„Dacă vor fi adoptate, măsurile propuse vor avea implicații negative semnificative cu efect de domino asupra întregii economii, vor pune în pericol creșterea economică a țării și vor izola România de mediul de afaceri internațional”, a comentat Johan Meyer (foto), CEO al Franklin Templeton Investments Limited și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, pe marginea proiectului de Ordonanță de urgență a Guvernului privind o serie de măsuri fiscale și bugetare. Proiectul a fost anunțat marți seara de către ministrul Eugen Teodorovici și a fost ulterior publicat de Ministerul Finanțelor Publice.
Reprezentantul Fondului Proprietatea spune că multe dintre măsurile cuprinse în OUG vor fi suportate de fapt de consumatorii finali, prin creșterea prețurilor la energie și a costurilor de creditare.
„Predictibilitatea și transparența procesului legislativ, precum și analizarea atentă a impactului financiar și economic sunt vitale în cazul unor măsuri cu efecte atât de ample. Stăm practic pe o bombă cu ceas și solicităm Guvernului să o dezamorseze de urgență prin retragerea proiectului de OUG”, a adăugat Johan Meyer, într-un comunicat remis Republica.ro de Fondul Proprietatea.
Din punctul de vedere al Fondului Proprietatea, pilonul II de pensii private riscă să fie distrus, iar sustenabilitatea pensiilor viitoare devine incertă. Această măsura specifică va avea un impact foarte grav asupra pieței de capital locale, a cărei creștere a fost constant susținută de către fondurile private de pensii în ultimii ani. Dacă va fi adoptată, măsura va întârzia pe o perioadă nedefinită promovarea României la statutul de piață emergentă, arată sursa menționată.
„Plafonarea prețului la gaze la 68 RON /MWh încalcă în mod flagrant legislația națională în vigoare, cât și obligațiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pieței libere și de a liberaliza piața gazelor naturale. Independența energetică a României va fi pusă în pericol, iar țara s-ar putea afla în situația de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la prețuri mai mari, asupra cărora Guvernul nu va avea niciun control.
Taxa de 3% pe cifră de afaceri a companiilor din sectorul energetic va conduce la insolvența multor asemenea companii și concedieri în masă, iar siguranța întregului sistem energetic din România va fi grav periclitată”, se mai arată în comunicatul FP.
Johan Meyer a adăugat: „Dacă ne uităm la scăderile masive de pe Bursa de Valori București, la scurt timp după publicarea proiectului de OUG, apare întrebarea dacă nu cumva Guvernul va pierde mai mult din valoarea de piață a propriilor companii listate în comparație cu veniturile din impozite pe care ar urma să le obțină. Mai mult, statul va primi dividende mai mici de la aceste companii, ceea ce indică o dată în plus că aceste măsuri propuse sunt o sabie cu două tăișuri”.
Fondul Proprietatea solicită Guvernului să ia în considerare „consecințele dezastruoase” ale acestor măsuri și să retragă întregul pachet de măsuri. Fondul Proprietatea recomandă ca orice propuneri viitoare să fie făcute după consultări adecvate și transparente cu întregul mediu de afaceri și partenerii sociali.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.