Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Klaus Iohannis, purtătorul de cuvânt al SRI

Klaus Iohannis - SRI

„Nu am avut impresia că SRI încearcă să acopere nereguli. Și în acest caz și-a făcut datoria. Persoanele care au primit informări nu le-au citit cu atenție, iar unele autorități nu și-au făcut treaba așa cum trebuie”, ne-a transmis dl. președinte Klaus Iohannis, azi, la ora 16, într-un breaking news nespecific domniei sale.

N-am înțeles care era urgența domnului președinte de a chemat presa așa, pe nepusă masă, la Cotroceni. Domnia sa urmărește de obicei lucrurile cu atenție și îngrijorare.

De data asta, dl. președinte ne-a spus că situația din sănătate este sub control: președintele urmărește, dar și acționează. Prin urmare, a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării, unde va discuta problema, dar ne-a avertizat să nu avem mari așteptări: „Acum, ca să nu apară nişte aşteptări care pe urmă creează nişte soluţii parţiale: nu în CSAT se rezolvă problema. În CSAT se discută, se găseşte unde sunt interconexiunile între ce fac…”

Acum nu știu dacă mai avea cineva mari așteptări de la dl. Iohannis, dar precizarea președintelui este binevenită: lăsați orice speranță voi care v-ați pus speranța în mine!

Un singur lucru ne-a spus președintele cu fermitate: că SRI-ul și-a făcut datoria. Ciudat, cetățenii care l-au ales pe dl. Iohannis președinte s-ar fi așteptat să audă cine nu și-a făcut datoria.

Apoi dl. Iohannis produce mostra supremă de cinism: „În momentul în care primim informări (de la SRI, n.n.) le citim și ne considerăm informați”.

În această după amiază, dl Iohannis s-a decuplat definitiv de la cetățeni și și-a arătat adevărata natură: un om al sistemului, care, pus în fața Hexigenocidului, rânjește suficient și „informat”.

Dacă dl. Iohannis e atât de informat și și-a luat în serios rolul de purtător de cuvânt al SRI, poate va face o nouă conferință în care ne va explica următoarele două lucruri:

1. Cum se face că SRI a știut că dezinfectanții Hexi au probleme și, cu toate acestea, a achiziționat pentru spitalul propriu produse de la firma lui Dan Condrea?

Cum, a știut? Da, ne-o spune celălalt purtător de cuvânt al SRI, comisia parlamentară „de control a SRI”, într-un comunicat:

„În ceea ce priveşte, în mod specific, SC HEXI PHARMA CO. SRL: în planul acţiunilor preventive realizate de SRI, în perioada verificată, 2011 – 2016, au fost transmise 4 informări factorilor de decizie locali (preşedinţilor Consiliilor judeţene Cluj şi Vâlcea, respectiv prefectului judeţului Cluj) şi centrali (Ministrului Sănătăţii), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanţilor utilizaţi în unităţi spitaliceşti, inclusiv a celor furnizaţi de SC HEXI PHARMA CO SRL Bucureşti”.

Reținem: „…aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanţilor”. Iar mai sus, în același comunicat, găsim informația că SRI a achiziționat, între 2011 și 2016, dezinfectanți de la Hexi Pharma. Aici SRI păcătuiește prin exces de zel: a vrut să pară că „și-a făcut datoria” și a spus prea multe. Rămâne ca dl. președinte să ne explice de ce SRI cumpăra produse despre care știa că sunt „necorespunzătoare”. Și cum se face că SRI, instituție care se ocupă de obicei cu telefonia, acum le are și cu chimia.

2. Cine citește informările SRI și ce face cu ele? Dincolo de faptul că „ne considerăm informați”, ce se întâmplă concret cu informația respectivă? Adevărul e că nimic. SRI trimite multă hârtie către instituții, care retrimit către SRI tot atât de multă maculatură. De multe ori, informările SRI nici măcar nu sunt citite, se întorc în același plic sigilat (cei care primesc notele de la SRI, prin curier special, nu pot să le păstreze pentru ei, nu pot să le xeroxeze sau să-și facă notițe; pur și simplu le citesc și le retrimit expeditorului). Prin urmare, SRI e obligat prin lege să le trimită beneficiarilor legali, dar destinatarul nu e obligat nici măcar să deschidă plicul. Așa trebuie să interpretăm fraza președintelui referitoare la „persoanele care au primit sesizări de la SRI și nu le-au citit cu atenție”. De ce nu le citesc? Poate că nu vor să se complice… Dar dl. Iohannis, domnia sa ce a făcut cu informările de la SRI? Le-a citit, le-a dat consilierilor sau le-a trimis înapoi? Sau n-a vrut nici domnia sa să se complice? Nu vom ști. Secret de stat! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dl Emil Constantinescu a recunoscut la sfarsitul mandatului ca a fost invins de "sistem"...si a avut dreptate....Basescu a creat si sustinut cel mai odios si periculos sistem de represiune din ultimii 26 de ani ...l-a depasit pe fostul ....de dinainte de '89..
  • Like 0
 • Cri check icon
  Ma bucur ca Dl.Florin Negruțiu a observat in sfarsit ceea ce era evident de mult timp, si anume ca "prioritatile" Presedintelui nu au nicio legatura cu cele ale cetatenilor.
  Dl. Johannis nu are niciun interes sa lupte cu abuzurile sistematice comise de Justitie si de celelelte Forte ale Statului; Justitia i-a "albit" atat problemele sale de incompatibilitate, cat si problemele juridice avute cu nenumaratele sale imobile cumparate in vremea cand avea o leafa modesta de primar din provincie.
  Daca Basescu a fost "parintele" puterii nelimitate pe care o au astazi institutiile de forta ale Statului, Dl. Johannis, lipsit fiind de inteligenta, abilitatea si anvergura fostului marinar, este in fapt prizonierul acestora.
  Insa trebuie recunoscut ca Johannis nu este un "ticalos nativ" precum Basescu; ca om, domnia sa este doar un iubitor de avere si confort; ca politician, Dl. Johannis manifesta o inadecvare perpetua in raport cu dinamica realitatilor din Romania.
  Dl.Johannis "nu face istorie", asa cum a facut, in rau si in ticalosie, predecesorul sau la Cotroceni; domnia sa doar asista pasiv la derularea unor evenimente care il depasesc si pentru care este incapabil sa conceapa solutii.
  • Like 0
 • check icon
  Se pare că „serviciile” → publice, deși secrete ← , au transformat Republica Socialistă România în Republica Sereistă România.
  Cum spunea și colegul dvs. Alex Livadaru, „Serviciile secrete NU au ce să caute în justiție, în redacțiile de știri, în Parlament, în Guvern.” Ei, se pare că ele sunt de altă părere...
  • Like 0
 • Sa nu uitam ca datorita PDL-ului, este astazi presedintele tarii, si deci cum toate partidele au beneficiat de ,, cotizatia" de la Hexi Pharma, acesta se simte obligat sa pastreze tacerea in ceea ce priveste cei ce trebuiau sa ia masuri la sesizarile SRI-ului...! Sa inchis ochii ptr ca era o adevarata ,,vaca de muls bai" Era un complot tacit intre toate partidele, ca dealtfel in multe alte domenii ! O buna parte dntre acestea fiind dezvaluite de Udrea.
  • Like 1
 • Ambele intrebari ridicate de dl CTP,spre a fi supuse dezbaterii publice,sunt peetinente,sintetizeaza problema,si contin si raspunsurile
  Nu ne ramane decat sa fim 100 p.c. de acord,atat rel.SRI,cat si KWI.MEG,Constanta.
  • Like 0
 • Klaus indeplineste cu strictete hotararile lui Calimero el Tirano avand in drepta lui pe slujnicul El Super tehnocratul.El Super are ministrii tehnocrati bine pregatiti ca Mortadelo,Filemón Pi,El Profesor Bacterio si altii.Mickey el Gigante este bine inbratisat de Klaus,dupa cum se vede,dar nu relizeaza ca "trenul pe care-l scoate acesta din tunel" poate creea problame grave de poluare ce nu la poate acoperii nici Ofelia.
  • Like 1
 • De ce SRI cumpără produse hexi pharma? e simplu
  Am un prieten care crește porci porci pt vânzare și porci pt familie și prieteni cei pt vânzare sunt hrăniți cu concentrate cei pt familie cu porumb si lucernă o mică mare diferență
  Cunoscând foarte bine sistemul sunt convins că loturile destinate SRIului erau fără meteahnă
  • Like 3
 • De ce SRI cumpără produse hexi pharma? E simplu
  Am un prieten care creste porci,porci pt vânzare și porci pt familie si prieteni ce-i pt vânzare sunt hrăniți cu concentrate ce-i pt familie cu porumb și lucernă mică mare diferență
  Cunoscând foarte bine domeniul sunt convins că loturile destinate SRI erau fără meteahnă
  • Like 0
 • o mana spala pe alta!
  • Like 1
 • Mai urmează să-l spele şi pe Arafat pe cap cu dezinfectanţii cu pricina şi toată lumea va fi curată! Aşteptăm cu încredere şi speranţă refacerea USL, Ponta să ne fie far,iar chinezii să ne ajute să fabricăm dezinfectante eficiente. Domnule Iohannis, sunteţi o dezamăgire colosală!
  • Like 3


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult