere a ierarhiei și de ascensiune pentru unii care râvnesc un post bun.
   • Like 6
  • @ andreea dragusin
   "Mai marii" bor sunt toti "o apa s-un pamant". Nu vor dect mai multi imbecili care sa cotizeze la buzunarele lor. Daca luam in considerare mitul cu intrarea lui iisus in templu, atunci si pe astia i-ar arunca afara. Si ar merita-o din plin. "Preotii ca lumea" sunt foarte putini si sunt santajati si exploatati de aceste hidosenii din fruntea bor. Cu cat se straduiesc mai mult sa domine cu atat creste dispretul fata de ei. Sa se pazeasca de cresterea urii. Iar autoritatile statului, laic, nu fac nimic pentru punerea la punct a acestor nemernici. Din considerente politice. Eu as numi-o lasitate.
   • Like 4
  • @ Delia MC
   "...îl ține pe IPS ca și vuvuzea..." - cf. Gramaticii limbii romane corect ar fi: ."... îl ține pe IPS ca vuvuzea... " (din respect pt. dvs)
   • Like 0
 • Mihail Eminescu, poetul genial , explica cu mai bine de un secol in urma esenta religiei:
  "Religia - o frază de dânşii inventată
  Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
  Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
  După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
  Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?"
  Americanii, mai putin sofisticati dar mai practici, explica aceeasi idee prin una din legile lui Murphy: "Omul fara religie este ca pestele fara bicicleta."

  • Like 8
 • ÎPS Mache Turnătoreanul are dreptate!
  Alta era situația dacă bărbații se împreunau numai în chiliile mănăstirești, unde nu umblă nimeni în curul gol, pe lângă păcatul învârtoșat.
  • Like 3
 • Sunt sigura ca acest ciot de articol este de fapt o manusa aruncata opiniei publice. Multumim ca ne informati, habar nu as fi avut de ceea ce declara IPS Teodosie, daca nu as fi citit aici. De aici in colo, avem liber la pareri si comentarii pro sau contra acestei viziuni despre acest statut bizar al femeii, asa cum il descrie IPS Teodosie. Nu cred ca trebuie sa ne agitam ca mass media ar sustine acest punct de vedere, pentru ca de fapt nu sustine, doar afiseaza aberatiile astea, cred mai degraba ca articolul este pus asa neatins de comentariile jurnalistice, avand in vedere cat de stranie este viziunea si de lipsita de realitatea actuala. Ce sa mai comentezi, din start trebuie condamnata o asemenea parere.
  Cat despre viziunea asta, nu stiu daca exista o lege in Romania care sa traga la raspundere direct asemenea declaratii aberante, pentru ca nu este doar o jignire la adresa statutului femeii dar si o nepotrivire de rol al preotului in cauza: in lumea in care traim nu se mai potriveste viziunea asta, vechimea argumentelor si a limbajului nu mai face fata cerintelor din timpurile in care traim. Spunem ca ii prostim pe oameni, ca jignim si periclitam categorii sociale (copii sunt botezati neconform, si pot deceda la botez (!), femeia are un rol secundar in societate si "isi merita" durerile pentru ca a pacatuit) dar in Romania nu avem o lege care sa condamne asemenea "invataturi" in spatiul public.
  Deci, ori il trage la raspundere o lege, ori il lasam asa, pentru ca poate exista o masa de populatie care raspunde pozitiv la asemenea pareri si atunci acest preot vorbeste pe limba acestor oameni.
  Ma intreb cati dintre noi ne agitam si public, in fata unor situatii care se intampla in realitate langa noi.
  • Like 2
 • Delia MC Delia MC check icon
  Prea înalt IPS, iată eu va demontez argumentația. Ce spuneați? "Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale" . Bine, dar există călugărițe. Să zicem că alea tinere ar mai avea slăbiciuni dar după menopauză? Și călugării au slăbiciuni și se luptă cu ele perpetuu. Fiindcă omul așa a fost lăsat de la Cel de Sus cu instinct sexual. Toți oamenii, inclusiv cei care au îmbrăcat haina monahală. Este exact explicația pentru care sunt atâtea abuzuri sexuale în lumea catolică. Și dvs ne vorbiți de slăbiciunea femeii?
  Nu că ne-am dori să fim preoți, cred că nici o femeie ortodoxă n-are astfel de dorințe. Știm că în lumea creștină originară ori la cultele principale este așa. Dar să vii cu o argumentație de 2 lei pentru a sprijini misoginismul asta e prea de tot. Cine se aseamănă se adună, vezi dl..Sorin Lavric, ambii poleiți cu AUR...
  • Like 5
 • Ideologiile bisericii actuale sunt ceva de evul mediu. Si Romania este impanzita de asemenea credinte,
  E bine ca totusi sunt expuse declaratii din astea, e bine ca lumea sa vada in ce constau dogmele religioase la miezul lor. Ca din dogmele astea se trag multe alte conceptii si obiceiuri 'traznite'.
  • Like 8
  • @ Adrian Bacea
   Dan check icon
   Suntem campionii lumii ,,la nr de biserici raportat la nr de locuitori !
   Dar nu ne putem lauda ,la nr spitalelor ,la nr scolilor !
   ---Deci ? Cine si de ce ,ne vrea prosti ,needucati si bolnavi ??\
   -Eu cred ca noi poporul prin comportarea noastra toleram asemenea , IDIOTI ,, care este si prof, la studentii de trologie ! Ce vor invata , studentii de la acest ,,dezaxat mintal ,petrescu macedon zis Mache !
   • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult