Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cine a întemeiat Statul Paralel

Ceaușescu fugise, alungat de sutele de mii de oameni ieșiți în stradă. Venit la spartul târgului, pe 22, după ce în noaptea demonstrației reprimate cu gloanțe din Piața Universității se ocupase, la domiciliu, potrivit propriei declarații, cu distrugerea carnetului său de membru PCR și după ce se anunțase ca restaurator al nobilelor idealuri (întinate) ale socialismului și comunismului științific, Ion Iliescu nu avea cum să mai fie erou, dacă nu al Muncii Socialiste, măcar al Revoluției.

Și atunci au apărut Teroriștii.

Cum au apărut au și dispărut, căci nu i-a văzut nimeni, nicăieri, niciodată. N-a fost prins niciunul, nici viu, nici mort. Dar, mulțumită lor (Cinste lor!, cinste lor!, cinste Teroriștilor!), Iliescu și ai săi au luat prin forță puterea lăsată din gheare de Ceaușescu și nu i-au mai dat drumul.

În curând se face anul de când urmașii lui I. Iliescu, în cap cu L. Dragnea, aflați la putere, se canonesc, dându-se unii pe alții afară din Palatul Victoria fără să-i deranjeze nimeni, să pună în practică un program de guvernare pe care nici ei nu mai știu de câte ori l-au schimbat. Pentru că le e greu să lupte cu ROBOR, cu leul mâncat de euro, cu inflația, cu benzina și alimentele care se scumpesc de la o zi la alta, cu sindicatele și patronatele care protestează, cu Bruxellesul care îi investighează, cu Washingtonul care îi avertizează, au găsit un dușman mai convenabil: Statul Paralel.

Astfel, avem acum, în sfârșit, răspunsul la întrebarea: de unde veneau Teroriștii din Decembrie `89? Din Libia, din Palestina, din Iran?

Răspuns: veneau din Statul Paralel.

Și cine a întemeiat Statul Paralel?

Răspuns: Teroriștii din Decembrie.

Aveți dumneavoastră alte răspunsuri, stimați Republicani?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult