Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Klaus Iohannis: Dragnea trebuie să dispară din viața publică. Cu acest comportament iraţional, iliberal, nedemocratic practic suntem aruncaţi înapoi cu mulţi ani

Klaus Iohannis - Cotroceni - Liviu Dragnea

Președintele Klaus Iohannis a spus sâmbătă că, după două condamnări, Dragnea trebuie să dispară din viața publică și că acest lucru s-ar întâmpla chiar și într-o țară cu o democrație incipientă.

”Că Dragnea nu se retrage, nu se retrage, aşa gândeşte el. Mai grav este că PSD nu-şi dă seama că trebuie să-l trimită pe Dragnea acasă”, a declarat şeful statului citat de News.ro.

În condițiile în care PSD îl susține necondiționat pe Dragnea, ne aflăm ”în faza total nepotrivită şi nefericită în care un partid întreg, cel mai mare partid din România se constituie în grup de presiune şi de lobby pentru un infractor”, crede Iohannis.

„Gesturile politice nu se fac la decizii finale. Am mai comentat aceste chestiuni. În politică, nu trebuie să aştepţi până la ultima, ultima condamnare. Sigur, orice persoană are dreptul se fie considerată nevinovată în sens constituţional, în sens juridic, dar în politică este nevoie de oameni asupra cărora nu planează nicio suspiciune. Cum vrea un infractor condamnat de două ori - o dată pentru referendum, acuma în prima instanţă cred că pentru instigare la abuz în serviciu -, cum crede că poate să fie credibil şi cum crede că poate să fie un exemplu pentru România? Aici vorbim şi de moralitate. Politica nu este doar despre aspecte juridice. Politica este despre moralitate. Cum să conducă un om România care este condamnat în două dosare penale. Ce credibilitate poate să mai aibă România în astfel de circumstanţe?”, a subliniat preşedintele.

Preşedintele Iohannis a atras atenția că, prin comportamentul conducerii PSD, România pierde respectul pe care îl câştigase cu greu în lume.

„S-a lucrat în ultimii 30 de ani foarte mult în România în diplomaţie, în economie, peste tot pentru, cum se spune, ca să ajungem şi noi în rând cu lumea. Şi am ajuns destul de bine în rând cu lumea. Acuma, cu acest comportament pe care l-aş numi de-a dreptul iraţional şi din partea lui Dragnea, dar şi din partea conducerii PSD, care îl sprijină şi care îl ţine acolo, cu acest comportament iraţional, iliberal, nedemocratic practic suntem aruncaţi înapoi cu mulţi ani. România pierde respectul pe care îl câştigase greu şi în Europa, şi în lume, investitorii îşi pierd toată încrederea. Dacă cel mai important lider politic îşi permite să disece hotărâri judecătoreşti în şedinţe de partid şi în public, atunci cum se ne mai aşteptăm la investitori să mai aibă încredere că în România se face dreptate şi se respectă ceea ce se stabileşte în instanţă?”, a declarat Klaus Iohannis.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sa presupunem ca lui Dragnea ii revine moralitatea cea de pe urma si isi da demisia din toate functiile publice.
  Ce speram sa se intample post Dragnea?
  In parlament a fost declansat un proces legislativ privind modificare legilor ce tin de organizarea si functionarea justitiei si de politica penala. Ne asteptam ca acest proces sa fie stopat? Cum se va intampla asta legal si democratic ?
  O parte dintre protocoalele strict secrete din interiorul justitiei au fost devoalate public. Vor fi declarate absolut normale si legale aceste protocoale sau vor fi declarate ca inexistente, niste stiri false?
  Exista in vigoare o decizie a CCR prin care presedintele este obligat sa demita un procuror sef pentru grave incalcari ale constitutiei. Se va anula decizia CCR, va fi defiintata CCR si toate actele ei declarate nule? Cum se va face asta ?
  Exista initiata o motiune de cenzura in parlament prin care, pe scurt, se spune ca PSD trebuie sa plece de la guvernare ca sa vina opozitia. Se spera ca va trece motiunea de cenzura ? Si dupa retragerea sprijinului politic pentru guvern va incepe o 'fratie' si intelegere intre actorii politici pentru crearea unui nou guvern ?
  • Like 0
 • Vasile check icon
  Trebuie să dispară. Dar ce face dl Iohanis pentru asta? Urmărește cu atenție din vacanță?
  • Like 2
  • @ Vasile
   Cristi check icon
   Ce ati face dumneavoastra daca ati fi in locul lui?
   • Like 1
  • @ Cristi
   Vasile check icon
   Nu sunt în locul lui.
   • Like 0
  • @ Vasile
   Cristi check icon
   Presedintele nu poate pocni din degete si sa rezolve problemele. Are prerogative limitate, din ce in ce mai limitate.
   • Like 0
  • @ Cristi
   Vasile check icon
   Păi dacă nu poate sau nu știe ce să facă, să lase pe altul care poate.
   • Like 1
 • Condamnările lui Dragnea sunt evident o rușine și pentru România. Din păcate, pentru PSD, aceste condamnări, hoții și minciuni sunt motive de mândrie: nu poți fi lider PSD dacă nu ești hoț și mincinos cu cazier....
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult