Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Judecătorul Cristi Danileț a dat în judecată statul român la CEDO, după ce a fost sancționat pentru postări pe Facebook din 2019

Danileț Cristi.

Judecătorul Cristi Danileț a dat în judecată statul român la CEDO, după ce a fost sancționat disciplinar pentru că, în ianuarie 2019, a criticat în postări pe Facebook asaltul PSD asupra statului de drept, potrivit portalului CEDO, scrie G4Media.

În acțiunea introdusă la CEDO în martie 2021, Danileț a reclamat încălcarea articolelor 8 și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, iar în octombrie acest an, Curtea de la Strasbourg a solicitat guvernului de la București să își expună punctul de vedere.

„În România nu se recunoaște ca magistrații au libertate de exprimare. Au fost urmăriți procurori pentru proteste, judecători pentru interviuri, magistrați pentru postări în social media privind profesia sau viața privată. Vreau ca CEDO să spună clar care sunt limitele libertății de exprimare pentru judecătorii români pentru a se să evita acțiuni șicanatorii și orice forme de hărțuire, cum s-a întâmplat în Ungaria, Polonia, Bulgaria. Magistrații sunt oameni înainte de toate și au drepturi ca orice alți cetățeni”, a declarat judecătorul Cristi Danileț pentru G4Media.ro.

Magistratul consideră că sancțiunea disciplinară a fost o ingerință în libertatea lui de exprimare, fiindu-i lezată reputația profesională. 

Judecătorul a fost sancționat pentru abaterea disciplinară prevăzută de articolul 99 litera a) din legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.

Judecătorul Cristi Danileț a fost exclus din magistratură, în urmă cu circa două săptămâni, magistratul anunțând că i se impută două filmulețe postate pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă, iar în celălalt curăță o piscină. Decizia nu este definitivă, iar Danileț a declarat că o va ataca la instanța supremă.

Pe de altă parte, magistratul a anunțat în urmă cu două zile că este vizat de o nouă cercetare disciplinară din partea Inspecției judiciare, pe motiv că face parte din mai multe organizații nonguvernamentale calificate drept „politice” de inspectorii judiciari. Danileț face parte două ONG-uri de educație juridică, VeDem Just și ICDE.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • sper ca a cerut 1 leu despagubiri si suporta singur cheltuielile (simbolic, asa ar fi)
    desi cred ca domnia sa stie ca exista libera exprimare dar poate avea cosecinte.....daca justitia considera ca atare!!??
    • Like 0
  • Este un semnal extrem de agresiv și de sinistru care ne spune clar: ”stați calmi în băncile voastre, nimeni nu este ferit de abuzuri”!....
    Este foarte grav... Iar o menținere a deciziei la ÎCCJ va avea efecte inimaginabile asupra întregii societăți care clamează drepturile civile și Justiția nepervertită!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult