Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Laura Codruța Kovesi dă factura exactă a jafului: În urma investigațiilor DNA, în bugetul de stat ar trebui să intre un miliard de euro

Laura Codruța Kovesi - recuperare prejudicii

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Un miliard de euro ar fi trebuit să ajungă la bugetul de stat în urma dosarelor instrumentate de DNA în ultimii cinci ani, însă până acum doar 11 la sută din prejudicii au fost recuperate de instituțiile competente, a spus marți procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

„În ultimii cinci ani au fost indisponibilizate bunuri şi valori în valoare de peste două miliarde de euro. În cazurile în care judecătorii au pronunţat sentinţe definitive de condamnare au dispus şi confiscări. În cazurile în care instanţele au fost sesizate prin rechizitorii DNA au rămas definitive 992 de hotărâri judecătoreşti prin care instanţele s-au pronunţat cu privire la confiscarea de bunuri în valoare de un miliard de euro, bani care trebuie să intre efectiv în bugetul statului în urma investigaţiilor DNA", a declarat Kovesi la o dezbatere la care au luat parte magistraţi şi reprezentanţi ai Fiscului, potrivit News.ro.

Șefa DNA a citat un studiu european care relevă că inculpaţii preferă să petreacă timp în închisoare, dar să nu li se ia averea, iar acest lucru pare să se confirme.

Laura Codruța Kovesi a explicat că problema pentru care banii din confiscări nu intră efectiv în bugetul statului ţine de modul în care sunt executate hotărârile judecătoreşti de către instituţiile competente.

„Problema pentru care banii nu intră efectiv în bugetul statului nu ţine de legislaţie, ci de modul în care se execută hotărârile judecătoreşti. Aceste hotărâri trebuie respectate, mai departe sunt trimise instituţiilor care au competenţe. Aceste instituţii trebuie să spună ce probleme au în a executa efectiv hotărârile judecătoreşti. Aceste instituţii trebuie să se comporte ca un bun administrator, pentru că sunt bani ai statului", a punctat Kovesi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    1 miliard. Și aici e vorba doar despre prejudicii dovedite.. oare ar putea face cineva o estimare reală a furtului din bani publici?
    • Like 0
  • După câte comentarii sunt postate aici, îți poți da seama cât de interesat este românul de BANII PUBLICI, la care și el contribuie. Contribuie însă ca un prost, fără să-l intereseze ce se întâmplă cu BANII LUI ! Este exact același motiv pentru care nu-l interesează scara blocului în care trăiește, sau strada pe care merge, sau locul unde campează, considerând toate acestea ale altora, nu și ale lui, personal. Ce dovadă mai mare de prostie egoistă ?
    • Like 0
  • check icon
    Pai cum sa puna in aplicare hotararile judecatoresti cand ar trebui sa "saraceasca" niste prieteni?Nu mai bine imprumutam?Miliardul de lei pe saptamana,asta e performanta cu care se lauda MF,definindu-l pompos "atragere"...ce sa faci cu maruntisul din executari cand foamea de bani e muuult mai mare?Si nu supara pe nimeni ca doar dam apoi vina pe mostenire,desi de un cincinal suntem deja pricopsiti cu leprele rosii...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult