Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Lângă parc, într-un apartament în care “compact” e cuvântul de ordine

designist februarie

(Foto: Space Casuals)

Nu ai nevoie de suprafețe deschise și foarte mari ca să creezi un spațiu fluid, ci de soluții smart și o cromatică diafană, care să te “păcălească” vizual. Ne-a arătat asta arh. Alex Călin de la Space Casuals, care a amenajat un apartament compact, de aproximativ 85 mp, din apropierea parcului bucureștean Alexandru Ioan Cuza (fostul I.O.R.), în care interiorul ține legătura cu exteriorul, iar funcționalitățile comunică fluent.

“Potrivit briefului, clienții noștri și-au dorit un spațiu care să comunice mult cu exteriorul, ca să se poată bucura de vecinătatea parcului chiar dacă sunt în casă, pe de-o parte, iar, pe de altă parte, un spațiu care să poată găzdui activitățile diverse ale familiei. Nu în ultimul rând, ca în marea majoritate a apartamentelor de locuit, am fost provocați să găsim zone foarte generoase de depozitare”, a povestit Alex.

 

Bucătăria deschisă este cartea de vizită a apartamentului: primul spațiu pe care îl zărești când intri în casă și primul exemplu de multifuncționalitate. Bifează și o zonă de gătit, și una de luat masa, și spații compacte de mobilare și depozitare – apropo, toate piesele de mobilier custom made sunt făcute în colaborare cu unicat.ro. Cel mai mare impact vizual (poate un pic prea mare pentru gustul nostru) îl are tapetul cu motive vegetale, care face trimiterea către parcul de afară. Per total, dăm o notă mare camerei foarte luminoase și mesei cu o formă care vine ca o variațiune la clasicul blat dreptunghiular.

Niciun loc propice pentru spații de depozitare nu a fost ratat  

Livingul este terenul reconfigurării: a rămas fără un perete suplimentar, lucrare care i-a mărit suprafața și l-a ajutat să comunice mai ușor și cu bucătăria, și cu celelalte zone ale casei. Pereții vopsiți într-un gri pal sunt o alternativă la clasicul alb scandinav, fără să dezechilibreze minimalismul liniștit al amenajării. Totuși, colțul nostru preferat sunt rafturile minimale – și – oh! – fotografia Tildei Swinton!

De partea cealaltă a livingului, spațiile de depozitare se extind cu un dulap casetat care acoperă întregul perete și se continuă și de-a lungul holului de acces spre dormitoare.


Primul dintre ele, o cameră cu dimensiuni reduse, mizează tot pe funcționalități diverse ca să fructifice la maximum spațiul: piesa de mobilier compactă de pe peretele din dreapta se extinde și se transformă într-un birou/ zonă de lucru, canapeaua este loc de relaxare/brainstorming pe timpul zilei, iar noaptea devine pat dacă tragi de mânerele de deasupra.

Motivul tapetului care dinamizeaza spatiul se repetă și aici: mai colorat, mai agitat, mai…dinamic! 

Oricât de intim și liniștit ți s-ar părea la prima vedere dormitorul matrimonial, este, de fapt, gândit ca o replică de interior a unei imagini exterioare – vezi asta în imaginea de mai jos.

Tapetul care recreează siluetele unui oraș vechi, care te duc cu gândul la călătorii și vacanță, și lampa-felinar contribuie la poveste. 

Sfârșim turul apartamentului în ultimul spațiu compact al apartamentului (de fapt, mai compact nici că se poate ): balconul gândit ca o extensie a dormitorului principal, colțul pentru citit și reverii la sfârșit (sau început) de zi. Măsuța extensibilă este un vot în plus la capitolul soluții pentru spații înguste.

Fotografii: prin Space Casuals

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult