Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Jurnalista CNN Christiane Amanpour, după ce staff-ul președintelui Iranului i-a cerut să poarte văl în timpul unui interviu: Am refuzat. Discuția nu a mai avut loc

Christiane Amanpour

Foto: Twitter Christian Amanpour

Jurnalista CNN Christiane Amanpour a povestit cum i s-a cerut să poarte văl în timpul unui interviu cu președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și cum refuzul său a dus la anularea discuției. În aceste zile, în Iran au loc proteste, după ce o tânără în vârstă de 22, Mahsa Amini, a murit ca urmare a arestării de către „poliția mortalității”. Mai multe persoane au fost ucise în timpul confruntărilor cu poliția.

„Protestele au cuprins Iranul, iar femeile își ard hijaburile după moartea săptămâna trecută a lui Mahsa Amini, în urma arestării ei de către „poliția morală”. Organizațiile pentru drepturile omului spun că cel puțin 8 oameni au fost uciși. Aseară, am intenționat să-l întreb pe președintele iranian Raisi despre toate acestea și multe altele.

Acesta avea să fie primul interviu al președintelui Raisi pe teritoriul SUA, în timpul vizitei sale la New York pentru Adunarea Generală a ONU. După săptămâni de planificare și opt ore de instalare a echipamentelor de traducere, lumini și camere, eram pregătiți. Dar nici urmă de președinte Raisi.

La 40 de minute după ce trebuia să înceapă interviul, a venit un consilier. Președintele, a spus el, îmi sugera să port văl, pentru că sunt lunile sfinte ale lui Muharram și Safar.

Am refuzat politicos. Ne aflăm în New York, unde nu există nicio lege sau tradiție în ceea ce privește purtarea vălului. Am subliniat că niciun președinte iranian anterior nu a cerut acest lucru atunci când l-am intervievat în afara Iranului.

Asistentul a spus clar că interviul nu va avea loc dacă nu voi purta văl. El a spus că este „o chestiune de respect” și s-a referit la „situația din Iran” - făcând aluzie la protestele care au cuprins țara.

Din nou, am spus că nu pot fi de acord cu această condiție fără precedent și neașteptată.

Și așa am plecat. Interviul nu a avut loc. Pe măsură ce protestele continuă în Iran și oameni sunt uciși, ar fi fost un moment important să vorbim cu președintele Raisi”, a scris Christiane Amanpour pe Twitter.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mihai check icon
  Mai bine așa pentru că respectivul ar fi bifat o importantă acțiune de PR față de incidentele din Iran. În schimb nu ar fi spus nimic concret, ar fi eschivat orice tentativă de a clarifica situația și ar fi avut un discurs dement în genul celor care vin de la Kremlin.
  • Like 1
 • Ala macar a vrut sa vina la interviu!. La noi ve-ti vedea vreodata un interviu cu un lider din Biserica Ortodoxa Romana?.
  • Like 0
 • Cu reprezentanti, la orice nivel, a unor asemenea "state", ramase undeva in evul mediu salbatic nu ar trebui facut nici cel mai mic efort de a discuta. Li se acorda atentie total nemeritata. Singura atitudine corecta este de a ii ignora total, desconsidera, indiferent ca se cred "putere nucleara" sau nu. S-au facut, in sfarsit,acesti pasi necesari cu rusia, trebuie sa urmeze cu toti dementii ce se cred conducatori, indiferent de "sprijinul" cretinilor lor sustinatori. In mod special, religia trebuie pusa la locul ei- o amintire a primitivismului uman.
  • Like 3
  • @ Mircea Zugravu
   Valeriu check icon
   Vezi ca pe baza "primitivismului" ala uman se bazeaza mare parte din legile de baza din occident. Citeste dumneata decalogul si vezi ca ai corespondente in codul penal in orice tara din europa. Pana si liberalismul isi are originile in protestantism.
   Recomand un supliment alimentar de 2 seturi de palme dupa fiecare masa, poate va mai lasa delirul.
   • Like 0
  • @ Valeriu
   Palmele sunt bune pentru tine si cei ca tine, limitati ad literam la tot ce se scrie si s-a scris. Analfabetismul functional a fost de cand lumea. Urmeaza-ti recomandarea.
   • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult