Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Kovesi, prima reacție după scandalul Microsoft: Nu am niciun motiv să îmi dau demisia

Laura Codruța Kovesi - Foto George Călin

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a avut vineri o primă reacție într-un interviu acordat Ziare.com în scandalul declanșat de Dosarul Microsoft, în care procurorii au renunțat la acuzații în cazul unor foști miniștri.

„Am cerut aviz de urmărire penală pentru cei șase miniștri în dosarul Microsoft, pentru că procurorul de caz a considerat că termenul de prescripție se calculează de la data efecturarii ultimelor plăți și el nu era împlinit, iar practica judiciară era contradictorie, a intervenit un nou Cod Penal în 2014 și discuția despre legea penală mai favorabilă”, a spus procurorul șef DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru Ziare.com.

„Dacă nu ceream avizele de urmărire penală pentru cei șase miniștri, noi nu am fi putut face investigații, nu puteam administra probe. Avizul e o condiție prealabilă pentru a face cercetări și nu am fi făcut cele patru rechizitorii în dosarul Microsoft, pentru care avem deja condamnări definitive pentru o parte dintre persoane”, a explicat Kovesi.

Procurorul șef al DNA a precizat că „solicitarea avizelor nu a întrerupt prescripția, ci doar un act de urmărire penală o poate face, cum ar fi comunicarea către suspect a ordonanței prin care a primit această calitate.” 

„Pentru anumite persoane doamna procuror Iorga, deși obținuse avizul înainte de prescriere, a început urmărirea penală la câteva zile după împlinirea termenului, motiv pentru care a și fost sesizată Inspecția Judiciară. În aceste rechizitorii s-au pus măsuri asiguratorii până la concurențz întregului prejudiciu”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Procurorul șef al DNA a declarat la Digi24 că nu intenționează să își dea demisia: „Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Atunci când un dosar se înregistrează la DNA printr-o sesizare, nu este 100% din cazuri posibilitatea să faci rechizitoriu. Sunt situații în care faci rechizitorii, sunt situații în care dai clasări. Rolul procurorului este acela de a administra probe, de a investiga faptele și de a strânge probe în dovedirea vinovăției sau nevinovăției unei persoane”.

În dosarul Microsoft, DNA a anunțat joi că acuzațiile la adresa unor foști miniștri ai educației au fost clasate. Este vorba despre Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu și Daniel Funeriu, foști miniștri ai educației, Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor, Șerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG, Dan Nica și Adriana Țicău, foști miniștri ai Comunicațiilor.

Noul procuror care a preluat dosarul a descoperit că suspecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris. În cazul lui Daniel Funeriu, s-a constatat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dupa progranul lui Vâlcov cu întarirea relatiilor cu rusia. Numarul mare de parlamentari cu functii apropiati de oligarhul de la ALRO.Absența parlamentarilor de la votul pentru achizitia Patriot. Ministri penali care se sustrag cercetarii SRI pe tema de securitate nationala stiind ca SRI nu poate cerceta din oficiu. Ministrul apararii care care viseaza submarine sa apere tara de masiva superioritate in tancuri si artilerie a rusilor. Declaratii anti UE a liderilor PSD. Declatatii pe presa împotriva serviciilor și nu plîngeri penale cu probe. Eliminarea drapelului UE din guvern si totala izolare a PSD si guvernului de structuri UE. Aducerea Chinei la Bucuresti pentru consultanta petrol si gaze , tara care este cel mai mare datornic mondial La aceste fapte astept cu interes urmatorele actiuni FSB în Romania.
    • Like 0
  • Nu stiu daca nu se observa faptul ca cei cinci ministrii care au profitat de prescrierea termenului sunt toti PSD-isti. Andronescu, Athanasiu, Tanasescu, Mihailescu si Ticau apartin de Partidul Social Democrat. Domnului Funeriu nu i s-a prescris fapta ci ea nu era cuprinsa in codul penal. Domnul Ministru Gabriel Sandu PD si domnul Pinalti PD au fost trimisi in judecata si au fost condamnati. Sa fie asta o coincidenta? Ma indoiesc. Doamna procuror Iorga Moraru are foarte multe lucruri de explicat
    • Like 1
  • Nu sunt specialista in drept dar asa cum vad eu lucrurile, doamna procuror DNA care a instrumentat cazul Microsoft a fost de rea credinta, intarziind in mod voit investigatiile. Este foarte clar de ce doamna Kovesi a sesizat Inspectia judiciara in legatura cu actele si faptele acestei doamne prcuror.Nu vad nici un motiv pt care doamna Kovesi sa-si dea demisia. Oricum, PSD-istii nu se vor lasa pana nu adopta legile justitiei favorabile lor. Cred ca sunt prea puternici iar noi putini , slabi si tematori.In fiecare zi le spun copiilor mei ca trebuie sa plece din aceasta tara. Eu am ratat aceasta cale dar ei sper sa fie mai destepti ca mine. Romania este o cauza pierduta!
    • Like 3
  • Lupta pentru putere, asa s-ar traduce ultimele evenimente "spumoase" din viata politica si institutionala din Romania si cu cat facem valuri si extindem hora si peste hotare cu atat mai bine pentru burtile romanilor....haideti sa fim seriosi, romanii n-au nici pe dracu decat ca sunt saraci si cu "pofta de viata", de viata altora !
    Si acum, statul paralel invocat de unii, este o gogorita menit sa hipnotizeze babele si mosii isterici care de altfel traiesc pentru el, "Partidul Socialist Roman Progresist si Reformat" (unde-s multi nebuni puterea creste).
    Apoi, unii alesi, in frunte cu cei doi crai de la rasarit, au renuntat la serviciile SPP....mare scofala... pe viitor paza si protectia demnitarilor va fi asigurata de golanii domnului Codrin Stefanescu, semne in acest sens distingandu-se de la drumurile domnului Dragnea pe la DNA. Intrebare : Dar pe romanii de rand (clasa de mijloc cinstita) cine ii protejeaza ? Raspuns ironic : After shave-ul "Nivea for Men" probabil !
    O ultima precizare, doamna Kodruta daca intra in acest malaxor mediatic coordonat politic si institutional va avea de pierdut....treaba dansei si a DNA-ului, este de a prinde infractori !
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult