Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Jurnalista CNN Christiane Amanpour, după ce staff-ul președintelui Iranului i-a cerut să poarte văl în timpul unui interviu: Am refuzat. Discuția nu a mai avut loc

Christiane Amanpour

Foto: Twitter Christian Amanpour

Jurnalista CNN Christiane Amanpour a povestit cum i s-a cerut să poarte văl în timpul unui interviu cu președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și cum refuzul său a dus la anularea discuției. În aceste zile, în Iran au loc proteste, după ce o tânără în vârstă de 22, Mahsa Amini, a murit ca urmare a arestării de către „poliția mortalității”. Mai multe persoane au fost ucise în timpul confruntărilor cu poliția.

„Protestele au cuprins Iranul, iar femeile își ard hijaburile după moartea săptămâna trecută a lui Mahsa Amini, în urma arestării ei de către „poliția morală”. Organizațiile pentru drepturile omului spun că cel puțin 8 oameni au fost uciși. Aseară, am intenționat să-l întreb pe președintele iranian Raisi despre toate acestea și multe altele.

Acesta avea să fie primul interviu al președintelui Raisi pe teritoriul SUA, în timpul vizitei sale la New York pentru Adunarea Generală a ONU. După săptămâni de planificare și opt ore de instalare a echipamentelor de traducere, lumini și camere, eram pregătiți. Dar nici urmă de președinte Raisi.

La 40 de minute după ce trebuia să înceapă interviul, a venit un consilier. Președintele, a spus el, îmi sugera să port văl, pentru că sunt lunile sfinte ale lui Muharram și Safar.

Am refuzat politicos. Ne aflăm în New York, unde nu există nicio lege sau tradiție în ceea ce privește purtarea vălului. Am subliniat că niciun președinte iranian anterior nu a cerut acest lucru atunci când l-am intervievat în afara Iranului.

Asistentul a spus clar că interviul nu va avea loc dacă nu voi purta văl. El a spus că este „o chestiune de respect” și s-a referit la „situația din Iran” - făcând aluzie la protestele care au cuprins țara.

Din nou, am spus că nu pot fi de acord cu această condiție fără precedent și neașteptată.

Și așa am plecat. Interviul nu a avut loc. Pe măsură ce protestele continuă în Iran și oameni sunt uciși, ar fi fost un moment important să vorbim cu președintele Raisi”, a scris Christiane Amanpour pe Twitter.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mihai check icon
  Mai bine așa pentru că respectivul ar fi bifat o importantă acțiune de PR față de incidentele din Iran. În schimb nu ar fi spus nimic concret, ar fi eschivat orice tentativă de a clarifica situația și ar fi avut un discurs dement în genul celor care vin de la Kremlin.
  • Like 1
 • Ala macar a vrut sa vina la interviu!. La noi ve-ti vedea vreodata un interviu cu un lider din Biserica Ortodoxa Romana?.
  • Like 0
 • Cu reprezentanti, la orice nivel, a unor asemenea "state", ramase undeva in evul mediu salbatic nu ar trebui facut nici cel mai mic efort de a discuta. Li se acorda atentie total nemeritata. Singura atitudine corecta este de a ii ignora total, desconsidera, indiferent ca se cred "putere nucleara" sau nu. S-au facut, in sfarsit,acesti pasi necesari cu rusia, trebuie sa urmeze cu toti dementii ce se cred conducatori, indiferent de "sprijinul" cretinilor lor sustinatori. In mod special, religia trebuie pusa la locul ei- o amintire a primitivismului uman.
  • Like 3
  • @ Mircea Zugravu
   Valeriu check icon
   Vezi ca pe baza "primitivismului" ala uman se bazeaza mare parte din legile de baza din occident. Citeste dumneata decalogul si vezi ca ai corespondente in codul penal in orice tara din europa. Pana si liberalismul isi are originile in protestantism.
   Recomand un supliment alimentar de 2 seturi de palme dupa fiecare masa, poate va mai lasa delirul.
   • Like 0
  • @ Valeriu
   Palmele sunt bune pentru tine si cei ca tine, limitati ad literam la tot ce se scrie si s-a scris. Analfabetismul functional a fost de cand lumea. Urmeaza-ti recomandarea.
   • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult