Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Jandarmeria se afundă în ridicol. După clipul cu Eminescu, purtătorul de cuvânt al instituției lovește cu „Procoust”: „O să spuneți că sunt jandarm, eventual analfabet și că n-are rost să fac pe deșteptul, din moment ce pumnii mei minte n-are!” 

Clipul Jandarmeriei

Jandarmeria Română a postat ieri pe pagina de Facebook un clip în care un jandarm și două jandarmerițe beau ceai între brazii plini de zăpadă, iar una dintre ele cântă melodia „Eminescu”, ale cărei versuri au fost scrise de poetul Grigore Vieru.

Clipul, devenit viral, a fost postat cu ocazia zilei de naștere a lui Mihai Eminescu și a generat un festival de comentarii ironice, cu ritm și rimă, care trimit, în stil eminescian, la agresivitatea jandarmilor din timpul protestelor. „Somnoroase batrânele/ La biserică se adună,/ Vin jandarmii, dau în ele/ Noapte buna!”, scrie un comentator.

„O, rămâi, rămâi în dubă,/ Te-am gazat atât de mult,/ Ale tale coaste toate,/ Numai eu știu să le rup”, postează un altul. „Lumina de pe epolet/ Încet în grade suie/ Te bag în dubă și te bat/ Până ieșim din UE”, găsește altcineva rima . „Pe lângă stâlpii fără soț/ Adesea ai trecut/ Te-au bătut jandarmii toți/ De nu te-am cunoscut” este o altă referire poetică la agresiunile Jandarmeriei. „Bună ziua! Puteți să-mi spuneți dacă angajații dumneavoastră bat în iambic sau în trohaic?”, vrea să afle o persoană care a văzut clipul postat cu ocazia zilei de naștere a lui Mihai Eminescu.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, a reacționat într-o postare pe Facebook la comentariile ironice, făcând referire la patul lui Procust. 

„După ce am văzut și citit întreaga sarabandă de ironii la adresa unei postări făcute pe pagina de socializare a institutuției în care lucrez (și acum vă rog să-mi scuzați postarea subiectivă), m-am gândit astăzi la Patul lui Procoust (sic!). Știu deja sau intuiesc, o să spuneți că sunt jandarm, eventual analfabet și că n-are rost să fac pe deșteptul, din moment ce pumnii mei minte n-are! Este acel pat îngust în care, dacă ai neșansa să nimerești, și mai grav, să nu încapi în el, se taie din tine fără milă, ca să respecți tiparul. Dacă nu respecți tiparul va fi rău. Trebuie să fii neapărat în trend. Trebuie să critici, orice, dar să critici cu multă abnegație. Un tipar a cărui concizie, din păcate, impune și o doză mare radicalism, care de cele mai multe ori exclude nuanțele. Pentru cei care au trimis mesaje pe pagina de socializare, au ironizat, au creat, au făcut catrene, unele foarte reușite, îmi confirmă încă o data, că românii sunt oameni spirituali, inteligenți și creativi. Mă bucur să știu că activitatea noastră este urmărită de astfel de oameni. Pentru încheiere, aș apela tot la Eminescu...“de aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfâșiem.””, a scris Marius Militaru. Purtătorul de cuvânt a editat ulterior postarea, scriind corect: Procust.

În acest moment, pagina de Facebook a Jandarmeriei Române are un rating de 1,1 din 5. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Christian Romania - d-le, dupa punct, virgula, doua puncte, semnul ! sau ? etc, se lasa spatiu, atat de mana cat si tiparit ....................
  • Like 0
 • Jandarmii sant ceea ce s-ar putea numi "cainii de paza ai statului" - oricat ar parea de evoluat sau primitiv statul - la o adica, urmeaza armata, cu nobletea ei (parelnica) in mintile naivilor ....... la sfarsit, acelasi stat sau urmatorul, constata genocidul, de care vinovat este gasit "poporul violent condus de extremistii din mijlocul acestuia" - ciudatul acela de M. Militaru, ciudat, dar pe bani si avantaje, nu de gratis, se vrea cumva scolit in ale vorbirii, dar cand insira ceva mai lung de cateva secunde, de pe la mijloc incolo uita inceputul ................... "Pentru cei care au trimis mesaje pe pagina de socializare, au ironizat, au creat, au făcut catrene, unele foarte reușite, <îmi confirmă> încă o data, că românii sunt oameni spirituali, inteligenți și creativi." - individul vrea sa para un mistocar mai subtil decat aceia pe care-i bate pe strada, dar se-mpiedica-n propriile diplome, care toate nu contin note bune la limba romana ....... ce conteaza, devreme ce aia care-i castiga remuneratia lui complexa, sant mai slabi decat el, care-i bate, gazeaza, imbaiaza, amendeaza, aresteaza, etc. - iar toti aia care se cred plini de inteligenta si bun simt, sa-mi zica explicit >>> ce cauta jandarmeroaiele(ritele) in campul de bataie ??? - oare asta sa fie destinul sublim femeiesc pe lumea asta ??
  • Like 0
  • @ Stan Colton
   ....... sa fie oare de mirare fiintele astea jandarmeerice de orice grad de batausi, cand parlamentari, ministri, prim-ministri, secretari de stat, directori, si nu mai stiu ce altii asemenea, dau dovada exclusiv numai de ignoranta, primitivism, incultura, incompetenta, rautate si rea-intentie, lacomie, egoism, nepotism, impostura, mafiotism si gascarie, si cate altele ....... totusi, tarele astea se constata si la majoritatea? celor de rand, asa ca cei de "sus" se vad indreptatiti ............
   • Like 0
 • Un jandarm care scrie :"M-am gândit astăzi la Patul lui Procust" genereaza un oxymoron,adica intr-o fraza apar cuvinte care nu au ce cauta acolo si sunt in contradictie totala cu realitatea.Un jandarm nu gandeste,un jandarm doar bate si gazeaza...
  • Like 0
 • De fapt este o realitate trista ca una din institutiile cheie pentru apararea sigurantei cetateanului, a ajuns si batjocura si spaima cetateanului.
  Faptul ca Jandarmeria nu mai intra cum trebuie in Patul lui Procust este problema institutiei si a conducatorilor ei. Patul lui Procust pentru jandarmeria romana este siguranta si apararea cetateanului. Nepotriveala vine din atitudinea si evolutia jandarmeriei romane care in loc sa fie in pat a aterizat sub pat , "sup" conducerea unei secretare analfabete functional. .
  Intr-o tara unde bunul simt nu este violat zilnic , conducerea jandarmeriei romane ar trebui sa-si dea demisia si sa dispara din vizorul publicului.
  In loc de asta o clica de zevzeci, se lamenteaza ca niste curve de pe centura , care citesc romane de dragoste in pauzele dintre clienti.
  • Like 4
  • @ Radu Bogdan
   >>Radu Bogdan - "De fapt este o realitate trista ca una din institutiile cheie pentru apararea sigurantei cetateanului" - d-le, jandarmeria apara aproape numai siguranta statului, de care este platita sa-l apere, restul este ceata&fum&minciuna !!
   • Like 0
 • Am intrat în dezbatere, sper sa nu intru in "des batere" ținând cont de subiectul articolului.
  • Like 3
 • Dorin check icon
  Imbecilitate cronica Organul nu trebuie sa gândească
  • Like 1
 • Ce poți să spui?! decât #hehe ...
  • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult