(Foto: Inquam Photos / George Călin)
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a avut vineri o primă reacție într-un interviu acordat Ziare.com în scandalul declanșat de Dosarul Microsoft, în care procurorii au renunțat la acuzații în cazul unor foști miniștri.
„Am cerut aviz de urmărire penală pentru cei șase miniștri în dosarul Microsoft, pentru că procurorul de caz a considerat că termenul de prescripție se calculează de la data efecturarii ultimelor plăți și el nu era împlinit, iar practica judiciară era contradictorie, a intervenit un nou Cod Penal în 2014 și discuția despre legea penală mai favorabilă”, a spus procurorul șef DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru Ziare.com.
„Dacă nu ceream avizele de urmărire penală pentru cei șase miniștri, noi nu am fi putut face investigații, nu puteam administra probe. Avizul e o condiție prealabilă pentru a face cercetări și nu am fi făcut cele patru rechizitorii în dosarul Microsoft, pentru care avem deja condamnări definitive pentru o parte dintre persoane”, a explicat Kovesi.
Procurorul șef al DNA a precizat că „solicitarea avizelor nu a întrerupt prescripția, ci doar un act de urmărire penală o poate face, cum ar fi comunicarea către suspect a ordonanței prin care a primit această calitate.”
„Pentru anumite persoane doamna procuror Iorga, deși obținuse avizul înainte de prescriere, a început urmărirea penală la câteva zile după împlinirea termenului, motiv pentru care a și fost sesizată Inspecția Judiciară. În aceste rechizitorii s-au pus măsuri asiguratorii până la concurențz întregului prejudiciu”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.
Procurorul șef al DNA a declarat la Digi24 că nu intenționează să își dea demisia: „Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Atunci când un dosar se înregistrează la DNA printr-o sesizare, nu este 100% din cazuri posibilitatea să faci rechizitoriu. Sunt situații în care faci rechizitorii, sunt situații în care dai clasări. Rolul procurorului este acela de a administra probe, de a investiga faptele și de a strânge probe în dovedirea vinovăției sau nevinovăției unei persoane”.
În dosarul Microsoft, DNA a anunțat joi că acuzațiile la adresa unor foști miniștri ai educației au fost clasate. Este vorba despre Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu și Daniel Funeriu, foști miniștri ai educației, Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor, Șerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG, Dan Nica și Adriana Țicău, foști miniștri ai Comunicațiilor.
Noul procuror care a preluat dosarul a descoperit că suspecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris. În cazul lui Daniel Funeriu, s-a constatat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Si acum, statul paralel invocat de unii, este o gogorita menit sa hipnotizeze babele si mosii isterici care de altfel traiesc pentru el, "Partidul Socialist Roman Progresist si Reformat" (unde-s multi nebuni puterea creste).
Apoi, unii alesi, in frunte cu cei doi crai de la rasarit, au renuntat la serviciile SPP....mare scofala... pe viitor paza si protectia demnitarilor va fi asigurata de golanii domnului Codrin Stefanescu, semne in acest sens distingandu-se de la drumurile domnului Dragnea pe la DNA. Intrebare : Dar pe romanii de rand (clasa de mijloc cinstita) cine ii protejeaza ? Raspuns ironic : After shave-ul "Nivea for Men" probabil !
O ultima precizare, doamna Kodruta daca intra in acest malaxor mediatic coordonat politic si institutional va avea de pierdut....treaba dansei si a DNA-ului, este de a prinde infractori !