Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Liberalii acuză Guvernul că ar fi „măsluit" datele bugetare: I-am dus lui Teodorovici în Parlament declarația pe proprie răspundere să o semneze și a aruncat-o pe jos

Florin Citu - Foto Facebook/Florin Cîțu)

(Foto Facebook/Florin Cîțu)

Senatorul PNL Florin Cîţu a declarat la emisiunea „În faţa ta”, de la Digi24, că Guvernul a supraestimat veniturile atunci când a făcut bugetul. Cîțu îi acuză pe Viorica Dăncilă şi Eugen Teodorovici că au măsluit şi manipulat aceste date şi că refuză să-şi asume răspunderea.

„Anul acesta, bugetul pentru pensii este aprobat cu un surplus de 2,9 miliarde de lei. După 5 luni are un deficit de 1,4 miliarde de lei. Fără alte schimbări, fără să introducem creşterea punctului de pensie de la 1 septembrie, deficitul la sfârşitul anului ar fi de 4,8 miliarde de lei. O diferenţă faţă bugetul estimat de aproape 7 miliarde. Diferenţa vine din supraestimarea veniturilor, atunci când se face bugetul. Acolo este acea măsluire, acea manipulare a datelor”, a spus Florin Cîţu la Digi24. 

Mai mult decât atât, senatorul PNL spune că „prin ordonanța 114, Eugen Teodorovici și Viorica Dăncilă au introdus un articol, articolul 46, prin care își derogă responsabilitatea asupra bugetului”.

Prin ordonanța 114, Eugen Teodorovici și Viorica Dăncilă au introdus un articol, art 46, prin care își derogă responsabilitatea asupra bugetului. Prin legea responsabilității fiscale ei trebuiau să semneze o declarație pe proprie răspundere, fiecare, prin care își asumau verdicitatea datelor, explicau diferențele față de execuție, și așa mai departe. Nu au dorit să își asume această responsabilitate, deși le-am cerut și în Parlament. Când s-a votat bugetul am mers cu declarația și nu mi-au semnat. 

În CEX-ul PSD Viorica Dăncilă a spus că nu își asumă bugetul. Aici suntem azi. Avem un buget cu venituri supraestimate, cheltuieli ce cresc, pentru că PSD promite tot timpul și crește cheltuielile. La rectificare întâmplă ca în fiecare an: banii puși în bugetul de investiții vor fi tăiați și vor fi transferați către cheltuieli”, a spus Cîțu.

Florin Cîțu:  Există foarte multe indicii că datele cu care lucrează România azi nu sunt cele reale.

Moderator: Ce indicii?

Florin Cîțu: Execuția bugetară din decembrie 2018, de exemplu, prezintă mai multe indicii. De exemplu cheltuielile cu pensiile dintr-o dată au scăzut în decembrie 2018 și am avut o creștere foarte mare în ianuarie 2019. Ceea ce e foarte ciudat.

Moderator: Poate au plătit pensiile cu întârziere, ca să iasă cifrele pe 2018 mai bine.

Florin Cîțu: Legea nu ne permite așa ceva. Dacă este adevărate, iarăși ce, auzim de la oameni din ANAF, că se închide Trezoreria și nu se mai fac plăți. Iarăși nu e legal. Dacă nu se mai primesc facturi, pentru că în momentul când se primesc facturi trebuie să le înregistrezi la deficit, iarăși nu e legal. Cel mai bun indiciu e că Eugen Teodorovici nu își asumă bugetul pentru 2019. E clar că aici e ceva în neregulă cu aceste cifre.

Moderator: Suspectați actuala putere că ar falsfica datele privind execuția bugetarâ?

Florin Cîțu: Corect. Lansez și o provocare. La rectificarea bugetară care urmează Eugen Teodorovici are șansa să ne demonstreze că datele sunt reale. Să vină la rectificare și cu aceste declarații pe proprie răspundere, să își asume cifrele din buget. Este foarte simplu, dacă vrea să credem ceva din ce ne spune. Nu există nicio explicație în faptul că nu respectă legea responsabilității fiscale. I-am dus lui Teodorovici în Parlament declarația pe proprie răspundere să o semneze și a aruncat-o pe jos.

Interviul complet va fi difuzat duminică, la ora 14:00, la emisiunea „În faţa ta” la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gabi check icon
    Felicitări realizatorilor pentru un intervieu excelent. Nu sunt pentru violenţă, dar cred că pentru responsabilizarea demnitarilor ar fi nevoie de consecinţe ceva mai aspre.
    Ştiţi locul acela gol din faţa Casei Poporului unde parchează autobuzele care âi aduc pe turiştii străini să viziteze clădirea? E un spaţiu imens. Acolo, în spaţiul acela, s-ar putea contrui un amfiteatru cu o arenă ca cea în care erau puşi să se lupte gladiatorii din imperiul Roman. Amfiteatrul ar putea găzdui cam 200.000 de spectatori.
    În fiecare Duminecă la emisiunea "În faţa ta", la o oră de audienţă maximă, să zicem la ora 20, să fie aduşi acolo 7 demnitari consideraţi corupţi sau iresponsabili.
    Unul câte unul, demnitarul să fie introdus în arenă unde se află un LEU care a fost în prealabil înfometat şi pus demnitarul să se lupte cu leul.
    După ce toţi cei 7 demnitari s-au luptat cu leul, puţinii supravieţuitori care au mai rămas să fie obligaţi să se lupte între ei - ca gladiatorii.
    La final, după difuzarea a 5-10 min. de spot-uri publicitare, singurul supravieţuitor să fie executat în direct. Închipuiţi-vă ţipetele şi ovaţiile din partea spectatorilor.
    Un asemenea spectacol ar întrece în audienţe orice meci de tenis, ar întrece orice finală de fotbal. Ar creşte enorm audienţa televiziunilor. Ar exploda vânzările de publicitate şi show-ul s-ar putea redistribui în toată lumea. Poate după aşa ceva nu s-ar mai înghesui atâţia mincinoşi, tupeişti şi profitori pentru funcţia de demnitar, ministru, parlamentar, preşedinte de partid sau baron local.
    Mai trebuie, insă, găsit un leu dispus să-i mănânce ;-)
    • Like 0
    • @ Gabi
      Dupa mine, sunt multe indicii ca opozitia e tot puterea. La noi fosta retea pcr-isto securista si-a perfectionat stilul mafiot fupa 89, inventand partide pentru a crea o falsa democratie in care opozitia macina nemultumiri, capteaza de la mase revendicari diverse si se face ca le sustine, dar nu face niciodata ceva radical, se agita doar cat sa para veridica in peisajul ce se vrea democratic. Micile imbunatatiri care apar in viata maselor largi sunt accidente care au coincis cu interesele mafiei, cum ar fi intrarea in EU si NATO, pentru a le submina, cu misiune de la Putin...dar mafia prospera, s-au imbogatit cei din primul val, a venit al doilea val, etc si acum avem valul de cea mai joasa speta, calitatea oamenilor mafiei ajungand de toata jena. Masele cred ca avem democratie si de fapt mafia pcr-isto securista se tot roteste la putere!
      • Like 0
  • Corina check icon
    Cum adică ministrul de Finante și premierul să nu să își asume responsabilitatea bugetului? A cui rămâne responsabilitatea, atunci? Fantele ăsta arogant ne scuipă în față pe toți. Pe ăsta îl ține în brațe doamna cumsecade care ar fi vrut să credem că e mai mult decât pare.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult