(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
Un miliard de euro ar fi trebuit să ajungă la bugetul de stat în urma dosarelor instrumentate de DNA în ultimii cinci ani, însă până acum doar 11 la sută din prejudicii au fost recuperate de instituțiile competente, a spus marți procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
„În ultimii cinci ani au fost indisponibilizate bunuri şi valori în valoare de peste două miliarde de euro. În cazurile în care judecătorii au pronunţat sentinţe definitive de condamnare au dispus şi confiscări. În cazurile în care instanţele au fost sesizate prin rechizitorii DNA au rămas definitive 992 de hotărâri judecătoreşti prin care instanţele s-au pronunţat cu privire la confiscarea de bunuri în valoare de un miliard de euro, bani care trebuie să intre efectiv în bugetul statului în urma investigaţiilor DNA", a declarat Kovesi la o dezbatere la care au luat parte magistraţi şi reprezentanţi ai Fiscului, potrivit News.ro.
Șefa DNA a citat un studiu european care relevă că inculpaţii preferă să petreacă timp în închisoare, dar să nu li se ia averea, iar acest lucru pare să se confirme.
Laura Codruța Kovesi a explicat că problema pentru care banii din confiscări nu intră efectiv în bugetul statului ţine de modul în care sunt executate hotărârile judecătoreşti de către instituţiile competente.
„Problema pentru care banii nu intră efectiv în bugetul statului nu ţine de legislaţie, ci de modul în care se execută hotărârile judecătoreşti. Aceste hotărâri trebuie respectate, mai departe sunt trimise instituţiilor care au competenţe. Aceste instituţii trebuie să spună ce probleme au în a executa efectiv hotărârile judecătoreşti. Aceste instituţii trebuie să se comporte ca un bun administrator, pentru că sunt bani ai statului", a punctat Kovesi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.