Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Laura Codruța Kovesi dă factura exactă a jafului: În urma investigațiilor DNA, în bugetul de stat ar trebui să intre un miliard de euro

Laura Codruța Kovesi - recuperare prejudicii

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Un miliard de euro ar fi trebuit să ajungă la bugetul de stat în urma dosarelor instrumentate de DNA în ultimii cinci ani, însă până acum doar 11 la sută din prejudicii au fost recuperate de instituțiile competente, a spus marți procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

„În ultimii cinci ani au fost indisponibilizate bunuri şi valori în valoare de peste două miliarde de euro. În cazurile în care judecătorii au pronunţat sentinţe definitive de condamnare au dispus şi confiscări. În cazurile în care instanţele au fost sesizate prin rechizitorii DNA au rămas definitive 992 de hotărâri judecătoreşti prin care instanţele s-au pronunţat cu privire la confiscarea de bunuri în valoare de un miliard de euro, bani care trebuie să intre efectiv în bugetul statului în urma investigaţiilor DNA", a declarat Kovesi la o dezbatere la care au luat parte magistraţi şi reprezentanţi ai Fiscului, potrivit News.ro.

Șefa DNA a citat un studiu european care relevă că inculpaţii preferă să petreacă timp în închisoare, dar să nu li se ia averea, iar acest lucru pare să se confirme.

Laura Codruța Kovesi a explicat că problema pentru care banii din confiscări nu intră efectiv în bugetul statului ţine de modul în care sunt executate hotărârile judecătoreşti de către instituţiile competente.

„Problema pentru care banii nu intră efectiv în bugetul statului nu ţine de legislaţie, ci de modul în care se execută hotărârile judecătoreşti. Aceste hotărâri trebuie respectate, mai departe sunt trimise instituţiilor care au competenţe. Aceste instituţii trebuie să spună ce probleme au în a executa efectiv hotărârile judecătoreşti. Aceste instituţii trebuie să se comporte ca un bun administrator, pentru că sunt bani ai statului", a punctat Kovesi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    1 miliard. Și aici e vorba doar despre prejudicii dovedite.. oare ar putea face cineva o estimare reală a furtului din bani publici?
    • Like 0
  • După câte comentarii sunt postate aici, îți poți da seama cât de interesat este românul de BANII PUBLICI, la care și el contribuie. Contribuie însă ca un prost, fără să-l intereseze ce se întâmplă cu BANII LUI ! Este exact același motiv pentru care nu-l interesează scara blocului în care trăiește, sau strada pe care merge, sau locul unde campează, considerând toate acestea ale altora, nu și ale lui, personal. Ce dovadă mai mare de prostie egoistă ?
    • Like 0
  • check icon
    Pai cum sa puna in aplicare hotararile judecatoresti cand ar trebui sa "saraceasca" niste prieteni?Nu mai bine imprumutam?Miliardul de lei pe saptamana,asta e performanta cu care se lauda MF,definindu-l pompos "atragere"...ce sa faci cu maruntisul din executari cand foamea de bani e muuult mai mare?Si nu supara pe nimeni ca doar dam apoi vina pe mostenire,desi de un cincinal suntem deja pricopsiti cu leprele rosii...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult