Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Lângă parc, într-un apartament în care “compact” e cuvântul de ordine

designist februarie

(Foto: Space Casuals)

Nu ai nevoie de suprafețe deschise și foarte mari ca să creezi un spațiu fluid, ci de soluții smart și o cromatică diafană, care să te “păcălească” vizual. Ne-a arătat asta arh. Alex Călin de la Space Casuals, care a amenajat un apartament compact, de aproximativ 85 mp, din apropierea parcului bucureștean Alexandru Ioan Cuza (fostul I.O.R.), în care interiorul ține legătura cu exteriorul, iar funcționalitățile comunică fluent.

“Potrivit briefului, clienții noștri și-au dorit un spațiu care să comunice mult cu exteriorul, ca să se poată bucura de vecinătatea parcului chiar dacă sunt în casă, pe de-o parte, iar, pe de altă parte, un spațiu care să poată găzdui activitățile diverse ale familiei. Nu în ultimul rând, ca în marea majoritate a apartamentelor de locuit, am fost provocați să găsim zone foarte generoase de depozitare”, a povestit Alex.

 

Bucătăria deschisă este cartea de vizită a apartamentului: primul spațiu pe care îl zărești când intri în casă și primul exemplu de multifuncționalitate. Bifează și o zonă de gătit, și una de luat masa, și spații compacte de mobilare și depozitare – apropo, toate piesele de mobilier custom made sunt făcute în colaborare cu unicat.ro. Cel mai mare impact vizual (poate un pic prea mare pentru gustul nostru) îl are tapetul cu motive vegetale, care face trimiterea către parcul de afară. Per total, dăm o notă mare camerei foarte luminoase și mesei cu o formă care vine ca o variațiune la clasicul blat dreptunghiular.

Niciun loc propice pentru spații de depozitare nu a fost ratat  

Livingul este terenul reconfigurării: a rămas fără un perete suplimentar, lucrare care i-a mărit suprafața și l-a ajutat să comunice mai ușor și cu bucătăria, și cu celelalte zone ale casei. Pereții vopsiți într-un gri pal sunt o alternativă la clasicul alb scandinav, fără să dezechilibreze minimalismul liniștit al amenajării. Totuși, colțul nostru preferat sunt rafturile minimale – și – oh! – fotografia Tildei Swinton!

De partea cealaltă a livingului, spațiile de depozitare se extind cu un dulap casetat care acoperă întregul perete și se continuă și de-a lungul holului de acces spre dormitoare.


Primul dintre ele, o cameră cu dimensiuni reduse, mizează tot pe funcționalități diverse ca să fructifice la maximum spațiul: piesa de mobilier compactă de pe peretele din dreapta se extinde și se transformă într-un birou/ zonă de lucru, canapeaua este loc de relaxare/brainstorming pe timpul zilei, iar noaptea devine pat dacă tragi de mânerele de deasupra.

Motivul tapetului care dinamizeaza spatiul se repetă și aici: mai colorat, mai agitat, mai…dinamic! 

Oricât de intim și liniștit ți s-ar părea la prima vedere dormitorul matrimonial, este, de fapt, gândit ca o replică de interior a unei imagini exterioare – vezi asta în imaginea de mai jos.

Tapetul care recreează siluetele unui oraș vechi, care te duc cu gândul la călătorii și vacanță, și lampa-felinar contribuie la poveste. 

Sfârșim turul apartamentului în ultimul spațiu compact al apartamentului (de fapt, mai compact nici că se poate ): balconul gândit ca o extensie a dormitorului principal, colțul pentru citit și reverii la sfârșit (sau început) de zi. Măsuța extensibilă este un vot în plus la capitolul soluții pentru spații înguste.

Fotografii: prin Space Casuals

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult