Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Italia, sub asediul coronavirusului: reuniune de urgenţă a Consiliului de miniştri, carantină pentru zonele de focar, manifestările publice, anulate

Focar de coronavirus în Italia

Foto: Gulliver/ Getty Images

În vreme ce sâmbătă seara, premierul Giuseppe Conte conducea o reuniune de urgenţă a Consiliului de miniştri pentru adoptarea unor măsuri extraordinare în vederea stopării răspândirii coronavirusului, medicii italieni anunţau 76 de pacienţi diagnosticaţi cu noua maladie şi 2 morţi.

Cum s-a ajuns în această situaţie alarmantă în numai câteva zile ? Experţii în sănătate publică italieni încă incearcă să afle, deşi au reuşit să identifice principalele focare şi modul de răspândire a virusului. Se credea că „pacientul 0” care adusese virusul în Lombardia, fusese un tânăr italian de 28 de ani care se întorsese la sfârşitul lui ianuarie dintr-o călătorie profesională din China şi se întâlnise cu mulţi dintre cei diagnosticaţi ulterior. La un moment dat, chiar acuzase febră, însă primul test pentru depistarea virusului era negativ, iar medicii nu identificaseră anticorpi pentru a putea vorbi despre îmbolnăvirea şi, ulterior, recuperarea sa. Totuşi, conform declaraţiilor numărului doi din Ministerul Sănătăţii, Pierpaolo Sileri, testul efectuat cumnatului acestuia fusese pozitiv. 

„Pacientul numărul 1” al actualului focar din Lombardia este considerat un bărbat de 38 de ani, cu o funcţie de conducere la Unilever, prieten al celui de mai sus, internat în data de 18 februarie în spitalul din Codogno cu simptomele noii maladii. Din păcate, acesta participase la o sumedenie de evenimente sociale în ultimele zile - sâmbătă, 15 februarie, jucase într-un meci din campionatul de amatori, iar seara cinase cu prietenii într-un restaurant din Piacenza – pentru ca, în 16 februarie, duminică, să se prezinte la acelaşi spital acuzând febră şi simptome de viroză respiratorie, de unde fusese, însă, trimis acasă. Acum, spitalul din Codogno este considerat unul dintre focarele Covid-19, o bună-parte din pacienţii diagnosticaţi, inclusiv personal sanitar, fiind trataţi în această unitate sanitară.

Dacă pentru focarul izbucnit în Lombardia, medicii au izbutit să creeze harta îmbolnăvirilor şi să stabilească persoana care a fost vectorul îmbolnăvirilor, pentru cele 17 cazuri identificate în regiunea Veneto, precum şi cele din Piemonte, încă nu se poate stabili de unde provin îmbolnăvirile, ceea ce a crescut anxietatea în Peninsulă. Cu câteva zile înainte, crease nemulţumire situaţia comunităţii chineze din regiunea Toscana fiindcă o mamă reîntoarsă de câteva zile cu fetiţa ei de 9 ani din regiunea Wuhanului se prezentase la spital fiindcă micuţa acuza simptome de viroză respiratorie. Din fericire, nu fusese infectată cu noul virus. Însă, în Prato, în inima Toscanei, trăiesc şi muncesc peste 20.000 de chinezi, majoritatea veniţi din Wuhan şi Wenzhou, epicentrul epidemiei mondiale de coronavirus. Încă de la începutul lui februarie, după cum explica media peninsulară, se întorseseră aici peste 500 de persoane şi alte câteva mii sunt aşteptate să se întoarcă în săptămânile viitoare, evident, dacă nu se găsesc în regiunile Chinei în care s-a introdus carantina. Dacă mulţi dintre cei veniţi s-au izolat voluntar în propriile locuinţe, iar alţii au fost duşi de autorităţi în centrul de carantină din Cecchignola, autorităţile se declara preocupate de situaţia celor care încă sunt în tranzit dinspre China şi, mai ales, de cei care locuiesc în comun, în spaţii mici, puse la dispoziţie de către angajatori, unde un singur caz ar putea infesta sumedenie de persoane.

Pentru a calma anxietăţile şi a preveni propagarea virusului, Consiliul de miniştri ţinut ieri seară a emis o ordonanţă de urgenţă (decret-lege, conform legii italiene) prin care s-a instituit interdicţia de a părăsi ori intra în zonele de focar (până acum, 11 localităţi din nordul Italiei), sub ameninţarea unor sancţiuni penale. De asemenea, aceste măsuri vor putea fi dispuse, în temeiul acestui act normativ, în orice localitate în care apare un caz de îmbolnăvire cu coronavirus pentru care nu este cunoscut modul de îmbolnăvire. Evident, orice manifestare publică în asemenea zone este interzisă, urmând a fi închise instituţiile şi autorităţile publice, precum şi agenţii economici, cu excepţia celor care furnizează servicii publice esenţiale. În temeiul puterilor conferite de acest decret, ministrul sănătăţii a decis că în regiunile Lombardia şi Veneto nu se va desfăşura nicio manifestare sportivă în această duminică, fiind amânate meciurile lui Internazionale Milano, Sampdoria, Atalanta sau Verona. 

Prin aceste măsuri, guvernul italian consideră că va opri extinderea îmbolnăvirilor. Premierul Conte şi-a asigurat conaţionalii că nu se va suspenda tratatul Schengen şi nici nu va transforma peninsula într-un imens spital, fapte care ar prăbuşi economia oricum şubredă a Italiei.

La data publicării prezentului articol, numărul celor diagnosticaţi ajunge la 112, dintre care 89 în Lombardia, regiunea a cărei capitală se află la Milano şi care dă peste o cincime din PIB-ul Italiei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • La noi Iohanis si Orban par că sunt pe altă lume, pentru ei contează numai alegerile anticipate care, după părerea lor, le-ar oferi puterea absolută. Nu contează că nu mai există executiv și legislativ cu puterea și autoritatea necesare gestionării unei foarte probabile crize generate de pandemia corona-virusului. Societatea civilă, intelectualitatea poporul pentru care luptă declarativ politicienii par paralizați, anesteziați și o bună parte dintre ei chiar pun umărul la această absurditate de forțare a alegerilor anticipate, poate în „speranța” că virusul va fi selectiv, va alege numai „ciuma roșie”, mai ales că vine din China comunistă.
    • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult