Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Jandarmeria se afundă în ridicol. După clipul cu Eminescu, purtătorul de cuvânt al instituției lovește cu „Procoust”: „O să spuneți că sunt jandarm, eventual analfabet și că n-are rost să fac pe deșteptul, din moment ce pumnii mei minte n-are!” 

Clipul Jandarmeriei

Jandarmeria Română a postat ieri pe pagina de Facebook un clip în care un jandarm și două jandarmerițe beau ceai între brazii plini de zăpadă, iar una dintre ele cântă melodia „Eminescu”, ale cărei versuri au fost scrise de poetul Grigore Vieru.

Clipul, devenit viral, a fost postat cu ocazia zilei de naștere a lui Mihai Eminescu și a generat un festival de comentarii ironice, cu ritm și rimă, care trimit, în stil eminescian, la agresivitatea jandarmilor din timpul protestelor. „Somnoroase batrânele/ La biserică se adună,/ Vin jandarmii, dau în ele/ Noapte buna!”, scrie un comentator.

„O, rămâi, rămâi în dubă,/ Te-am gazat atât de mult,/ Ale tale coaste toate,/ Numai eu știu să le rup”, postează un altul. „Lumina de pe epolet/ Încet în grade suie/ Te bag în dubă și te bat/ Până ieșim din UE”, găsește altcineva rima . „Pe lângă stâlpii fără soț/ Adesea ai trecut/ Te-au bătut jandarmii toți/ De nu te-am cunoscut” este o altă referire poetică la agresiunile Jandarmeriei. „Bună ziua! Puteți să-mi spuneți dacă angajații dumneavoastră bat în iambic sau în trohaic?”, vrea să afle o persoană care a văzut clipul postat cu ocazia zilei de naștere a lui Mihai Eminescu.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, a reacționat într-o postare pe Facebook la comentariile ironice, făcând referire la patul lui Procust. 

„După ce am văzut și citit întreaga sarabandă de ironii la adresa unei postări făcute pe pagina de socializare a institutuției în care lucrez (și acum vă rog să-mi scuzați postarea subiectivă), m-am gândit astăzi la Patul lui Procoust (sic!). Știu deja sau intuiesc, o să spuneți că sunt jandarm, eventual analfabet și că n-are rost să fac pe deșteptul, din moment ce pumnii mei minte n-are! Este acel pat îngust în care, dacă ai neșansa să nimerești, și mai grav, să nu încapi în el, se taie din tine fără milă, ca să respecți tiparul. Dacă nu respecți tiparul va fi rău. Trebuie să fii neapărat în trend. Trebuie să critici, orice, dar să critici cu multă abnegație. Un tipar a cărui concizie, din păcate, impune și o doză mare radicalism, care de cele mai multe ori exclude nuanțele. Pentru cei care au trimis mesaje pe pagina de socializare, au ironizat, au creat, au făcut catrene, unele foarte reușite, îmi confirmă încă o data, că românii sunt oameni spirituali, inteligenți și creativi. Mă bucur să știu că activitatea noastră este urmărită de astfel de oameni. Pentru încheiere, aș apela tot la Eminescu...“de aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfâșiem.””, a scris Marius Militaru. Purtătorul de cuvânt a editat ulterior postarea, scriind corect: Procust.

În acest moment, pagina de Facebook a Jandarmeriei Române are un rating de 1,1 din 5. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Christian Romania - d-le, dupa punct, virgula, doua puncte, semnul ! sau ? etc, se lasa spatiu, atat de mana cat si tiparit ....................
  • Like 0
 • Jandarmii sant ceea ce s-ar putea numi "cainii de paza ai statului" - oricat ar parea de evoluat sau primitiv statul - la o adica, urmeaza armata, cu nobletea ei (parelnica) in mintile naivilor ....... la sfarsit, acelasi stat sau urmatorul, constata genocidul, de care vinovat este gasit "poporul violent condus de extremistii din mijlocul acestuia" - ciudatul acela de M. Militaru, ciudat, dar pe bani si avantaje, nu de gratis, se vrea cumva scolit in ale vorbirii, dar cand insira ceva mai lung de cateva secunde, de pe la mijloc incolo uita inceputul ................... "Pentru cei care au trimis mesaje pe pagina de socializare, au ironizat, au creat, au făcut catrene, unele foarte reușite, <îmi confirmă> încă o data, că românii sunt oameni spirituali, inteligenți și creativi." - individul vrea sa para un mistocar mai subtil decat aceia pe care-i bate pe strada, dar se-mpiedica-n propriile diplome, care toate nu contin note bune la limba romana ....... ce conteaza, devreme ce aia care-i castiga remuneratia lui complexa, sant mai slabi decat el, care-i bate, gazeaza, imbaiaza, amendeaza, aresteaza, etc. - iar toti aia care se cred plini de inteligenta si bun simt, sa-mi zica explicit >>> ce cauta jandarmeroaiele(ritele) in campul de bataie ??? - oare asta sa fie destinul sublim femeiesc pe lumea asta ??
  • Like 0
  • @ Stan Colton
   ....... sa fie oare de mirare fiintele astea jandarmeerice de orice grad de batausi, cand parlamentari, ministri, prim-ministri, secretari de stat, directori, si nu mai stiu ce altii asemenea, dau dovada exclusiv numai de ignoranta, primitivism, incultura, incompetenta, rautate si rea-intentie, lacomie, egoism, nepotism, impostura, mafiotism si gascarie, si cate altele ....... totusi, tarele astea se constata si la majoritatea? celor de rand, asa ca cei de "sus" se vad indreptatiti ............
   • Like 0
 • Un jandarm care scrie :"M-am gândit astăzi la Patul lui Procust" genereaza un oxymoron,adica intr-o fraza apar cuvinte care nu au ce cauta acolo si sunt in contradictie totala cu realitatea.Un jandarm nu gandeste,un jandarm doar bate si gazeaza...
  • Like 0
 • De fapt este o realitate trista ca una din institutiile cheie pentru apararea sigurantei cetateanului, a ajuns si batjocura si spaima cetateanului.
  Faptul ca Jandarmeria nu mai intra cum trebuie in Patul lui Procust este problema institutiei si a conducatorilor ei. Patul lui Procust pentru jandarmeria romana este siguranta si apararea cetateanului. Nepotriveala vine din atitudinea si evolutia jandarmeriei romane care in loc sa fie in pat a aterizat sub pat , "sup" conducerea unei secretare analfabete functional. .
  Intr-o tara unde bunul simt nu este violat zilnic , conducerea jandarmeriei romane ar trebui sa-si dea demisia si sa dispara din vizorul publicului.
  In loc de asta o clica de zevzeci, se lamenteaza ca niste curve de pe centura , care citesc romane de dragoste in pauzele dintre clienti.
  • Like 4
  • @ Radu Bogdan
   >>Radu Bogdan - "De fapt este o realitate trista ca una din institutiile cheie pentru apararea sigurantei cetateanului" - d-le, jandarmeria apara aproape numai siguranta statului, de care este platita sa-l apere, restul este ceata&fum&minciuna !!
   • Like 0
 • ......la fel cum au napadit tot felul de saloane de înfrumusețare..frizerii...coafuri....CU NUME POMPOASE...!?!?....ȘI ÎN CARE ..se produc...în mare majoritate...BRONEȚI SI BRONETE....pe pricipiul..." munca este pentru madini...pentru fraieri.."......LA FEL...ÎN CONDUCEREA LOR SUNT O MULȚIMR DE...minoritari.....
  • Like 0
  • @ Toma Canja
   >>Toma Canja - d-le, angajeaza-ti cel putin o dactilografa, daca nu si o meditatoare la lb. romana - si lasa literele mari pentru abecedar .......
   • Like 0
 • Am intrat în dezbatere, sper sa nu intru in "des batere" ținând cont de subiectul articolului.
  • Like 3
 • Dorin check icon
  Imbecilitate cronica Organul nu trebuie sa gândească
  • Like 1
 • Ce poți să spui?! decât #hehe ...
  • Like 1


Îți recomandăm

Banca Transilvania-logo

Finanțăm spitale, fabrici, şcoli, universități de stat şi private, baraje şi hidrocentale, autostrăzi şi cabinete veterinare, dar şi sute de mii de oameni. Susținem tot atâtea planuri şi vise ale românilor. Suntem cel mai mare finanțator instituțional al Statului prin impozite şi titluri de stat, precum şi al mediului de business românesc. Facem asta cu capitalul şi datorită competențelor acumulate în cei 25 de ani, aici, în țara noastră.

Citește mai mult

Café Istanbul

Boabe de cafea Arabica Mocha din Yemen se adaugă boabelor din India și Indonezia și te poartă cu simțurile într-un bazar oriental din alte vremuri. Amestecul exotic, intens, cu ale sale note condimentate, ce amintesc de piperul negru, te invită într-o călătorie prin istorie al cărui punct terminus este veacul în care Istanbulul, numit pe atunci Constantinopole, era cel mai bogat și mai populat oraș din lume și forfotea de viață și de tentații.

Citește mai mult