Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Legionari, comuniști, mineri?! Astea-s alegeri pentru cartea de istorie, nu pentru primărie. Iar țărăniștii duc campania pe lumea cealaltă

Comuniști, mineri, Piața Universității, I G Duca, Nicadori, Partidul Național Legionar… PNL a reușit performanța să schimbe agenda publică și să reseteze campania pentru Primăria București. Nu-i suspectez pe liderii liberali că au gândit-o așa, cred mai degrabă că au tras tare în bile și au închis ochii, cum fac jucătorii slabi la biliard. Ce-o ieși o ieși.

Și, cel puțin pentru moment, le-a ieșit. Toată lumea vorbește de Marian Munteanu, ceea ce, să recunoaștem, nu se întâmpla cu Ludovic Orban, necum cu placidul Cristian Bușoi. Pe termen lung, liberalilor le va ieși însă pe nas. Pentru că nu te poți juca cu focul fără se te arzi.

Iar PNL își va pierde chiar electoratul cel mai liberal, tânăr, urban, umblat pe afară, care împărtășește valorile democrației occidentale și care se simte inconfortabil lângă excesele de orice fel.

Dacă PNL se rebranduiește ca Partidul Național Legionar, PSD își duce zilele sub renumele de Partidul Social Dna. Campania electorală este ultima lui problemă. Toți liderii social-democrați dorm iepurește, cu pijamalele și periuța de dinți împachetate la ușă. Tot prezidiul de acum câțiva ani s-a mutat cu arme și bagaje la filiala Rahova. Dacă în alte campanii sufocau orașele imaginea lor abundentă, acum candidații PSD au ajuns să nu se mai expună și să-i lase pe administratorii de bloc să le câștige alegerile. Milionarii au ajuns la mâna pensionarilor. Dacă apar prea mult, nu se știe cine le face vreun denunț, așa că e mai cuminte să bage capul la cutie – iată firul roșu al strategiei electorale pesediste. Iar cu alegerile într-un singur tur, candidații social-democrați pot lăsa partidul, șoșonarii sau morții domnului Dragnea să facă toată treaba, ei trebuie doar să se ferească de DNA până la anunțarea rezultatelor.

Și apropo de cei trecuți la cele veșnice, iată un partid care nu s-a mai complicat cu viii. La Cluj, de unde primesc fotografia de mai jos, PNȚCD a trecut la o campanie în forță, cu Maniu, Coposu și Rațiu:

Așadar, alegerile locale de anul acesta ating performanța de a nu avea nicio legătură cu prezentul, ca să nu spun cu realitatea. Ne-am întors în timp și discutăm cu pasiune teme care n-au nicio legătură cu primăria. La fel, alegerile din București nu sunt despre București, ci despre fantasmele și fricile din capul candidaților. Lipsește ceva? Simțiți că ar mai avea rost o discuție despre București, despre trafic, parcări sau despre imaginea de mai jos?

Și încă n-a intrat în cursă expertul suprem al perdelelor de fum...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  optiunea este simpla : fara politicieni, fara gargara si spaga ! si asa poporul asta este de adunatura, sasi, svabi, tigani, tatari, unguri, turci, bulgari, moldoveni, ardeleni, moti, lipoveni, olteni, maramureseni ... pentru ce peste 2000 de politruci care se lupta sa fure, lopata, coada de lemn ...
  • Like 0
 • problema e ca nu exista solutii - problema e ca nimeni nu e credibil - problema e ca, daca te duci sa votezi, cind te uiti pe listele cu candidati, iti vine sa vomiti - problema e ca, daca te hotarasti sa nu te duci la vot, ai un sentiment de vinovatie - drum inchis!
  • Like 0
  • @ Dana Scumpu
   Valentin check icon
   Atunci va vota strict electoratul de partid si va invinge partidul cu cei mai multi simpatizanti.
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Democratia nu este un sistem lipsit de probleme. Sa presupunem ca ai doi candidati si 100 de oameni (de dragul exemplificarii). Din acestia voteaza doar 3 si 97 se abtin. Sa zicem ca scorul nu e de 2-1 ci de 3-0. Aici apar anomaliile. Respectivul a fost ales cu 'unanimitate' (?) si aceasta este 'vointa poporului' (!). Cu putina istetime se fabrica o vointa populara pentru toti cei 100, desi au votat doar 3. E o hiba veche si fara rezolvare.
  • Like 0
  • @ Valentin
   PSD si PNL nu mai sunt opțiuni. Ar fi tare sa ajungă UDMR cu majoritate parlamentară,
   • Like 0
 • Democratia este o farsa in Romania iar cetatenii sunt obligati sa participe la acest spectacol oribil numit "Alegeri". De fapt nu este nimic de ales. Toti politicienii sunt corupti, cu bube'n cap si total dezinteresati de nevoile alegatorilor. PSD, PDL, draci-laci, s-au perindat cu totii pe la primarie si tot un oras infect avem. De ce ar fi diferit de data aceasta?
  • Like 1
 • Marian Munteanu poate are ceva minusuri, dar ca plus are sigur personalitate. Daca vrea sa castige (ceeace eu i-o doresc macar din adversitatea pe care o am fata de aroganta si intepata de la PSD) trebuie sa nu cumva sa-si schimbe discursul din dorinta de a fi pe placul cat mai multor votanti. Mai degraba in maniera lui Donald Trump trebuie sa incite la controverse si pe teme delicate sa-si spuna deschis si fara echivoc opinia pentru a starni dezbateri: despre nationalism, despre hotii din primarii, despre distrugerea uzinelor, exodul fortei de munca, despre partidele mafiote, tigani, Ceausescu, etc. Ar castiga popularitate si adversitate in egala masura, ne-ar da ocazia sa ne uitam unii la altii ca sa ne trezim din letargie si sa vedem ce vrem noi romanii cu adevarat. Ce poate sa pateasca? Sa piarda primaria capitalei, dar va starni furie sau pasiune iar mai tarziu poate in alt moment politic va castiga si electoratul .
  • Like 1
  • @ Mihai Dumitru
   Totuși sunt alegeri locale, nu legislative. Domnul Negruțiu are dreptate. Primăria cu problemele ei parcă nici nu mai există. Nu se mai întreabă nimeni dacă Marian Munteanu are vreun talent de gospodar (lucru de care mă cam îndoiesc), sau dacă are vreo strategie prin care să înceapă măcar procesul de distrugere a mafiei instalate de decenii în sistemul administrativ. Nici domnia asta nu pare a avea vreo problemă cu asta. Sigur, e necesară, chiar foarte necesară, onestitatea candidatului, dar e de ajuns oare pentru gospodărirea Bucureștiului?
   • Like 1
 • Valentin check icon
  Eu unul am fost in piata pe vremea aceea. A fost frumos, a fost ok, am strigat, am scandat, am pus suflet. Nici macar nu eram student, eram elev. Totusi vremurile alea au trecut de hat! Sunt istorie. Tot respectul pentru liderii politici ai partidelor in cauza, dar nici ei nu si-ar fi dorit sa devina niste proptele. Fiecare om traieste in timpul lui. M-am saturat pana si de povestea asta cu fantoma comunismului. URSS a cazut de pe vremea Jurasicului, ce tot i dam inainte venirea comunismului? In plus e vorba aici de primarie. Nu mi se pare ca propunerea PNL-ului e cea mai potrivita. Nu sunt convins pe parte de prezentare, de aptitudini manageriale, chiar si de carisma.
  • Like 0


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult