Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Laura Codruța Kovesi dă factura exactă a jafului: În urma investigațiilor DNA, în bugetul de stat ar trebui să intre un miliard de euro

Laura Codruța Kovesi - recuperare prejudicii

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Un miliard de euro ar fi trebuit să ajungă la bugetul de stat în urma dosarelor instrumentate de DNA în ultimii cinci ani, însă până acum doar 11 la sută din prejudicii au fost recuperate de instituțiile competente, a spus marți procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

„În ultimii cinci ani au fost indisponibilizate bunuri şi valori în valoare de peste două miliarde de euro. În cazurile în care judecătorii au pronunţat sentinţe definitive de condamnare au dispus şi confiscări. În cazurile în care instanţele au fost sesizate prin rechizitorii DNA au rămas definitive 992 de hotărâri judecătoreşti prin care instanţele s-au pronunţat cu privire la confiscarea de bunuri în valoare de un miliard de euro, bani care trebuie să intre efectiv în bugetul statului în urma investigaţiilor DNA", a declarat Kovesi la o dezbatere la care au luat parte magistraţi şi reprezentanţi ai Fiscului, potrivit News.ro.

Șefa DNA a citat un studiu european care relevă că inculpaţii preferă să petreacă timp în închisoare, dar să nu li se ia averea, iar acest lucru pare să se confirme.

Laura Codruța Kovesi a explicat că problema pentru care banii din confiscări nu intră efectiv în bugetul statului ţine de modul în care sunt executate hotărârile judecătoreşti de către instituţiile competente.

„Problema pentru care banii nu intră efectiv în bugetul statului nu ţine de legislaţie, ci de modul în care se execută hotărârile judecătoreşti. Aceste hotărâri trebuie respectate, mai departe sunt trimise instituţiilor care au competenţe. Aceste instituţii trebuie să spună ce probleme au în a executa efectiv hotărârile judecătoreşti. Aceste instituţii trebuie să se comporte ca un bun administrator, pentru că sunt bani ai statului", a punctat Kovesi.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • 1 miliard. Și aici e vorba doar despre prejudicii dovedite.. oare ar putea face cineva o estimare reală a furtului din bani publici?
  • Like 0
 • După câte comentarii sunt postate aici, îți poți da seama cât de interesat este românul de BANII PUBLICI, la care și el contribuie. Contribuie însă ca un prost, fără să-l intereseze ce se întâmplă cu BANII LUI ! Este exact același motiv pentru care nu-l interesează scara blocului în care trăiește, sau strada pe care merge, sau locul unde campează, considerând toate acestea ale altora, nu și ale lui, personal. Ce dovadă mai mare de prostie egoistă ?
  • Like 0
 • check icon
  Pai cum sa puna in aplicare hotararile judecatoresti cand ar trebui sa "saraceasca" niste prieteni?Nu mai bine imprumutam?Miliardul de lei pe saptamana,asta e performanta cu care se lauda MF,definindu-l pompos "atragere"...ce sa faci cu maruntisul din executari cand foamea de bani e muuult mai mare?Si nu supara pe nimeni ca doar dam apoi vina pe mostenire,desi de un cincinal suntem deja pricopsiti cu leprele rosii...
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult