Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Judecătorul Cristi Danileț a dat în judecată statul român la CEDO, după ce a fost sancționat pentru postări pe Facebook din 2019

Danileț Cristi.

Judecătorul Cristi Danileț a dat în judecată statul român la CEDO, după ce a fost sancționat disciplinar pentru că, în ianuarie 2019, a criticat în postări pe Facebook asaltul PSD asupra statului de drept, potrivit portalului CEDO, scrie G4Media.

În acțiunea introdusă la CEDO în martie 2021, Danileț a reclamat încălcarea articolelor 8 și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, iar în octombrie acest an, Curtea de la Strasbourg a solicitat guvernului de la București să își expună punctul de vedere.

„În România nu se recunoaște ca magistrații au libertate de exprimare. Au fost urmăriți procurori pentru proteste, judecători pentru interviuri, magistrați pentru postări în social media privind profesia sau viața privată. Vreau ca CEDO să spună clar care sunt limitele libertății de exprimare pentru judecătorii români pentru a se să evita acțiuni șicanatorii și orice forme de hărțuire, cum s-a întâmplat în Ungaria, Polonia, Bulgaria. Magistrații sunt oameni înainte de toate și au drepturi ca orice alți cetățeni”, a declarat judecătorul Cristi Danileț pentru G4Media.ro.

Magistratul consideră că sancțiunea disciplinară a fost o ingerință în libertatea lui de exprimare, fiindu-i lezată reputația profesională. 

Judecătorul a fost sancționat pentru abaterea disciplinară prevăzută de articolul 99 litera a) din legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.

Judecătorul Cristi Danileț a fost exclus din magistratură, în urmă cu circa două săptămâni, magistratul anunțând că i se impută două filmulețe postate pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă, iar în celălalt curăță o piscină. Decizia nu este definitivă, iar Danileț a declarat că o va ataca la instanța supremă.

Pe de altă parte, magistratul a anunțat în urmă cu două zile că este vizat de o nouă cercetare disciplinară din partea Inspecției judiciare, pe motiv că face parte din mai multe organizații nonguvernamentale calificate drept „politice” de inspectorii judiciari. Danileț face parte două ONG-uri de educație juridică, VeDem Just și ICDE.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • sper ca a cerut 1 leu despagubiri si suporta singur cheltuielile (simbolic, asa ar fi)
    desi cred ca domnia sa stie ca exista libera exprimare dar poate avea cosecinte.....daca justitia considera ca atare!!??
    • Like 0
  • Este un semnal extrem de agresiv și de sinistru care ne spune clar: ”stați calmi în băncile voastre, nimeni nu este ferit de abuzuri”!....
    Este foarte grav... Iar o menținere a deciziei la ÎCCJ va avea efecte inimaginabile asupra întregii societăți care clamează drepturile civile și Justiția nepervertită!
    • Like 1


Îți recomandăm

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult

Codecool

Codecool, școala de programare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, dă startul proiectului pilot #CoolHack, primul hackathon local organizat offline în campusul din București, pe 17 și 18 decembrie 2021. Opt echipe formate din doi până la patru membri, actuali cursanți și absolvenți, își vor testa cunoștințele și vor concura pentru premiul de 1.000 de euro, convingând jurații de abilitățile tehnice și non-tehnice în baza cărora vor fi evaluați.

Citește mai mult