Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Legături bolnăvicioase: în pat cu telefonul

Tânără cu telefonul în pat

Foto: Guliver Getty Images

Tocmai ce s-a terminat Aston Villa - Everton, un meci care nu e chiar un blockbuster, dar pentru un microbist ca mine, interesat de echipele mici ca hipsterii de specialty coffee, e un mod perfect a-ți petrece seara. S-a făcut 23:30 și îmi este destul de somn. În plus, mi-am propus să am un program sănătos de dormit și asta înseamnă șapte-opt ore cam în același interval. Nu fac greșeala să subestimez importanța unui somn de calitate.

Cu toate astea, două ore  mai târziu, stau cu laptopul în brațe citind un interviu cu Kevin Abstract în care membrul Brockhampton vorbește despre Shia LaBeouf, noul album Ginger și cum a fugit de acasă în copilărie. De când s-a terminat meciul, am deschis laptopul doar un pic pentru că eram curios ce îmi oferă Premier League a doua zi. De aici am ajuns la un clip pe Youtube despre ascensiunea lui Brighton în prima ligă engleză și restul e istorie. Gaura neagră a internetului m-a târât printr-o diversitate remarcabilă într-o perioadă destul de mică de timp: clipuri despre fotbal pe Youtube, stand-up, articole de opinie despre Donald Trump și evident, Aziz Ansari.

Ciudat e că fizic îmi era somn. Rațional, eram conștient că cel mai bun lucru pe care l-aș putea face ar fi să mă culc. Cu toate astea, laptopul era ca un magnet. Era sacul lui Moș Crăciun plin cu informații și lucruri fascinante. Doar un pic îl deschid și apoi somn. Evident că nu e așa. Just when I thought I was out… they pull me back in.

Avalanșa de informații care vine spre noi zilnic are efecte negative importante.

Mirajul multitasking-ului

Efectele multitaskingului sunt asemănătoare cu cele ale lipsei de somn. De cele mai multe ori nu îți dai seama, dar nu funcționezi la capacitate maximă și nu ești nici pe departe pe cât de eficient ar trebui să fii. Un pic ca atunci când ești, beat dar nu ești conștient de asta.

Neuro-cercetătorul Daniel Levitin spune că, deși credem că facem mai multe lucruri deodată, totul e doar un mit pentru că creierul nostru nu poate funcționa în felul acesta. Ce facem de fapt este să acordăm un pic de atenție fiecărui lucru în parte, pe rând. Trecem de la primul la al doilea până la ultimul și apoi o luăm de la capăt. Astfel, niciuna dintre activități nu beneficiază de atenția noastră întreagă și, în același timp, obosim pentru că toate aceste treceri de la un task la altul consumă resurse importante pentru creier.

Incapacitatea de a selecta informațiile relevante

De cele mai multe ori, ajungem să ne pierdem într-o mare de informații și avem parte, în prezent, de o concurență acerbă pentru una dintre cele mai importante resurse ale noastre: atenția. Suntem în permanență asaltați de articole, citate, știri, editoriale, statusuri de pe Facebook, poze, clipuri video etc. Astfel, devine foarte greu să selectăm ce contează cu adevărat și ajungem să stocăm multe lucruri neimportante. Filtrul pe care îl aplică majoritatea se reduce la feed-ul Facebook, ceea ce ar fi ok în principiu, numai că asta înseamnă că te vei învârti permanent în celebra bulă, care nu va face decât să îți confirme părerile.

Soluția ideală nu există. Cel mai simplu ar fi să deconectezi de tot, dar asta e la fel de greu pe cât sună. Alte idei ar fi newsletter-ele de la diverse publicații, să mai dai câte un like la jurnaliști sau site-uri care nu îți împărtășesc părerile sau un feed de Twitter ales pe sprânceană.

Nu mai putem rămâne singuri cu gândurile noastre

Mai e cineva care nu-și ia telefonul când se duce la baie? Cine nu aruncă o privire pe Facebook cât așteaptă metroul sau cât e roșu la semafor? Cam în cate secunde îți scoți telefonul din buzunar pentru a evita o liniște inconfortabilă?

Relația pe care am dezvoltat-o cu telefoanele este una serioasă, de lungă durată și de o dependență bolnăvicioasă. Suntem în permanență needy și așteptăm de la ele să ne rezolve toate problemele. Asta pentru că orice moment de liniște, de contemplare, de relaxare pentru creierul nostru este acoperit de un val de clipuri, statusuri sau articole. Și apelăm la ele pentru că e convenabil și pentru că ne e frică. Ne e frică de propriile noastre gânduri și de ce am putea descoperi. Louis CK spunea că oamenii care stau pe telefon în trafic sunt dispuși să-și riște atât viața lor, cât și a altora doar pentru că le este atât de greu să fie singuri pentru o clipă.

Nu e deloc ușor de găsit o concluzie. Dar cred că trebuie să ajungem la un echilibru în felul în care utilizăm tehnologia, altfel riscăm să ne pierdem în abisul internetului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Roxana B check icon
  No comments.....
  Ma si vad.....din pacate, asa am ajuns.....
  • Like 0
 • Ada check icon
  Da, mai sunt cei care nu merg la baie cu telefonul.
  Cat e rosu la semafor ma uit la oameni, la masini , la blocuri sau fredonez refrenul unei melodii care imi vine atunci in minte.
  Drumuri lungi : le iubesc .Sunt in stare sa ma uit ore intregi pe geam daca conduce cineva. Nu inteleg cum se poate uita cineva pe telefon cand poti vedea lucruri noi. Orice.
  Eu inainte de culcare inchid telefonul.
  Fara televizor in camera, fara laptop.
  Inafara de alarma de trezire nimic nu suna.
  Vreau liniste pt mine si familia mea atat ziua cat si noaptea.
  Macar acasa sa fie liniste ca in rest auzim destula galagie si destule informatii care oricum ne influenteaza.
  • Like 3
 • Delia MC Delia MC check icon
  Fără de tot nu mai merge. Dar da, e greu de găsit calea de mijloc. Cel mai bine, "newsletter-ele de la diverse publicații, să mai dai câte un like la jurnaliști sau site-uri care nu îți împărtășesc părerile sau un feed de Twitter ales pe sprânceană". Da, mai sunt din cei care nu merg cu telefonul la baie. Și nici nu profită de orice moment să intre pe Facebook. Oricât ți-ai aranja feed-ul tot nu poți să dai snooze tuturor care nu-ți prea plac.
  Alte soluții: listă în laptop cu ce am data viitoare de făcut. Nu râdeți, mai fac exact așa. Când nu am timp scot din browserul telefonului paginile care m-ar distrage. Dintre aplicații le las doar pe cele necesare. Și cu 1-2 ore înainte de culcare fără calculator, dacă vreau un somn cât de cât acceptabil.
  • Like 2
 • Va dau un sfat : studiati fenomenul fake news care in Romania a luat proportii galopante valul European + protagonistii din presa romaneasca la unison....practic nu este stire in Romania care sa nu fie pusa sub semnul intrebarii ca si logica sau constructie in scopul informarii ci mai mult in scopul manipularii. Nu mai indobitociti romanii si asa sunt dobitoci.....( ca fapt divers )
  Cu stima si respect ma retrag.....
  • Like 4


Îți recomandăm

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult